Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ludovic Orban: Este penurie! Regret că nu putem asigura echipamente în spitale

orban-

Premierul Ludovic Orban a confirmat miercuri, la EuropaFM, criza de echipamente de protecție pentru spitale și a subliniat că este necesar ca să se înceapă fabricarea în România de astfel de materiale.

„E o penurie! Regret profund că nu putem asigura toate materialele necesare. Când le obținem, le transmitem în viteză maximă, nu durează mai mult de 24 de ore, pe baza necesarului solicitat de managerii spitalelor. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor si către aceia care au spitalele în subordine. Sunt autorități locale care s-au mișcat și autorități locale pe care le-a durut în spate”, a spus premierul la EuropaFM.

Ludovic Orban a pus situația pe seama lipsei de materiale pe piața internațională. „Foarte multe țări au impus restricții la export. De multe ori a trebuit să facem intervenții la nivel diplomatic pentru a obține permisiunea din partea miniștrilor Sănătății de a asigura exportul.

„E necesar introducerea în fabricație în România a acestor materiale. Azi avem contractate peste 450 de ventilatoare care ar fi trebit să vină și ni s-au raportat întârzieri în livrare”, a subliniat Ludovic Orban. 

Prim-ministrul a explicat și ce se poate face pentru a convinge medicii să nu își mai dea demisia în plină pandemie, din cauza lipsurilor din sistemul medical: „Să asigurăm condiții mai bune în spitale, să intensificăm eforturile pentru producerea sau achiziționarea materialelor, să asigurăm resurse pentru achizițiile de care au nevoie spitalele”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ba esti un bou se vefe ca nai avut firma ca sa fii nevoit sa cauti solutii tot timpul.cand dai de greu te plafonezi.trebuia demult sa importi tehnologie de produs masti si echipamente.Trebuia demult sa cereti tehnologia americana de produs testere care sunt cica cele mai performante.nu stii numai sa cumperi ca dintrun supermarket si cand dai de greu te vaieti..cauta solutii si rezolva nu te scuza ca de aia esti PREMIER.Ungaria a importat ieri cateva milioane de masti dar mai si mai important si au adus linie completa de produs masti care azi lau pus deja in lucru..Deci?!
    • Like 0
  • Abundenta de servilism si ipocrizie nu compenseaza penuria de creier!!
    • Like 0
  • Este penurie !!!

    Țărișoara asta, al cărei cetățean sînt și eu nu reușește să aibă o clasă politică hotărîtă și decisă...În a-2-a jumătate a lunii martie mai mult de 700.000 de persoane, presupun că au fost trecute în șomaj tehnic și mai mult de 150.000(eu sînt unul dintre aceștia) și-au pierdut locurile de muncă. Oare cam toți ăștia, așa ca la măcar 850.000 persoane sînt din economia reală ? Și în aceiași perioadă ce s-a întîmplat în sistemul public ? Pentru cîți dintre bugetari s-a ,,stins becul"?
    Mă gîndesc la cadrele didactice, unde activitatea este suspendată temporar, la angajații feluritelor instituții care controlau HORECA, care HORECA (pe unde fusei și eu) fie și-au dat afară parte din angajați, pe motiv de încăsări reduse, eu așa am fost informat, fie le-a fost suspendată activitatea de guvern, pe motiv de CoVid-19...
    De ce clasa politică lasă povara doar pe umerii angajaților din privat și a antreprenorilor? De ce nu rărește rîndurile angajaților de la stat care și-au pierdut obiectul muncii ? Și iartă-Le păcatele, că eu, din nou nu mă voi duce la vot, că pe mine și pe cei ca mine, nici un politician nu mă reprezintă...Praful și pulberea să se aleagă de clasa politică.
    • Like 0
  • Este primul care spune adevarul transant. Romania arata ca si cum ar fi trecut printr-un razboi civil de 3o de ani, categorii sociale defavorizate, categorii sociale privilegiate, asta prin lege sau dupa bunul plac. codul rutier de voie, bugetari contra privat, copii avortati cu milioanele, pamant si sange vandut exod de milioane, diaspora contra celor ramasi in tara. La placinte toata lumea la nevoie......facem teledonuri.
    • Like 2
  • Leo check icon
    Faceți o promisiune - scrisă - că după ce se termină această situație îi dați afară pe toți politrucii, vă dați și voi - toți cei care ați ocupat zilele acestea o funcție de decizie în statul român - demisiile și nu mai candidați în vecii vecilor.
    Și atunci lumea vă va sprijini ca să rezolvăm mai repede lucrurile.
    • Like 0
  • Sa vorbeasca presedintele Johannis direct cu Merkel sau direct cu firma Drägger din Germania, sa le livreze esalonat un lot. Asta e firma serioasa cu 15000 de angajati. Au plin de comenzi insa livreaza echitabil guvernelor in functie de nevoi.
    • Like 0
  • NFane check icon
    Un politician adevărat ar fi gândit la „prezent pentru viitor” , din păcate politicienii noștri nu se trezesc nici măcar când „viitorul a devenit prezent”. În rest tot ce se spune nu sunt decât politicianisme ale unei clase politice ratate, sau tradus: stimați medici eu m-am dezinfectat pe mâini, voi vă descurcați
    • Like 0
  • Cristi check icon
    Mai bine ar fi spus ca regreta timpul pe care l-au pierdut, cand ii minca in fund anticipatele.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult