Premierul Ludovic Orban a confirmat miercuri, la EuropaFM, criza de echipamente de protecție pentru spitale și a subliniat că este necesar ca să se înceapă fabricarea în România de astfel de materiale.
„E o penurie! Regret profund că nu putem asigura toate materialele necesare. Când le obținem, le transmitem în viteză maximă, nu durează mai mult de 24 de ore, pe baza necesarului solicitat de managerii spitalelor. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor si către aceia care au spitalele în subordine. Sunt autorități locale care s-au mișcat și autorități locale pe care le-a durut în spate”, a spus premierul la EuropaFM.
Ludovic Orban a pus situația pe seama lipsei de materiale pe piața internațională. „Foarte multe țări au impus restricții la export. De multe ori a trebuit să facem intervenții la nivel diplomatic pentru a obține permisiunea din partea miniștrilor Sănătății de a asigura exportul.
„E necesar introducerea în fabricație în România a acestor materiale. Azi avem contractate peste 450 de ventilatoare care ar fi trebit să vină și ni s-au raportat întârzieri în livrare”, a subliniat Ludovic Orban.
Prim-ministrul a explicat și ce se poate face pentru a convinge medicii să nu își mai dea demisia în plină pandemie, din cauza lipsurilor din sistemul medical: „Să asigurăm condiții mai bune în spitale, să intensificăm eforturile pentru producerea sau achiziționarea materialelor, să asigurăm resurse pentru achizițiile de care au nevoie spitalele”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Țărișoara asta, al cărei cetățean sînt și eu nu reușește să aibă o clasă politică hotărîtă și decisă...În a-2-a jumătate a lunii martie mai mult de 700.000 de persoane, presupun că au fost trecute în șomaj tehnic și mai mult de 150.000(eu sînt unul dintre aceștia) și-au pierdut locurile de muncă. Oare cam toți ăștia, așa ca la măcar 850.000 persoane sînt din economia reală ? Și în aceiași perioadă ce s-a întîmplat în sistemul public ? Pentru cîți dintre bugetari s-a ,,stins becul"?
Mă gîndesc la cadrele didactice, unde activitatea este suspendată temporar, la angajații feluritelor instituții care controlau HORECA, care HORECA (pe unde fusei și eu) fie și-au dat afară parte din angajați, pe motiv de încăsări reduse, eu așa am fost informat, fie le-a fost suspendată activitatea de guvern, pe motiv de CoVid-19...
De ce clasa politică lasă povara doar pe umerii angajaților din privat și a antreprenorilor? De ce nu rărește rîndurile angajaților de la stat care și-au pierdut obiectul muncii ? Și iartă-Le păcatele, că eu, din nou nu mă voi duce la vot, că pe mine și pe cei ca mine, nici un politician nu mă reprezintă...Praful și pulberea să se aleagă de clasa politică.
Și atunci lumea vă va sprijini ca să rezolvăm mai repede lucrurile.