Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ludovic Orban: Intrăm în logica anticipatelor. Ponta a mințit în legătură cu mine, e o mojicie ce a spus în Parlament

Ludovic Orban - motiune - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul demis Ludovic Orban a explicat miercuri seara la Digi24 că planul PNL este ca propunerea de guvern din partea liberalilor să cadă în parlament de două ori, în așa fel încât președintele să poată dizolva parlamentul și să se ajungă la anticipate. 

„Intrăm în logica anticipatelor”, a spus Orban, care a spus că trecerea moțiunii de cenzură miercuri nu l-a surprins.

„Obiectivul nostru clar e acela de a determina alegeri anticipate. Pentru a favoriza îndeplinirea condițiilor constituționale care să îi permită președintelui României să dizolve parlamentul e necesară respingerea a 2 propuneri de guvern. Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a 2 guverne succesive. Repet, doar în aceste condiții se îndeplinesc condițiile constituționale care să permită președintelui să dizolve parlamentul”, a subliniat premierul demis.

Citiți și:

„La un moment dat mă uitam la numeroșii pesediști din parlament, că erau foarte veseli că a fost adoptată moțiunea de cenzură si mă gândeam că se bucură degeaba. De fapt au făcut un pas care să conducă spre anticipate, iar mai mult de jumătate dinre cei care se bucurau azi în mod evident nu vor mai fi în viitorul parlament”, a punctat Orban.

Întrebat care va fi strategia PNL dacă, la a doua propunere de premier Ludovic Orban, social democrații vor vota Guvernul Orban, pe care miercuri l-au demis, în timp ce PNL nu îl va vota, pentru că are ca obiectiv anticipatele, Orban a răspuns: „Înseamnă că nu sunt în această realitate. O să râdă toată țara de ei. Nimeni nu o să înțeleagă nimic. Cum să votezi un guvern pe care l-ai demis? Își asumă toate riscurile, înseamnă că ei nu mai pot să facă opoziție, înseamnă că ei și-au bătut joc de România. Dai jos un guvern ca să pui același guvern la loc? Nu cred că pot fi atât de departe de conduita într-o democrație, dar evident că nu îi controlăm noi. Habar nu am ce va face PSD la a doua învestire”, a adăugat Ludovic Orban.

Premierul demis spune că PNL va căuta să obțină sprijin pentru anticipate, iar pentru asta va avea discuții cu toți partenerii politici.

„Problema anticipatelor o discut cu oricine, mai puțin cu PSD. Căutăm să reducem numărul de parlamentari care ar vota o a doua învestire, astfel încât să facem imposibilă a doua investire. (Ludovic Orban caută voturi împotrivă?) Nu, caută voturi pentru anticipate”, a subliniat premierul demis.

„Afirmația lui Ponta e o mojicie și o minciună nenorocită, care nu are în spate nimic”

Orban a vorbit și despre momentul de la moțiunea de cenzură în care liderul PRO România, Victor Ponta, l-a jignit, spunând: „Să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare.” Anterior, premierul îi reproşase că s-a operat în străinătate.

„Arată nivelul de documentare al dlui Ponta și minciunile pe care le transmite în mod curent. În OUG prin care am stabilit măsuri reformiste este vorba de programele de sănătate, care sunt finanțate fie de la bugetul Ministerului Sănătății, fie de la cel al Casei de Sănătate. Afirmația e o mojicie și o minciună nenorocită, care nu are în spate nimic.

Nu mă apuc eu acum să mă dezvinovățesc. Dar aștept să văd, dacă spune asemenea minciuni, dacă vrea să îl mai creadă cineva, să spună la ce clinică privată, în ce perioadă, dacă și-a permis să mintă în mod atât de grobian, pe o temă care nu are nicio legătură cu realitatea. Am refuzat să dau răspuns, pentru că nu merită, pentru că în momentul în care cobori dezbaterea politică atât de jos, înseamnă că de fapt pe tine nu te interesează probleme importante, ci nu faci decât să scoți umorile si să ai un comportament vindicativ, care e total neindicat pentru un om în viața publică”, a spus Orban.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Unde s-a operat? La genunchi. În Turcia. Și ca semn de prietenie cu Turcia lui Erdo, a promis o mega-moschee în București. Așa, un cuibușor de ...nebunii cu teroriști.
  Ponta, acest hopa Mitică, uite Ponta nu-i Ponta?
  In 2014 am crezut că nu-i matur politic. Acum văd, nu s-a mai potrivit cu psd fiind mai cameleonic și mai parșiv ca ei. Mă rog, acum psd a evoluat. În parșivenie dar și cameleonism politic.
  • Like 0
 • Sa dea Dumnezeu sa iasa premier tot Dl. Orban , PSD-istii astia mananca mult kkt
  • Like 1
 • George check icon
  Unde sunt oile de la #rezist???? E berbecul bolnav si nu stiu ce sa faca???
  Cum de nu au iesit in strada vajnicii aparatori ai democratiei??? multimea de oi #rezist.... sau asta li se pare democratie.....25 de ordonante de urgenta intro singura zi (date si ziua si noaptea ca ... hotii.
  Trebuie sa asteptam decizia tatucului.... dar sa nu uitam ca am mai avut unul care a sfarsit-o prost....
  • Like 0
  • @ George
   AlexisZ check icon
   #Guie Meorge de la toti cei din strada !
   • Like 1
 • O să râdă toată lumea de președinte dacă acesta îl va desemna premier pe L. Orban după ce acestuia i-a fost retrasă încrederea de către parlament. Dacă asta-i „strategia” și „logica” președintelui și a PNL privind declanșarea alegerilor parlamentare atunci s-ar putea ca aceștia să piardă prematur și „sarcina” prezidențială. În trei luni de „guvernare pdl-istă s-a reușit performanța de a pune pe butuci două dintre puterile statului: puterea legislativă a devenit un spectator al dezmățului legislativ declanșat de executiv, iar puterea judecătorească a devenit o redută asediată și singura salvare este auto-evacuarea prin pensionare. Toate aceste „realizări mărețe” sunt justificate de „pompierii atomici” prin necesitatea desființării „ciumei roșii” și instituirea într-un pas a României normale.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   George check icon
   Vorbesti de logica??? care logica? a cui? Cand vreodata ai sesizat o logica in gandirea distinsului... Putine idei ca si neuroni....si multa ura fata de romani....
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Delia MC Delia MC check icon
   Retragerea încrederii de către ACEST parlament este o onoare și o confirmare.
   • Like 0
 • O fi mințit dl Ponta, nu zic nu, da' a ieșit dl ziarist Livadaru cu prosopu' pe cap și l-a rezolvat el pe dl Orban. Așa că... :))
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult