Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Luptătorii de la Azovstal: „Ne vom întoarce acasă atunci când va veni vremea: vii sau morți”

azovstal

Foto: Twitter

„Ne vom întoarce acasă atunci când va veni vremea: vii sau morți”. În aceste câteva cuvinte ale unui luptător ucrainean, ce apără uzina Azovstal de mai bine de două luni, este condensată toată chintesența apărării ucrainene, dar mai ales îmi transmite mesajul că Ucraina va învinge și știți de ce? Pentru că, fie vii, fie morți, ei se vor întoarce acasă, adică în țara lor. Când ei și din moarte mai cred în țara lor, atunci cum să nu cred eu, cea vie, în eroismul lor?

Peste ani se va vorbi și se va scrie în manualele de istorie despre eroismul acestor oameni, așa cum se vorbește de mai bine de două mii de ani despre luptătorii de la Masada, acea cetate ca o fortăreață, așezată pe un vârf de munte, din apropierea Mării Moarte, ce a rezistat trei ani asediului trupelor romane, ce o înconjuraseră din toate părțile, dar nu reușeau să intre în ea. Romanii erau 15.000, iudeii din Masada vreo mie, cu tot cu copii, femei și bătrâni și au rezistat trei ani! După trei ani de lupte și de încercări de a intra în cetate, romanii construiesc o rampă de pământ și așa reușesc să intre, dar stupoare. Toți cei din fortăreață erau morți. Au preferat să moară decât să cadă în mâinile romanilor!

Mai există ruinele fortăreței, mai există urmele acelei rampe, dar mai ales încă se vorbește de eroii de la Masada!

Foto: Twitter

Uzina Azovstal e o Masada a zilelor noastre și noi asistăm aproape șocați, nevenindu-ne a crede parcă - în anul 2022 mai există oameni capabili de asemenea eroism. Credeam că nu mai există să mori pentru țară, să lupți până la moarte pentru casa și patria ta, dar ucrainenii asta ne demonstrează de 77 de zile, că vii sau morți se vor întoarce acasă, vor fi ai țării lor chiar și din morminte!

Foto: Twitter

Ce am mai citit despre luptătorii de la uzină? Cu muniție puțină, cu hrană puțină, în condiții extreme de supraviețuire continuă să lupte, dar mai este ceva la fel de măreț ca eroismul lor. Nu lasă pe nimeni în urmă să cadă în mâinile rușilor. Își cară răniții și muribunzii după ei. Cară și morții ce se descompun, ca să îi îngroape într-o zi în pământul Ucrainei!

Cum se comportă trupele rusești cu morții lor? Îi ascund, îi aruncă în gropi comune, îi lasă pe câmp...

La ucraineni și morții sunt tot fii țării, tot camarazi cu cei ce luptă și atunci cum să nu crezi în victoria lor, cum să nu crezi că se vor întoarce acasă chiar și morți?!

Notă: În imaginile de mai sus sunt soldați ucraineni, răniți în interiorul oțelăriei Azovstal, ultimul bastion din Mariupol, Ucraina. Fotografiile au fost publicate de regimentul Azov. Pentru tratarea răniților nu există bandaje sterile și medicamente.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult