Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

M-am urcat, împreună cu soția, în mașina unui șofer de Uber extrem de revoltat, care nu acceptă „șmecheria” cu luatul temperaturii în supermarket și cu purtatul măștii: cum gândește cealaltă jumătate

Luatul temperaturii

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Am avut de făcut câteva drumuri prin oraș în perioada carantinei și am folosit Uberul. Am observat de fiecare dată că șoferii nu credeau în existența coronavirusului. M-am gândit că-i ajută psihologic să poate să-și facă serviciul. Ultimul drum însă l-am făcut sâmbătă asta. Ne-am urcat, eu și soția, în mașina unui șofer extrem de revoltat. Nu purta mască și tot drumul ne-a ținut teoria conspirației. Că el nu acceptă să-i fie luată temperatura, că nu acceptă să între cu masca în supermarket, că totul e o șmecherie. Nu prea am ripostat că doar ne aflam în mașina omului. Dacă primește amendă o contestă și moare de gât cu ei prin tribunale. M-am gândit că fiecare își alege singur modul de relaxare, dacă lui îi face plăcere să-și petreacă timpul în felul acesta, asta e, decizia lui. Tot la el am auzit că nu e de acord să-i ia temperatura o persoană fără pregătire, punând greutatea pe calificarea profesională. Acum sincer, pe mama n-am întrebat-o când eram mic dacă a făcut cursuri speciale de luat temperatura, e un pic penibilă revolta asta populară care se extinde rapid ca orice prostie fără argumente. Oricine poate să ia temperatura, nu-ți trebuie o formare specială.

La întoarcere am trecut și pe la Mac, să marcăm festiv eliberarea, cu mâncare la pachet. Ne-au luat temperatura, eu 35, nevasta-mea 36, de unde se vede că eu sunt mai rece, aproape mort. Înăuntru am intrat doar cu masca, lucrătorii de acolo chiar au oprit un cuplu să intre pentru că nu aveau măști. Nu mă deranjează să respect regulile, cred că toată lumea ar trebui să facă asta, singurul lucru pe care poate l-aș reproșa e că termometrele alea sunt de jucărie și îți dau senzația că ești ok când poate tu nu ești.

În oraș lumea a ieșit ca la demonstrație, grupuri de zece, cincisprezece, persoane. Am tot auzit în perioada carantinei opinii de genul: „Hai, domnule, că noi știm să trăim într-un regim strict, că doar am trăit în comunism”. Uite că nu e așa. Noi în regimul comunist de fapt am învățat să încălcăm legile sau să le ocolim pentru că nu se putea supraviețui altfel. Tot în comunism am învățat să urâm statul și să nu ne identificăm niciodată cu administrația, tot timpul era vorba despre noi și ei. Era chiar o glumă legată de paradoxurile comunismului din care îmi amintesc că în magazine nu există mâncare, dar frigiderele sunt pline. Evident lucrul ăsta nu se făcea respectând regulile. Din comunism ne-a rămas mentalitatea asta că nu noi, cetățenii, suntem statul. Statul e aparatul birocratic ce ne e dușman și trebuie să-l subminăm. E adevărat că nici administrația nu ne arată vreun semn de mare prietenie, cum ne prinde, cum ne arde. Asta e marea moștenire, nu disciplina, atitudinea subversivă.

Nu mi-au plăcut amenzile în perioada carantinei, prea mari și prea multe. Cu toate astea, acum pot să spun răspicat că dacă nu erau aceste amenzi ar fi fost un haos inimaginabil. Trebuie să recunoaștem că nu suntem un popor disciplinat și la noi funcționează mai mult coerciția. Eu am crezut că toată lumea a stat în casă așa cum am făcut eu. În aceste condiții amenzile erau abuzive. Acum însă mi-am dat seama că de fiecare dată când se anunță o regulă, o categorie importantă din populație, își face un tel în viață din încălcarea acelei reguli. Și nu o face pentru că are ceva important de făcut, nu, o face ca pe un sport național de întreținere.

Nu sunt optimist cu privire la perioada ce va urma. Cârcotașii de meserie se vor manifesta în aceeași linie absurdă, iar o parte din populație va încerca să fenteze legile.

„Zi ca ei și fă ca tine’’, tot de pe vremea dictaturii.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt un pic de partea celor care contesta acest tip de verificare a temperaturii corpului cu ori ce fel de aparat de doi lei neomologat o chinezarie ordinara nimic clar si ganditi-va cati dintre noi nu au contestat in justitie aparatele radar ale politiei,si majoritatea au avut dreptate organul legal avand aparatele cu data de omologare expirata
    • Like 0
  • In RATB si in Metrou nu scaneaza nimeni temperatura !
    • Like 0
  • toate natiile sunt sensibile la coercitie! Neamtul respecta regulile pentru ca el nu se poate sustrage de la plata amenzilor, precum etniile din Romania! Asta este marea diferenta si de acolo vine civilizatia, din imposibilitatea "fentarii" legii!
    • Like 4
  • sunt impartial la masurarea temperaturii atata vreme cat nu se face "cu contact fizic". Nu v-ati gandit insa, ca ceea ce semnaleaza acele aparate nu e relevant, relevanta este "aprecierea pe o scala de valori" a celor citite. Putea foate bine sa arate doar 3 culori. Rosu-nu intri, galben-mai incearca o data poate e cu noroc si verde-du-te' cu Domnu' unde ai treaba. Atata "sange" irosit pe mass-media pentru o prostie. Pastrati-va va rog energia pentru lucruri mai grave. Care poate vor veni intr-un intr-un viitor nu foarte indepartat.
    • Like 1
  • Luatul temperaturii sau termoscanarea sunt oricum acțiuni inutile din moment ce o persoană infectată poate fi asimptomatică. Și sunt destui astfel. În plus, termometrele pot da erori. Eu am avut 31 odată :))

    De aceea, masca e elementul important și nu trebuie făcute concesii aici.

    Însă eu nu am nimic de cîștigat dacă mă revolt împotriva circului cu luatul temperaturii. Am lucruri mai bune de făcut decît să întreprind revolte prostești.
    • Like 5
    • @ Bogdan Tabarcea
      ?? Dle - ,,oricum inutil", faptul ca, din totalul infectatilor, o parte nu prezinta simptome...NU inlatura utilitatea verificarii in cazul celeilalte parti !! Cum nu putem sti aprioric cum e stituatia solutia e verificare tuturor !!
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      E ca si cum ai spune ca e bine sa ai SIDA....fiindca unii se vindeca !! Si cum e de notrietate ca ,,ceea ce nu te omoara, te face mai puternic" ...va fi bine sa te pricopsesti cu virusul SIDA...
      • Like 2
    • @ Bogdan Tabarcea
      Sau...... ,,airbag-urile sunt inutile"....pentru ca unii au murit chiar si cu airbag.....
      Eroarea dvs. consta in generalizare....exact ceea ce provoaca ,,prejudecata" .....
      E simplu de depistat eroarea in care va aflati - Inchipuiti-va ca sunt termoscanate doua persoane infectate cu covid (fara ca noi sa stim dinainte !!) si uneia i se descopera primul simptom ,al ,,temperaturii crescute" iar celeilalte nu i se descopera....
      Apoi - persoana descoperita cu ,,febra" e testata si i se salveaza viata.Un prim avantaj e salvarea vietii persoanei careia i s-a descoperita simptomul temperaturii ridicate.
      Un al doilea avantaj este PREVENIREA infectarii altora....in cazul in care persoanei infectate i s-ar fi permis accesul.....
      Faptul ca, si un asimptomatic patrunde in market nu inseamna ca nu se reduce riscul provocat de cel ce a fost descoperit...!!!!
      Asimptomaticul nu va infecta TOT magazinul....TOATE produsele....ci o anumita zona...anumite produse....!!!
      Daca si cel descoperit ar patrunde, ar exista si ALTE produse infectate...si alte ZONE infectate....RISC mai mare !! DUBLU in exemplul dat !!
      Sper ca ,,scepticii"in ale termoscanarii ( slabuti in logica....evident) - sa nu reprezinte totusi ,,cealalta JUMATATE" !! Sper doar ca ei fie ,,cealalta PARTE"....dar vreau sa cred din tot sufletul ca sunt mult mai putini decat jumatate !!!
      • Like 1
    • @ Bogdan Tabarcea
      Delia MC Delia MC check icon
      O persoană infectată este asimptomatică în toată perioada de incubație ( în medie 5-7 zile). Contagioasă este cu 2,5 zile înainte de debutul simptomelor. Scanarea depistează pe cei infectați care deja au simptome ușoare iar febră au cam toți. După rebeliunea de weekend nu se știe...
      S-a practicat și cu alte ocazii, la gripa AH1N1, pe aeroporturi.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Acuuu, nush ce sa zic : e logic sa te duci la super market daca nu te simti tocmai bine si ai febra ?
      • Like 2
    • @ Popescu Gabriela
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu! Dar câți procedează tocmai logic? Câtă logică or fi având, nu știu. Nu cred că e bine să te bazezi pe faptul că alții au logică și bun simț. Plus că o persoană în putere circulă bine-mersi și cu febră.
      Unul din ăsta zice păi există și alte boli înafară de covid. Chiar există! Sau zice că nu există covid deloc. După câte am auzit în ultimul timp...paza bună...
      • Like 0
    • @ Nevi Dagosaiel
      fault logic. daca am temperatura mare paznicul magazinului ce face ? cheama autoritatile ? are dreptul sa ma retina ? pana vin autoritatile competente eu plec pa.
      • Like 0
    • @ Dumitrescu Bogdan
      Ovo check icon
      Nu-ți face absolut nimic. Doar nu te lasă să intri, pentru că ești un potențial risc pentru ceilalți. Ce faci tu mai departe, este strict problema ta, ține de nivelul de responsabilitate al fiecăruia. Recomandat ar fi să te duci să te cauți de sănătate.
      • Like 1
    • @ Nevi Dagosaiel
      Tu compari SIDA cu o gripa? Esti un geniu!
      • Like 0
  • Ai fost de mai multe ori cu Uber? Felicitări, acum probabil ai tras deja covizi pe nară!
    • Like 2
  • Corina check icon
    Reacție înainte de citirea articolului. Bine că mi-ați amintit. Dacă e să am nevoie de taxi și pot alege din parcare, voi alege numai un taximetrist cu mască și mă uit dacă și-o pune corect când pornim. Altfel nu accept, indiferent de durata cursei. Aș evita cursele de peste 10 minute.
    • Like 3
  • Într-un fel șoferul ăla are dreptate: scanarea asta e inutilă, e doar un teatru al securității făcut de fațadă, ne confirmă chiar și autorul când ne povestește că i s-au citit temperatura greșit. Atunci ce rost are să ne prefacem că verificăm oamenii la intrarea in magazine când verificarea e inutilă?
    Pot să povestesc și eu din experiența personală, am întâlnit paznici din ăștia care verificau măștile și temperatura, dar ei nici măcar nu aveau pusă masca corect (doar pe gură, nu pe nas). Heirupism penibil.
    • Like 3
    • @ Nicu Buculei
      GRESIT !! E inutila...pentru ca UNII o fac asa !!( cum ati descris !!) - Soferul din articole avea ,,alte motive" pentru care nu era de acord - ,,lipsa pregatirii de specialitate a celor care scaneaza" !!
      Nu aveti cum sa spuneti ca ,,avea dreptate"....si dvs. veniti cu cu totul alte motive!!
      Mai sus e un domn care prezinta, ca si dvs. nemultumire fata de termoscanare, dar din cu totul alte motive decat ale dvs. si ale ,,soferului" din articol !! Zice ca, oricum ,,asimptomaticii" vor intra si infecta magazinul, neluand in calcul faptul ca, (1)unora dintre cei descoperiti infectati li se poate salva viata (!!) si(2) cu cat mai putini infecati intra (asimptomatici sau nu) cu atat riscul raspandirii e mai mic.
      PAradoxal.......voi invoca si eu aici acum ,,motivul specialitatii" - atat de inoportun invocat de adversarii ,,agentilor de paza nespecializati in acte medicale" !! - Voi spune si eu - nu va lansati in opinii hazardate...daca nu e de specialitatea dvs. ...(sfatul e general...nu am nimic personal cu dvs. ....)
      • Like 2
    • @ Nicu Buculei
      Corect masca trebuie sa acopere si gura si nasul, DAR, picaturile de saliva incarcate cu virus ies pe gura cand "paznicul" vorbeste. Asa ca tot mai bine decat fara masca!
      • Like 2
  • Singura problemă reală cu triajul bazat pe termo-scanare o reprezintă acuratețea datelor culese și folosite în operațiunea de triaj. Termo-scanerele folosite nu emit nici un fel de unde electromagnetice, aceste aparate recepționează radiațiile infraroșii ( termice ) emise de către suprafața de interes. De aici apare și problema acurateții necorespunzătoare a măsurării temperaturii corpului omenesc ( din motive de preț nu se folosesc dispozitive medicale, se folosesc unele generice mult mai ieftine ) și care depinde de o mulțime de factori cum ar fi: caracteristicile tehnice ale dispozitivului de măsurat ( distanța minimă față de punctul de interes, puterea de focalizare, toleranțele de precizie, influența mediului înconjurător, etc. ); imposibilitatea calibrării/corecției măsurătorii în funcție de culoarea suprafeței scanate și a condițiilor termice din mediul înconjurător; utilizarea neconformă cu manualul de utilizare emis de producător. Mai putem adăuga aici și cauze naturale, altele decât cele provocate de o afecțiune contagioasă, care pot provoca o creștere a temperaturii corpului peste limita admisă.
    Singurul efect al triajului pe baza rezultatelor termo-scanării îl reprezintă inducerea unui fals sentiment de siguranță în rândul celor care au trecut testul.
    Toată tevatura cu „infierarea” cu mânie „autosuficientă” practicată de către guvernanți și cohorta de oameni „responsabili” a teoriilor conspiraționiste reprezintă o incapacitate de a oferi explicații pertinente și pe înțelesul adresanților, bazat pe principiul „nu înțelegi ce spunem noi, ești prost, conspiraționist și diversionist”.
    De aceeași problemă ( lipsa unor explicații pertinente necontradictorii ) suferă și măsura obligativității portului măștii, iar întrebarea care și-o pun cei stigmatizați este de fapt „cine profită din vânzarea acestor produse ?”.
    • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Delia MC Delia MC check icon
      Vi se pare cool să postați (aproape) același comentariu de 2 ori?
      Nu prea există cauze naturale care provoacă febră ori este atât de improbabil ca cineva care se preumblă în magazin să aibă așa ceva, că nu merită luate în seamă.
      Dispozitivele alea reacționează la FEBRĂ și stare subfebrilă nu la temperaturi corporale normale. Nu cred că furnizează un fals sentiment de siguranță căci se aplică ÎMPREUNĂ cu celelalte măsuri: distanțarea și masca.
      La orice produs există cineva care face profit. Dacă după 30 de ani n-am învățat asta înseamnă că n-am înțeles deosebirea dintre capitalism și socialism. Profitul este necesar și sănătos. Dacă achiziționau scumpeturi era mai bine? Cum o dai nu-i bine...
      În fine, dacă cineva susține că e vorba de " incapacitate de a oferi explicații pertinente și pe înțelesul adresanților" înseamnă că nu și-a pus capul la contribuție: datele au lipsit la început fiind un virus nou, tot ce s-a prezentat a fost rezultatul întâi a unor ipoteze care au fost apoi oarecum verificate și validate. Ori nu. Oamenii așteaptă minuni de la știință dar cercetarea cere timp. Dacă stai toată ziua la tv n-ai cum să afli informații pertinente ( aici e de vină și media) ci doar un bla-bla nesfârșit. Internetul e mare și oferă și traducere, dacă datele în limba maternă nu ajung. Pe cei care susțin așa ceva îi suspectez de alte interese ori de analfabetism funcțional. Dvs nu ati face parte din cei din urmă, că să închei într-o notă optimistă...
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Mike check icon
      Voicu Nicolae.
      Orice radiatie este atat de natura electromagnetica, cat si crepusculara. (dualitatea undă-particulă)
      Radiația în infraroșu (IR) este o radiație electromagnetică a cărei lungime de undă este mai lungă decât cea a luminii vizibile (400 - 700 nm - nanometri), dar mai scurtă decât cea a radiației terahertz - THz (100 μm - 1 mm) și a microundelor (~30000 μm - microni). Majoritatea radiației termice emise de către obiectele aflate la temperatura camerei este în infraroșu.

      • Like 2
    • @ Delia MC
      O, ba da ! exista si cauze naturale care provoaca " febra" si se cheama Menopauza , caci in momentul in care apar bufeurile temperatura corpului o ia razna ptr. un timp oarecare !
      in rest , ptr. ca NIMENI nu stia exact cu ce se confrunta si nici un antivirus nu a fost creat,, toate masurile astea au fost luate ptr. a da un oarecare Sentiment de Siguranta - ele fiind si la bunul - simt aplicate- oamenilor...inclusiv aceasta termo scanare care induce ideea-n populatie ca statul/ guvernul se preocupa de starea poporului pastorit de el !
      • Like 2
    • @ Mike
      Ideea era despre principiul de funcționare a termo-scanerului care folosește principiul pasiv, nu emite adiații către țintă, acest aparat recepționează radiațiile infraroșii emise de către țintă.
      • Like 1
    • @ Popescu Gabriela
      Delia MC Delia MC check icon
      Pot să vă liniștesc: bufeurile nu înseamnă febră, chiar dacă așa sunt resimțite. E un mecanism hormon-dependent, iar bufeurile în sine NU cresc temperatura corpului, chiar dacă doamna în cauză se inroșește și transpiră.
      Măsurile au avut rostul de a împiedica răspândirea virusului. Cum transmiterea a încetinit, cu prudență putem să ne reluăm viața iar o măsură în plus nu strică. După ce s-a fript cu ciorbă, suflă omul și-n iaurt.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      De acord ca asta a fost rostul tuturor masurilor, chiar daca unele dintre ele au fost doar ca sa ne aflam in treaba !
      in rest, eu imi verificam temperatura atunci cind "luam foc" si sa stiti ca sarea de clasicul 36, 7 grade ....nu stiu cum o fi sau o fi fost pe la alte persoane , dar eu dadeam in clocot !
      • Like 0
    • @ Mike
      Sunteti sigur ca e crepusculara?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Ooo, dar sunt atatea alte cauze naturale care provoaca febra!

      Din cate stiu eu, temperatura corpului femeilor se ridica si cand sunt la ovulatie ... Practic, macar la un sfert dintre femei ar trebui sa se inregistreze temperaturi cu 0.5 - 1 grade mai mari, deci ar fi suspecte de a fi vectori pandemici si bagate la categoria "infractori"

      Sau la ambele sexe:
      - o "masea umflata" (infectie locala)
      - un antrenament sportiv intens
      - esti mai obosit, mai nedormit
      - o stare de surescitare, o emotie puternica
      - te-a "prins frigul"
      - ai baut un ceai fierbinte
      - dimpotriva, intr-o zi calduroasa ai baut lichid rece
      - ai tras cateva guri de alccol tare, gen palinca sau whisky ...

      Cateva, care imi vin in minte acum, repede.

      De multe ori, oamenii, chiar inteligenti si educati, ajung sa nu mai vada padurea de copaci.
      • Like 0
    • @ Dani-El EL
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă doriți contraziceri de dragul de-a contrazice se pot găsi, vă mai pot da câteva exemple. Ovulația: da, așa e. Crește temperatura cu 0,5-1 grad. Un sfert? Durează o zi, la un ciclu de 28 de zile ar fi totuși mai puține. Nici o grijă, atât de fidel nu înregistrează...
      Celelalte: da și nu. Se confundă aici febra cu dilatarea vaselor de sânge periferice care însă nu se însoțește de creșterea temperaturii corpului.
      Eu m-am referit la probabilitate.
      Și ca să fim consecvenți până la capăt, temperatura corporală reală e cea măsurată rectal. Eu zic, bine așa rău cum e...
      • Like 0
  • Nume check icon
    Nu prea este informat acel domn. De fapt aceste aparate de masurat temperatura introduc un cip in creier ca sa ne controleze. Bill Gates, bineinteles, produce aceste cip-uri. Dar, romanul este inventiv si daca bei un ceai de spanac si urzici fierul va scurtcircuita cip-ul si vom fi eliberati...de pe net adunate
    • Like 9
    • @ Nume
      ia scrieti-le dvs astora de la teveuri sa nu ne mai dea , dle,, filme d'astea SF si nu numai, unele fiind catrastrofice chiar , in care ni se spune cum viitorul de dupa colt asteapta sa ne transforme-n papusele , intrucit suntem tot mai multi si mincarea-i tot mai scumpa si cum Statul , neavind ce face cu miliardele astea de oameni care tot cer/ pretind cite ceva , trebuie sa gaseasca o metoda sa-i faca sa stea la locurile lor ! aici ar fi mers un emoticon rinjind, dar n-are mama....
      azi fiind 20 mai , se-mplinesc 30 de ani de la primele alegeri " libere "cind am votat ca orbetii !
      • Like 1
    • @ Nume
      hahaa!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult