Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

- Mă sperie ce ne spuneți - De ce? - Domnule ministru, știți de câte ori a fost schimbată Legea educației în ultimii 25 de ani? - Da, de 100 de ori...

Noul ministru al educaţiei, Liviu Pop, a vorbit joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre o nouă modificare a legii educaţiei, lege despre care spune că a fost schimbată de peste o sută de ori. De data aceasta, ar urma să fie luate măsuri care să prevină abandonul şcolar, dar și pentru introducerea unui bacalaureat diferenţiat.

„Când dăm un examen național, nu știm nivelul copilului, nu știu dacă 5 din Maramureș e 5 din București. (...) Ca stat avem cea mai mare rată din UE la abandon. 20.000-25.000 de copii anual pleacă din sistemul de învățământ. Eu zic că pe zona asta trebuie să ne aplecăm cu toții. Trebuie să înjumătățim rata abandonului”, a spus ministrul Liviu Pop.

Până la o ideală colaborare între şcoală şi familie, revine în discuţie un proiect mai vechi.

„O altă formă de examinare, mai slabă, care să te ducă la meseriaș, avem nevoie de o evaluare diferită: bacalaureat diferențial. Îl susțin necondiționat. Ce poate face un profesor care preia în clasa a IX-a un elev care la Capacitate a luat 1, la filiera tehnologică are obligatoriu 10 clase, ajunge cumva la bacalaureat, dar n-are cunoștințe de clasa a V-a?”, a arătat ministrul Educației.

Pe scurt, ministrul Educaţiei vrea să modifice din nou legea, adoptată fără dezbatere în 2011.

Liviu Pop: Putem discuta de modificări concrete, am început prima analiză, o analiză de sistem. (...) 50% din corpul legii a fost modificat în 6 ani. Avem articole neaplicabile, pentru că legea a fost făcută prin angajarea răspunderii. Modificarea legii trebuie făcută după consultări ample (..) 

Realizator: Mă sperie ce spuneți.

Liviu Pop: De ce?

Realizator: Știți de câte ori a fost modificată legea educației în ultimii 25 de ani?

Liviu Pop: De vreo sută și ceva de ori.

Realizator: Și ce spune asta?

Liviu Pop: Pentru că nu a fost gândit un corp al legii adaptabil situației prin care trecem noi acum.

Realizator: Ce garantie am eu ca părinte că dacă o modificați acum nu o mai modificați și anul viitor?

Liviu Pop: Modificarea legii nu se va face fără implicarea părinților. Noi am avut o singură lege a educației în '94, nu a fost modificată decât în 2011, abrupt. Am avut o lege aplicată vreo 17 ani. Am intervenit în sistemul de educație direct în 2011, cu o lege nediscutată, și vreau să producă roade. Nu produce roade.

Odată ce o nouă lege a educaţiei ar fi adoptată, punerea ei în aplicare ar putea dura între doi și patru ani, potrivit ministrului Liviu Pop.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Propun un joc : Punem doi copilasi sa se joace cu masinutele, trenuletele, avionasele, si cu papusile si MINUNE, iata sistemul romanesc. Precizez ca trebuie sa fie "baietel" si "fetita" asa cam ca Dragnea si Kovesi desi cu totii stim ca minorii au prioritate ! (un pic de imaginatie)
  • Like 0
 • check icon
  Iarăși experimente și bâlbâieli pe creierul copiilor noștri...
  • Like 0
 • Din greseala in greseala, spre victoria finala!

  Care o sa fie prin anul 2099.
  Bieti elevi, bieti parinti, bieti profesori.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult