Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

- Mă sperie ce ne spuneți - De ce? - Domnule ministru, știți de câte ori a fost schimbată Legea educației în ultimii 25 de ani? - Da, de 100 de ori...

Noul ministru al educaţiei, Liviu Pop, a vorbit joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre o nouă modificare a legii educaţiei, lege despre care spune că a fost schimbată de peste o sută de ori. De data aceasta, ar urma să fie luate măsuri care să prevină abandonul şcolar, dar și pentru introducerea unui bacalaureat diferenţiat.

„Când dăm un examen național, nu știm nivelul copilului, nu știu dacă 5 din Maramureș e 5 din București. (...) Ca stat avem cea mai mare rată din UE la abandon. 20.000-25.000 de copii anual pleacă din sistemul de învățământ. Eu zic că pe zona asta trebuie să ne aplecăm cu toții. Trebuie să înjumătățim rata abandonului”, a spus ministrul Liviu Pop.

Până la o ideală colaborare între şcoală şi familie, revine în discuţie un proiect mai vechi.

„O altă formă de examinare, mai slabă, care să te ducă la meseriaș, avem nevoie de o evaluare diferită: bacalaureat diferențial. Îl susțin necondiționat. Ce poate face un profesor care preia în clasa a IX-a un elev care la Capacitate a luat 1, la filiera tehnologică are obligatoriu 10 clase, ajunge cumva la bacalaureat, dar n-are cunoștințe de clasa a V-a?”, a arătat ministrul Educației.

Pe scurt, ministrul Educaţiei vrea să modifice din nou legea, adoptată fără dezbatere în 2011.

Liviu Pop: Putem discuta de modificări concrete, am început prima analiză, o analiză de sistem. (...) 50% din corpul legii a fost modificat în 6 ani. Avem articole neaplicabile, pentru că legea a fost făcută prin angajarea răspunderii. Modificarea legii trebuie făcută după consultări ample (..) 

Realizator: Mă sperie ce spuneți.

Liviu Pop: De ce?

Realizator: Știți de câte ori a fost modificată legea educației în ultimii 25 de ani?

Liviu Pop: De vreo sută și ceva de ori.

Realizator: Și ce spune asta?

Liviu Pop: Pentru că nu a fost gândit un corp al legii adaptabil situației prin care trecem noi acum.

Realizator: Ce garantie am eu ca părinte că dacă o modificați acum nu o mai modificați și anul viitor?

Liviu Pop: Modificarea legii nu se va face fără implicarea părinților. Noi am avut o singură lege a educației în '94, nu a fost modificată decât în 2011, abrupt. Am avut o lege aplicată vreo 17 ani. Am intervenit în sistemul de educație direct în 2011, cu o lege nediscutată, și vreau să producă roade. Nu produce roade.

Odată ce o nouă lege a educaţiei ar fi adoptată, punerea ei în aplicare ar putea dura între doi și patru ani, potrivit ministrului Liviu Pop.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Propun un joc : Punem doi copilasi sa se joace cu masinutele, trenuletele, avionasele, si cu papusile si MINUNE, iata sistemul romanesc. Precizez ca trebuie sa fie "baietel" si "fetita" asa cam ca Dragnea si Kovesi desi cu totii stim ca minorii au prioritate ! (un pic de imaginatie)
  • Like 0
 • check icon
  Iarăși experimente și bâlbâieli pe creierul copiilor noștri...
  • Like 0
 • Din greseala in greseala, spre victoria finala!

  Care o sa fie prin anul 2099.
  Bieti elevi, bieti parinti, bieti profesori.
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult