Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

- Mă sperie ce ne spuneți - De ce? - Domnule ministru, știți de câte ori a fost schimbată Legea educației în ultimii 25 de ani? - Da, de 100 de ori...

Noul ministru al educaţiei, Liviu Pop, a vorbit joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre o nouă modificare a legii educaţiei, lege despre care spune că a fost schimbată de peste o sută de ori. De data aceasta, ar urma să fie luate măsuri care să prevină abandonul şcolar, dar și pentru introducerea unui bacalaureat diferenţiat.

„Când dăm un examen național, nu știm nivelul copilului, nu știu dacă 5 din Maramureș e 5 din București. (...) Ca stat avem cea mai mare rată din UE la abandon. 20.000-25.000 de copii anual pleacă din sistemul de învățământ. Eu zic că pe zona asta trebuie să ne aplecăm cu toții. Trebuie să înjumătățim rata abandonului”, a spus ministrul Liviu Pop.

Până la o ideală colaborare între şcoală şi familie, revine în discuţie un proiect mai vechi.

„O altă formă de examinare, mai slabă, care să te ducă la meseriaș, avem nevoie de o evaluare diferită: bacalaureat diferențial. Îl susțin necondiționat. Ce poate face un profesor care preia în clasa a IX-a un elev care la Capacitate a luat 1, la filiera tehnologică are obligatoriu 10 clase, ajunge cumva la bacalaureat, dar n-are cunoștințe de clasa a V-a?”, a arătat ministrul Educației.

Pe scurt, ministrul Educaţiei vrea să modifice din nou legea, adoptată fără dezbatere în 2011.

Liviu Pop: Putem discuta de modificări concrete, am început prima analiză, o analiză de sistem. (...) 50% din corpul legii a fost modificat în 6 ani. Avem articole neaplicabile, pentru că legea a fost făcută prin angajarea răspunderii. Modificarea legii trebuie făcută după consultări ample (..) 

Realizator: Mă sperie ce spuneți.

Liviu Pop: De ce?

Realizator: Știți de câte ori a fost modificată legea educației în ultimii 25 de ani?

Liviu Pop: De vreo sută și ceva de ori.

Realizator: Și ce spune asta?

Liviu Pop: Pentru că nu a fost gândit un corp al legii adaptabil situației prin care trecem noi acum.

Realizator: Ce garantie am eu ca părinte că dacă o modificați acum nu o mai modificați și anul viitor?

Liviu Pop: Modificarea legii nu se va face fără implicarea părinților. Noi am avut o singură lege a educației în '94, nu a fost modificată decât în 2011, abrupt. Am avut o lege aplicată vreo 17 ani. Am intervenit în sistemul de educație direct în 2011, cu o lege nediscutată, și vreau să producă roade. Nu produce roade.

Odată ce o nouă lege a educaţiei ar fi adoptată, punerea ei în aplicare ar putea dura între doi și patru ani, potrivit ministrului Liviu Pop.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Propun un joc : Punem doi copilasi sa se joace cu masinutele, trenuletele, avionasele, si cu papusile si MINUNE, iata sistemul romanesc. Precizez ca trebuie sa fie "baietel" si "fetita" asa cam ca Dragnea si Kovesi desi cu totii stim ca minorii au prioritate ! (un pic de imaginatie)
  • Like 0
 • check icon
  Iarăși experimente și bâlbâieli pe creierul copiilor noștri...
  • Like 0
 • Din greseala in greseala, spre victoria finala!

  Care o sa fie prin anul 2099.
  Bieti elevi, bieti parinti, bieti profesori.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult