Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

MagiCAMP lansează proiectul Magic Makers pentru cei care nu pot trece indiferenți pe lângă suferința unui om: „Un Magic Maker e un om care crede în bine și generează încredere”

Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu

„Nevoia de a face bine e uriașă, ea este mult mult subestimată. De foarte multe ori auzim în jurul nostru spunându-se: „Oamenii sunt răi, fiecare cu bucățica lui, fiecare cu casa lui și atât”. Dar în realitate sunt foarte mulți oameni care se întorc în casa lor și ar vrea să facă ceva, dar nu știu de unde să pornească”, spune Melania Medeleanu, cea care a fondat împreună cu Vlad Voiculescu MagiCAMP.

Aproape zilnic află despre copii bolnavi care au nevoie de tratament, despre familii în situații grele care au nevoie de sprijin din partea celorlalți. Prin proiectul Magic Makers, cei care doresc să se implice pentru a-i ajuta pe oamenii vulnerabili din comunitatea lor primesc susținere pentru a învăța cum să facă bine.

„Cineva ne semnalează cazul. Ce facem noi prima dată este să validăm cazul, după care le arătăm niște opțiuni de implicare. Le spunem: „Uite, întoarce-te în comunitatea ta, fă un eveniment de strângere de fonduri, adună cât mai mulți oameni în jurul tău și, după ce strângi o anumită sumă, noi o dublăm, desigur, într-o anumită limită pe care o vom stabili”. Noi credem că e nevoie de fiecare dintre noi: implicarea civică are nevoie de fiecare dintre noi, educația are nevoie de fiecare dintre noi, pentru încrederea că lucrurile se pot schimba are nevoi de fiecare dintre noi”, explică Melania Medeleanu.

Un Magic Maker este un om care nu poate să treacă indiferent pe lângă suferința celorlalți. Poate fi un vecin sau un cunoscut. Un coleg de serviciu sau de facultate. Un părinte de la școala unde învață un copil sau unde predă un profesor care trebuie să lupte cu boala. 

„Poți să organizezi un maraton, un concert, o expoziție, iar noi îți dăm recomandări, te învățăm cum să faci toate lururile astea, astfel încât să nu o iei de la zero. De câte ori ai nevoie, voluntarii noștri te vor ghida.Și nu e vorba doar de strângerea de fonduri: dacă e un caz medical, familia nu trece doar prin probleme financiare. Tot universul i se prăbușește și e nevoie atunci ca „satul său”, indiferent că e format din vecini sau colegi să fie acolo și să ajute”, spune co-fondatoarea MagiCAMP.

„Satisfacția pe care o ai în momentul în care reușești să ajuți este uriașă”

Sunt multe situații în care este nevoie de cel puțin un om care să treacă dincolo de confortul personal, să înceapă să ajute și să coalizeze în jurul său energiile bune ale celorlalți. 

Pe 14 aprilie, de pildă, copii și părinți aleargă la cea de-a X-a ediţie a crosului Campionii Sănătății pentru a ajuta 15 copii cu afecțiuni oncologice, imunodeficiențe și copii care au suferit arsuri grave, din tabăra MagiCAMP. Cursa va avea loc va avea loc sâmbătă, începând cu ora 10:00 în Parcul Al. Ioan Cuza din Bucureşti. Taxa de înregistrare, în valoare de 20 de lei va fi donată pentru a oferi acestor copii burse, iar toate donațiile vor fi dublate de sponsorii proiectului. 

„Un Magic Maker este un om care crede în bine și care este capabil să genereze încredere. Nevoia oamenilor de a fi parte din ceva care depășește pragul casei lor e mult mai mare decât credem și satisfacția pe care o ai în momentul în care reușești să ajuți este uriașă. Ne place să credem că, la capătul unui eveniment reușit de strângere de fonduri, oamenii vor deveni nu doar Magic Makers, dar și dependenți de bine”, spune Melania Medeleanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult