Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mai e puțin și va mai dispărea un imperiu de pe hartă…

Putin afiș București

Foto: Inquam Photos

Stalin le-a luat ucrainenilor grâul și i-a lăsat pradă unei foamete greu de povestit. Ucrainenii care și-au pierdut rudele în acea foamete nu au uitat și nu vor uita multă vreme asta.

La fel ca Stalin, Putin îi lasă pe acum pe ucraineni fără energie electrică, în prag de iarnă. Le ocupă abuziv centrala lor nucleară, le bombardează utilitățile de energie din marile oraș. Vrea să îi lase în beznă și frig.

Și atunci, și acum, „nazismul” ucrainenilor era cauza. Mai exact, îndrăzneala de a nu pune ascultători grumazul sub bocancul rusnacului, aducător de pace și fericire între popoare! Spre deosebire de rușii lui, fiecare necaz pe care îl provoacă Putin, îi întărește și îi determină și mai mult pe ucraineni să nu le cedeze. La fel a fost și atunci, la fel va fi și acum.

Asta înseamnă o națiune în adevăratul sens al cuvântului. Asta înseamnă să te folosești de un moment istoric să arăți că ești o națiune și că îți meriți locul între marile națiuni ale lumii. Încă nu se simte, dar sunt convins că ce fac acum ucrainenii inspiră toate popoarele mai mici sau mai mari care încă nu au avut curajul ucrainenilor să salte grumazul de sub bocancul rusnacului. De fapt, aici e miza acestei operațiuni speciale: salvarea Rusiei de la dezintegrare! Mai e puțin și va mai dispărea un imperiu de pe hartă…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Arcus check icon
    Ce-ar fi ca românii din Ucraina, din Bucovina de nord și din Buceag - Sudul Basarabiei (cați au mai scăpat de rusificare / ucrainizare) să scuture bocancul rusnacucrainean de pe grumaz?
    • Like 2
  • Mai e putin si nu vor mai fi bancnote, vom avea doar carduri si totul va fi rationalizat. Ca in comunism ne vom zbate pentru functii/statut social, pentru o ratie mai mare de... zboruri cu avionul, combustibil, vor aparea adevarate caste de detinatori de goldcard. Socialismul/comunismul va avea alta denumire dar tot va fi implementat de stranepotii alora de l-au inventat si care nu sunt rusi sunt... evrei. Daaa.... natia aia mica care a inventat revolutiile, se cazneste de 4-500 de ani sa stapaneasca toate natiile pamantului, pe noi, romanii, ne-a fezandat in saracie 25 de ani, 1982-2007, si ne-au luat cam tot, pe altii i-au ademenit cu bunastarea degeaba, afganii sunt top. Nu stiu ce sa spun, rusia tarista a fost lovita la varf in 1917 dar evreii lenin si trotski n-au reusit s-o stapaneasca ca au crapat. Apoi fu trimisi nemtii in 1941 sa remedieze situatia si rusia s-a umflat si mai mult. Crapara si evreii 3 rusi la rand pana pusera pe omul lor gorbaciov sa sparga imperiul in bucati.. Rusnacii dupa 10 ani de ,,tranzitie,, isi pusera un tatuc iar evreii incepura sa-i curteze vecinii/ucraina, georgia...Acum pusera un mic evreu la conducerea ucrainei sa zgandare ursul sa iasa din barlog. Ca in 1914 sau 1939 nu prea se stia ce va urma, asa ca nu mai cantati prohodul rusiei. Putin poate va fi inlocuit de alt lenin sau eltin cativa ani dar sa nu ne trezim cu un stalin.
    • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      Antisemitismul dumitale e respingător. Chiar nu merită acest popor toate câte i se pun în cârcă. De ce există la unii oameni ura asta față de evrei? Fiindcă sunt un popor de oameni cu certe calități umane: inteligență, spiritualitate, tradiție, spirit național și UNITATE (ei nu se sapă ca românii unii pe alții când sunt în străinătate, ci se ajută întotdeauna necondiționat) și altele. De aceea poate ajung să dețină funcții importante în lume, iar cel care e sus îi ajută și pe ceilalți conaționali. Sunt un popor de ”frați”, iar asta îi înebunește pe mulți alții. Deci nu văd nicio conspirație din partea poporului evreu; oamenii ajung în posturi importante și influente fiindcă merită să fie acolo. Iar oamenilor nevolnici, care nu au cum să ajungă sus, le e foarte necaz și devin antisemiți.
      P.S. Evreii au fost mult timp risipiți prin lume de către cuceritori, fără o țară a lor, așa cum avuseseră în vechime. Israelul s-a creat după WW2, ca o compensație pentru Holocaust. Ia spuneți, dacă ar fi fost în situația asta românii sau alt popor, s-ar mai fi menținut ca popor? Noi avem și am avut întotdeauna o țară și tot ne-o distrugem și ne distrugem și unii pe alții. Evreii s-au menținut ca popor fără a avea o țară și au fost uniți mereu. Cine merită mai multă considerație?
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Politic corect. Mai sunt multe popoare, cele carora li s-a impus, cu arma, biciul, gulagul, nenorocirea numita comunism, de cine oare?, popoare care au rezistat in timp in tari ocupate, popoare ce nu fac atata caz de "holocaustul" trait, popoare ce au platit cu mult mai multe victime decat evreii. popoare ce nu au avut loc sa se instaleze in frunte. Chiar si "misteriosii" romani.Nu doar antisemitismul este gretos ci si prosemitismul exagerat.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Daaa... evreii au inventat umanismul. Ai dreptate. Sa-ti spun drept nu am ura fata de nici o natie iar adevarul nu poate fi interpretat ca antisemitism de exemplu. Chiar daca sunt doar un muncitor calificat, cred ca as putea sa-mi dau doctoratul cu ascensiunea evreilor. Bine, a unor evrei, aia bogatii ce n-au loc in topul Forbes la cat sunt de bogati. Nu ti se pare curios ca nu-i nici un bancher in acel top? Unii stiu de Rotschild dar eu cred ca sunt altii mai inainte de acestia. In 1492 fiind izgoniti din Spania s-au asezat in Tarile de Jos si uite asa a devenit Olanda mare putere maritima, manufacturiera, infaptuin si prima criza din lume, criza lalelelor. Guldenul olandez era asa de mare si tare ca circula si-n tarile romanesti sub numele de grosi, apoi dand numele de leu banilor pentru ca acestia aveau un leu pe fata. Olanda era prea mica si au schimbat o dinastie in Anglia infiintand marele imperiu britanic. Apoi a urmat USA. In est au implementat comunismul pe care l-au scapat din mana. Tot atunci in dupa primul razboi mondial, britanicii au cucerit Palestina de la turci si a inceput migratia evreilor spre acea tara. Problema era migratia foarte scazuta, cam 20.000 pe an ceea ce insemna o asteptare de 500 de ani asa ca au pus d-un al doilea razboi mondial, chinuindu-si conationalii ca sa-i determine sa plece acolo. Foarte umanisti. Pentru fiecare evreu evreu emigrat a murit alt evreu plus 9 neevrei in cel de al doilea razboi mondial.
      • Like 1
    • @ Ciobanu Florin
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock
      • Like 0
  • Imperiile nu dispar, doar se transforma
    • Like 1
    • @ Rusu L. Paul
      Imperiul Roman,Otoman , etc ,unde mai sunt ?
      • Like 0
  • Mai e putin ? Inca mai e Putin si daca nu e el vor fi altii,pentru ca rusnacismul nu va disparea asa usor ! La Fatima, cine a vorbit acolo, a spus ca relele lumii se vor incheia cind Rusia se va inchina la Maica Domnului ! Asta are sens,pentru ca Rusia este ego-ul planetei !Ego,nu mandrie !Ego-ala care "lucreaza doar cu doua notiuni : "eu" si "al meu",doar atit intereseaza aceasta hoarda salbatica si pana vom ajunge,ca "tot planetar", la intelepciunea de a renunta la "eu" si "al meu" ca luminite calauzitoare...vor mai trece niste ani...muulti !
    • Like 0
  • Eu pun pariu că la nivel strategic nimeni nu vrea colapsul ”Imperiului Rus”. Să presupunem că asta s-ar realiza în liniște fără război atomic deși mi-e greu să cred așa ceva. Singurul mare câștigător al unei astfel de situații ar fi China. Cum ar arăta o Chină care își ia Siberia și Extremul Orient înapoi? Cui i-ar plăcea asta? Toată populația Siberiei (cu cele mai populate zone fiind sud-vestul și zona Vladivostokului) nu depășește 30 milioane. Dacă excluzi aceste zone mai populate (care nu reprezintă nici 15% din suprafața Siberiei), populația din restul acestui teritoriu nu depășește 15 milioane. Doar în zonele de graniță dintre Rusia și China trăiesc 90 milioane de chinezi. Peste 1 milion de chinezi sunt deja stabiliți in Siberia pentru că e nevoie de forță de muncă pe care rușii nu o au disponibilă. E valabilă vorba românească: ”Am scăpat de dracu` și am dat de ta-su!”
    • Like 0
  • Acea clipa va fi una istorica, poate cea mai mare sabatoare. Rusia a fost un imperiu samavolnic, a impus cel mai rau si deformator sistem social - comunismul. Nu a luptat impotriva capitalismului, rau si el dar singurul fiabil in momentul istoric prezent. Comunismul a fost un capitalism prefacut, mincinos, mult mai exploatator " al omului de catre om". A fost unicul sistem social impus cu naganul si cnutul, unicul sistem cladit pe milioane, zeci de milioane de cadavre, un sistem urat de toti cei carora li s-a impus. Iar rusia o hoarda salbatica, venita din negurile asiei, cea mai numeroasa, hoata si sadica, (oare de ce tot raul omenirii a venit din asia? - o intrebare care merita un raspuns). Si azi tot dinspre asia se prefigureaza pericolul.
    • Like 3
  • mike mike check icon
    Și aveti idee cam când va dispărea acest "imperiu"? Săptămâna viitoare pe luni-marti ar fi ok? De aici, de unde stam noi, nu vedem decât cum distrug rusii orașele Ucrainei cu mii de rachete.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Cristian Păun/ voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon