Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mai mult de jumătate dintre angajați nu cred că anul acesta situația economică a României se va îmbunătăți - sondaj

La întrebarea „Crezi că situația economică a României se va îmbunătăți în acest an, față de anul trecut?”, 53% din persoanele cu loc de muncă participante la un sondaj au răspuns negativ. Aceasta este una din concluziile unui studiu realizat de platforma de recrutare online Smart Dreamers realizat între 25 ianuarie și 25 februarie 2017.

Un procentaj de 17% dintre angajați sunt optimiști, răspunzând aformativ la aceeași întrebare, în timp ce mai puțin de o treime au spus că nu știu.

Dintre cei care nu cred că situația economică a României se va îmbunătăți, 44,78% se încadrează în categoria de vârstă 26-35 de ani, 24,38% au vârste cuprinse între 36-45 ani, o proporție de 20,15% au între 18-25 ani, iar restul, de 10,7% au vârsta de peste 45 de ani.

Rămânem la românii care au deja un loc de muncă. La întrebarea „Crezi că puterea de cumpărare a românilor va crește în anul 2017?” cel mai mare procent s-a înregistrat la răspunsul „Puțin încrezător” – 48,43%. A fost aproape egalitate la răspunsurile „Deloc încrezător” (19,69%) și „Destul de încrezător” (18,5%). „Foarte încrezători” că puterea de cumpărare a românilor va crește în acest an s-au declarat doar 17 persoane (2,23%).

La întrebarea „Cât de optimist ești în privința jobului tău în anul 2017?”, distribuția pe variantele de răspuns este una echilibrată, arată studiul. Astfel, 25,7% au răspuns „Puțin optimist”, 24,6% sunt „optimiști” la acest capitol, iar 29% au bifat „Destul de optimist”. La polurile opuse s-au înregistrat 9,97% „Deloc Optimist” în ceea ce privește jobul actual și 10,.63% – „Foarte Optimist”.


46% din respondenții care au loc de muncă spun că anul acesta vor avea parte de o creștere de salariu

Românii care au un loc de muncă sunt foarte încrezători la capitolul privid majorarea de salariu. Din datele studiului reiese că 45,93% dintre respondenți afirmă că vor avea parte de o creștere a salariului în anul 2017. Doar 18,11% au dat un răspuns negativ la această întrebare, restul, de 35,96% afirmând că nu știu dacă vor primi mai mulți bani de la angajator. 

Dintre cei care au răspuns „Da” la întrebarea adresată de SmartDreamers, 40,86% au o diplomă de facultate, iar 34,29% au terminat un masterat. În ceea ce îi privește pe cei care au terminat un liceu/colegiu, doar 22,29% afirmă că vor primi mai mulți bani în 2017.

Un job mai bun în străinătate?

La întrebarea despre plecarea în străinătate pentru un job mai bun, un sfert din respondenți - doar 195 de persoane din 762 - au răspuns afirmativ. 

Numărul celor care nu vor să părăsească țara pentru că au deja un job de care sunt mulțumiți în România este de 393 (51,57%). Dintre aceștia, cele mai mari procente se înregistrează în rândul celor care au terminat o facultate și cei care au urmat și cursurile unui masterat.

Pe de aștă parte, 45,54% dintre respondenții care au un loc de muncă afirmă că în 2017 nu își vor permite un concediu mai scump decât anul trecut.

Studiul s-a derulat în perioada 25 ianuarie-25 februarie 2017, pe un eșantion reprezentativ pentru populația activă a României de 1060 de persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3% la nivelul întregului eșantion.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In ceea ce priveste cresterea economica a tarii noastre, cred ca avem cateva lacune legislative care ne baga in corzi ori de cate ori dam semne ca ne ridicam de la podea.
  1. Nu mi se pare normal ca un SRL cu un capital social de 200 de lei sa poata accede, la o luna de la infiintare la credite preferentiale de milioane de euro. Nu ar trebui sa avem niste reguli care sa nu permita tunuri care sa incarce bugetul pe care noi, contribuabilii, il alimentam?
  2. Pe noi, pe contribuabili, cine ne pazeste de furturile "alesilor" si ' functionarilor publici?" De ce ei au voie sa se intinda mai mult decat le e plapuma fara sa fie sanctionati?
  3. daca un administrator/ proprietar/actionar majoritar baga in faliment (prin operatiuni de proasta (chiar frauduloasa) administrare, de ce i se permite sa deschida imediat o alta companie in care sa practice aceleasi metode de furt din banii partenerilor sai de afaceri, in special furnizori?
  4. dece nu exista niste prevederi legislative care sa oblige organizatiie guvernamenrtale sa-si plateasca la timp furnizorii, oricare ar fi acestia, mai ales daca in buget au fost prevazute si aprobate respectivele cheltuieli? Asta, dupa parerea mea, nu este o greseala in realizarea unui act administrativ, ci este furt din buzunarul celui care a realizat serviciul sau ti-a livrat bunurile .
  Cred ca , inainte de a ne stradui sa 'eradicam coruptia' ar trebui sa definim corect furtul si sa ii pedepsim pe hoti, indiferent unde lucreaza si pentru ce organziatie semeneaza. Nu institutiile si organizatiile fura. Oamenii pusi acolo in acest scop.
  Daca am reglementa aceste situatii, am avea bani in buget si fara sa umb;am toata ziua buna ziua la impozite si taxe si nu am avea nevoie ca salariul minim sa fie marit prin legi si ordonante. Pur si simplu ne-am putea bucura de rezultatul muncii noastre,s-ar minit mai putin si am putea avea profesionisti adevarati la conducerea companiilor si institutiilor. Am incepe sa vedem luminita......

  legi
  • Like 0
 • check icon
  Presupunând că acest sondaj a fost făcut conform normelor sociologice, el nu este relevant decât comparativ cu 1. alte sondaje din anii trecuți din România, 2. cu alte sondaje din anii trecuți și de acum din alte părți ale Europei (câteva zone relevante – Grecia și Bulgaria, Cehia și Polonia, Olanda și Suedia etc...). Altfel, este o înșiruire de cifre necomparabile cu nimic. Să nu uităm că românii sunt, în general, un grup uman care disimulează foarte mult (adică minte în sondaje) și, în linii mari, pesimist.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Totusi se vor mari salarile. Nu? De ce atata pesimism?
  Sau poate pentru ca suntem in martie si economia e blocata? Nu se fac contracte, investitii, nimic. Ecomomia bate pasul pe loc. Nimeni nu se avanta. Nimeni nu risca. De ce ai risca intr-un mediu imprevizibil?
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Care sunt costurile reale ale acestor mariri de salarii? ca tot ce creste, de fapt, sunt preturile..
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult