Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mai vor românii să fim în Uniunea Europeană? Atunci trebuie să ne aliniem la un standard european în materie de lege și justiție

Dragnea și Timmermans

Frans Timmermans și Liviu Dragnea, în timpul vizitei prim-vicepreședintelui Comisiei Europene la Palatul Parlamentului, joi, 1 martie 2018 (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Acceptarea României în Uniunea Europeană a fost condiționată de aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare asupra Justiției ca o garanție pentru mai marii Europei că într-un orizont de timp acceptabil și România se va alinia la standardele Uniunii în materie de justiție. Iată că și după 11 ani acest așa numit MCV este încă în funcțiune ca o expresie a faptului că România nu a îndeplinit cerințele din momentul aderării. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al justiției, România nu s-a integrat în Uniunea Europeană.

Dar tot atunci, la începuturi, România a mai primit un mecanism despre care se pomenește destul de puțin în ultima vreme: mecanismul de coabitare și control între președinte și prim-ministru (MCCPPM), care a apărut prin decuplarea alegerilor prezidențiale de alegerile parlamentare. 

Românii au căpătat astfel posibilitatea să voteze distinct, la decalaje de timp mai mari sau mai mici, pentru poziția de Președinte și pentru cea de Prim-Ministru, ca expresie a unei majorități parlamentare, ambele poziții fiind o ilustrare bicefală a puterii executive, o caracteristică dată de Constituția României.

Primele alegeri decuplate, cele din 2008 la parlamentare și cele din 2009 la președinție, au generat un tandem președinte – prim-ministru aliați, în buna tradiție a alegerilor democratice de după 1990, când aceste alegeri, președinte – prim-ministru, se suprapuneau și în urma cărora au rezultat întotdeauna în 1992, 1996, 2000 și 2004 titulari ai celor două poziții din același partid sau alianță politică, care câștigă alegerile parlamentare. Altfel spus, prim-ministrul își punea președintele convenabil sau invers președintele își punea prim-ministrul convenabil.

La parlamentarele din 2012 a apărut un prim-ministru, Victor Ponta, ca expresie a unei majorități parlamentare rezultate prin alegeri, adversar politic al președintelui de la acel moment, Traian Băsescu, ceea ce ne-a introdus pentru prima dată într-o formulă de coabitare și control instituțională, rezultată prin alegeri libere și diferită astfel de formulele de coabitare anterioare rezultate prin jocuri și alianțe politice ale partidelor între două alegeri parlamentare. Altfel spus, prima coabitare dictată de popor în privința amândurora, prim-ministru și președinte. 

Se operaționaliza astfel MCCPPM, Mecanismul de Coabitare și Control între președinte și prim ministru, prima dată de la intrarea României în UE, în anul 2007.

Alegerile pentru președinte din anul 2014 dădeau continuitate acestui MCCPPM prin alegerea unui președinte provenit din spectrul politic advers al prim-ministrului.

Același lucru se va întâmpla și în 2016 când în urma parlamentarelor rezultă un prim-ministru din tabăra adversă a președintelui.

Așadar, MCCPPM se află în funcțiune de aproape 6 ani și produce efecte: slăbirea rolului Parlamentului ca forum legiuitor în dauna executivului care legiferează excesiv prin HG și OUG, apariția unei voci a străzii care mută democrația din Parlament în stradă, divizarea și antagonizarea societății românești cu riscul apariției unor forțe antidemocratice.

Cele două mecanisme, MCV și MCCPPM, trebuie văzute și înțelese împreună, la pachet, completându-se unul pe celălalt, ambele având rolul să aducă Justiția românească la standardele Uniunii Europene în timpul cel mai scurt posibil, ca o dovadă irefutabilă de integrare a României în UE.

Efectul cel mai important al celor două mecanisme, MCV și MCCPPM, este miza extremă acordată luptei anticorupție în România. Corupție, și chiar la nivel înalt, există peste tot în Uniunea Europeană dar și în acest domeniu, Uniunea și-a creat niște standarde și mecanisme care permit contracarea ei și menținerea la un nivel acceptabil, european.

România nu se încadrează în acest standard european, încă. De aici toată această luptă încrâncenată între actorii politici principali de pe scena politică românească.

Acești actori politici uită însă de piesa principală în acest joc: poporul român.

Ei trebuie să iasă în fața poporului și să-I întrebe dacă (mai) vrea în Europa. Dacă vrea cu adevărat atunci să-i explice, deschis și pe înțelesul lui, că o condiție de integrare a României în UE este și aceea de a se alinia la un standard european în materie de lege și justiție. Altfel nu se poate!

Dacă poporul vrea în Europa și după ce a înțeles, fiind ajutat pentru aceasta printr-o campanie susținută de explicare, condiționalitatea UE despre justiție și lege, iar voința poporului va fi respectată, atunci forțele politice nu au decât să semneze un pact politic pe justiție, eventual consfințit și în Constituția României, care va conduce în scurt timp și la ridicarea aproape simultană a celor două mecanisme pe justiție, MCCPPM și MCV.

Faptul că președintele și prim-ministrul vor face parte, din nou, din același spectru politic, începând cu 2019 – 2020, în condițiile în care standardele europene în materie de justiție sunt respectate, nu va mai reprezenta o amenințare la adresa României și a UE și atunci forțele politice se pot dedica, în sfârșit, temelor majore ale României, dezvoltarea și modernizarea ei însoțită de creșterea bunăstării poporului simultan cu adâncirea procesului de integrare în UE. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa venirea comunistilor la putere in aceasta tara,primul lucru facut a fost inversarea valorilor,indepartarea profesionistilor si umilirea tuturor personalitatilor.Apoi ani de zile s-au cultivat tot felul de combinatii,relatii pentru supravietuire la care am asistat cu toti fortati de acele vremuri.Revolutia din 89 a reluat aceleasi practici,noi insa am ramas spectatori.Acum datorita accesului la informatie tineri au iesit in sfarsit din indiferenta cu care au tratat intamplarile petrecute in tara.Din pacate mare parte din populatie,mai ales din rural sunt rupti de restul din cauza EDUCATIEI,acolo:primarul,popa si politistul sunt reperele.Nu judecati aspru acesti oameni(cu pensii de mizerie,fara venituri) pe care noi i-am ignorat si care se lupta din greu pentru supravietuire mai mult sau mai putin legal.Vorba batranilor:este usor sa dai palme la curul altuia.
    • Like 0
  • Nici in car nici in caruta, nici in teleguta...cam asta vor romanii, fiecare dupa propriul interes. Nu stiu unde a fost "repartizat" Silviu Brucan dupa moarte dar inainte de a muri, a spus un adevar:"Stupid People".
    • Like 0
  • Scrieți, de parcă țara noastră,noi am fi niște cetățeni bananieri!Azi la ora asta,in top 10 cele mai mari corporații corupte ,găsim 2 companii germane,2 franceze,1 olandeza și 1 elvetiana!
    Sursa: Thefiscaltimes.com
    Din păcate pentru voi, poporul înțelege starea de facto,drept consecință,in ciuda tuturor îndemnurilor lui Iohannis,au votat ,niste "penali"!!
    • Like 1
  • dan check icon
    Atata timp cat zi de zi romanii se uita la doua televiziuni care deschid si inchid emisiunile cu atacuri la justitie ne vom indeparta tot mai mult de valorile europene.
    Romania este una din putinele tari europene unde ministrii vin la emisiuni zi de zi pentru a debita tampenii fara sa se gandeasca la consecinte economice ,"a se vedea declaratia Olgutei despre pilonul de pensii fapt ce a prabusit bursa de valori a doua zi dupa declaratie ",sau declaratiile lui Dragnea sau Tariceanu iresponsabile de-a dreptul privind amestecul UE in treburile interne de parca Romania ar fi o tara fara responsabilitati si obligatii ,fara tratate semnate cu UE.
    Din pacate teme populiste care prind la o parte a populatiei slab educata si nostalgica dupa epoca Ceausescu vor adanci si mai mult distanta intre Romania si UE.
    Singura solutie care ne mai poate salva este votul ,fie ca suntem in Romania sau in afara ei trebuie sa ne mobilizam la vot , sa manifestam spiritul civic ori de cate ori avem ocazia ,sa nu lasam garda jos nici macar atunci cand nu mai e nimic de facut.

    PS: nu mai raspundeti la indivizi care ataca justitia ,asta vor sa fie bagati in seama ,poate modereaza cineva comentariile acestor indivizi care nu fac altceva decat sa polueze comemtariile.
    • Like 0
    • @ dan
      Și între voturi ce facem, ne ofuscăm pe net? Cum adunăm spiritul civic de care pomeneai?
      • Like 0
    • @ dan
      Gabriel check icon
      Eu cred ca tocmai ei merita. Sunt 2 tipuri de oameni pe aici care sunt "in opozitie". Genul postaci sau psd-isti cu acte pe care nu ai cu ce sa ii convingi si genul ce doar au dubii (pentru ca se uita pe la antene) si bine ca sunt pe aici. La aceasta categorie, emrita sa argumentezi, avem sanse reale si e in interesul tuturor sa ii luminam.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    ...si inca ceva, cand ai europarlamentari de genul macovei sau preda (nu conteaza ca unul a fost procuror comunist si altul comunist cu functie in facultate) care cer mentinerea MCV-ului sau, mai mult, suspendarea dreptului de vot in Parlamentul European al tarii care te-a trimis acolo !!!!, ce aliniere la standarde credeti ca se mai poate realiza ?
    • Like 0
    • @ Ionel
      Gabriel check icon
      Tovarase, imi place ca esti consecvent in lipsa de logica.
      Ce treaba are ce spui tu cu alinierea la standarde?
      Ca paranteza, standardele sunt diverse drepturi si obligatii. Europarlamentarii aia de care pomenesti nu incalca nici o regula cand cer ceea ce spui. Mai mult, validitatea in general a celor propuse de Macovei s-a dovedit in parlamentul european prin cel mai mare numar de legi si amendamente aprobate acolo. Adica femeia si-a dovedit valoarea europeana daca pot sa spun asa, indiferent ce a fost candva. Multi au fost si asta nu ar fi o problema daca astazi ar gand precum Macovei. Problema lor reala e ca gandesc si astazi precum Ceausescu/Putin/Orban si alti dictatori.
      Si daca vrei sa intelegi o explicatie pentru propunerea suspendarii dreptului de vot, e o chestie absolut normala! O chestie care tine de standarde! Practic se solicita aplicarea regulilor indiferent ca e vorba de tara natala sau de alta. Asta arata un mare carater, nu multi (printre care si tu) sunt in stare de asta. Nastase, decat sa i se aplice standardele, a preferat sa se zgarie la gat si sa faca circ.
      Daca nici asta nu te-a convins, atunci poti sa incerci sa te pui intr-o situatie similara: sa zicem ca unde locuiesti se plateste amenda daca arunci gunoiul aiurea si tu faci parte din comitetul care decide amenda (CO al asociatiei). Placut sau nu, sotia sau copilul tau au aruncat gunoiul aiurea si se voteaza aplicarea sanctiunii. Ce ai vota? Cred ca tu ai cere clementa, ai sustine ca nu se vede clar (intr-o eventuala poza sau filmare) cine arunca, etc.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Bai lunatecule, când ai o vârstă nu poți fi decat "........fost in comunism", mai ales magistrat ( nu stiu dacă ai cunoștință sau te faci numai ca nu stii, dar, pentru a ti se permite să te înscrii la examenul de admitere la drept și comerț exterior trebuia, in mod obligatoriu, să ai dosar aprobat de pcr, să ai origine sănătoasă - să provii dintr-o familie de țărani, nechiaburi, sau muncitori in fabrică. Iar mai apoi, după absolvirea oricărei facultăți, pentru a putea progresa profesional era obligatoriu să fii membru pcr. Iar ceea ce au cerut ei in parlamentul european a fost pe măsura abuzurilor și hoțiilor faptuite de " demnitarii ", " aleșii " din țară. Cam ce vroiai, ca toți să fie niște mincinoși ca grapini, weber, severin, sârbu - ponta, nicolai norica, pașcu și toate celelalte nulități parazitare pripășite cu sprijinul psd la Bruxelles? Cei doi au fost apreciați că nu mint și demască realitatea. Realitate pe care o adunătură de imbecili o adulează. O minoritate care vrea să impună majorității.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    "Acești actori politici uită însă de piesa principală în acest joc: poporul român." Stimate domn, cred ca glumiti ! Ati uitat cu cate voturi l-a trimis acasa in 2012 pe basescu "poporul roman ". Dvs chiar credeti ca conteaza ce voteaza poporul roman !?
    • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Citez din clasici "Domn'le ce vrei, asta e democratia.". Iti convine nu iti convine PSD a castigat alegerile. Stiu ca nu ma crezi si nici nu poti sa intelegi dar in 2016 nu am votat PSD, asta apropo de inchinare.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Dar cu cate voturi au fost respinse cele două suspendări comise de monstruoasa coaliție la guvernare ce ai de zis?
      • Like 0
    • @ Ionel
      Realitățile pe cate le trăim, zi de zi, ar trebui să ne determine să nu ne convină. Minciunile, promovarea hoților, schimbarea legilor după interesele leaderilor de partid, creșterea preturilor și a datoriri externe, etc.
      • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Standardele europene in materie de lege si justitie inseamna in definitiv civilizatie occidentala si nicidecum aroganta cinica a unuia care se autoproclama "jurist" dupa ce a terminat Facultatea de drept in familie pe la Spiru, ori obedienta desantata a altuia care s-a trezit peste noapte ministru al justitiei dupa ce a"terminat" facultatea prin Balti iar acum se ocupa de modificarea codurilor penale in favoarea infractorilor.
    Civilizatie si standarde occidentale, nu cadreaza nici pe departe cu comportamentul obscen al celui care, desi se considera senator, face aluzii vulgare despre anusul unei colege chiar in Parlamentul Romaniei, iar particular anusul lui se plimba fara inhibitie in masina cu infractorii.Iar acelui "cineva" care si-a sters cu buretele propriul trecut academic pentru a ocupa temporar o anumita demnitate publica cu pretul scaparii infractorilor din mana justitiei, nu-i putem aplica decat cele mai joase standarde de moralitate pentru a-i determina caracterul . Cu astfel de personaje este un nonsens sa vorbim despre normalitate ori standarde occidentale in societatea romaneasca,
    • Like 2
    • @ Al Lui
      Ionel check icon
      Facultatea de Drept poate fi facuta la orice facultate, de stat sau privata. Important este sa o faci cum trebuie. Daca astepti pe cei de la Harvard sau Oxford mai poti sta 100 de ani.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Al Lui Al Lui check icon
      Asa este....eeee uite laa sta nu m-am gandit! D-aia-i bn sa iubim PSD-ul cu toti incompetentii si infractorii care ne conduc astazi, sa nu asteptam 100 de ani lumina ! Poate ne plictisim unii dintre noi...
      • Like 1
    • @ Al Lui
      Ionel check icon
      "Incompetenti si infractori ", asa cum spui tu, sunt mai in toate partidele. Probabil ca esti gelos pe psd-isti pentru ca sunt mai bine "calificati" in clasamentele pe medalii, este adevarat ca si mai bine haituiti dupa 2005
      • Like 1
    • @ Ionel
      Nu orice facultate de drept e bună. Iar anumite " particulare " urmăresc doar propriu profit. Cu niște " investiții " ai căpătată o diplomă, in realitate lipsită de valoare profesională.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Am dat like din greșeală. PSD hăituiește nu e hăituit. Niste borfași ordinari, a căror loc este in pușcărie nu au cum să fie iubiți, decât de "semenii" lor sau de tembeli.
      • Like 0
  • Standarde europene inseamna DNA in subordinea MJ si fara circ cu catuse .
    • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Al Lui Al Lui check icon
      Dc cineva ca tn traia pe vremea lui Tepes, probabil ca ii cerea domnitorului sa nu-i mai traga in teapa pe hoti si talhari tocmai in raspantii pentru a da un semnal clar si altora despre ce-i asteapta !...mai bn este in fundul padurii unde poate avea si omul putina liniste si intimitate, in timp ce se odihneste in teapa....
      Cat despre DNA, dc ajunge la MJ nu mai are nevoie de catuse pentru ca nu mai face arestari, da doar avertismente....
      • Like 2
    • @ Aurelian Licheardopol
      :)))))))))))))))))))))) Așa ți-a zis Gîdea, cînd a făcut o pauză de înjurături?
      • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Ionel check icon
      Gadea a preluat din vole de la r bogdan !! eu urmaresc realitatea.
      • Like 0
    • @ Al Lui
      Pedeapsa cu teapa era pentru invadatori si colateral pentru hoti : tradusa pedeapsa maxima pentru afaceristi verosi straini , nu pentru localnici . Face-ti comparatie va rog .
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Standard european înseamnă dna independent. Numai așa se poate ocupa de adevărata corupție care se află la parlament, guvern.
      • Like 0
    • @ Aurelian Licheardopol
      Nu era pentru "amărâtul de țăran", dar pentru boierii locali trădători și hrăpăreți DA.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      De curiozitate vedeti in cate state UE exista DNA si in cate nu e subordonat MJ .
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Chiar nu va intrebati de ce DNA -ul nu ancheteaza nici macar o firma straina ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult