Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Maia Sandu, discurs impresionant în Parlamentul României: „Rusia a crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Rusiei, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru, spre Prut, mai departe? Toate acestea arată că suntem toți în pericol”

Maia Sandu in Parlament

Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut marți un discurs în Parlamentul României, unde a vorbit despre amenințarea războiului - „e tot mai aproape, rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura ucraineană cad şi pe pământul nostru” -, dar și despre criza energetică, adăugând că „asigurarea cu energie electrică a țării este o provocare zilnică”.

„Ştiu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu şi în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice şi decisive şi avem nevoie unii de alţii. Trăim realitatea unui război îngrozitor la granițele noastre, un război care ucide oameni nevinovaţi, în Ucraina şi care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune”, a spus preşedintele Republicii Moldova, scrie G4Media.ro.

„Războiul este tot mai aproape, rachetele ruse care țintesc Ucraina cad și pe pământul nostru”, a spus Maia Sandu în discursul din Parlamentul României.

Din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, președintele Republicii Moldova spune că țara sa trece printr-o criză fără precedent, riscând să rămână fără gaze și energie în această iarnă. „Tariful la gaze a crescut de șase ori și e dublu față de România. La fel de gravă e situația în ce privește electricitatea. După ce Rusia a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a înjumătățit volumul de gaze pentru Moldova, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea cu energie electrică a țării este o provocare zilnică. Cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic”, a mai spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discursul susținut marți în Parlamentul României, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă, a miniștrilor și parlamentarilor români.

Totodată, Maia Sandu a arătat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „este folosit de gruparea hoților din Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și e gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare”.

„Această grupare investește resurse enorme pentru a implica Moldova în război. O parte din acești hoți au fost sancționați de Trezoreria SUA pentru subminarea statului de drept și acțiuni de destabilizare a Moldovei. Corupții s-au înfrățit și exploatează cinic situația. Ei vor să creeze haos și să ne întoarcă din parcursul european”, a declarat Maia Sandu.

Mulțumind pentru ajutorul oferit Republicii Moldova de România în ce privește integrarea europeană, Maia Sandu a punctat că Moldova deja contribuie la o Europă mai unită și a atras atenția că, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, „toți suntem în pericol”. 

„Rusia a început un război nedrept și nejustificat. A crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Rusiei, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru, spre Prut, mai departe? Toate acestea arată că suntem toți în pericol. Niciun stat din regiune nu poate rezista singur unei asemenea agresiuni. Ucraina nu e singură, lumea liberă i-a venit în ajutor. Țările democratice s-au aliat împotriva războiului, la fel și Moldova”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa ajutam Moldova cat si cum putem, zic ca asa ar fi cel mai bine. In nici un caz nu trebuie sa-i lasam pe moldoveni sa cada sub bocancul sovietic. Am ratat o ocazie sa ne unim tarile la inceputul anilor 90 (multumim 'nea Nelule, jeg comunist ce esti), hai sa nu dam gres si acuma, hai sa-i ajutam sa intre in UE si, speram, si NATO, dupa ce se clarifica problema Transnistriei.
    • Like 0
  • Ce față sictirită are ciolanis, pare că abia așteaptă să plece Maia să-și vadă de combi... astaaa, treburile țării.
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Trollimea muscală a amuţit p-acilea, i-a sosit ordinele de mobilizare...parţială?!
    • Like 2
    • @ Filbert
      E târziu la ei. Dorm.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult