Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mama şi copilul, cartea care a „crescut” milioane de copii

carte Mama si copilul

Emil Căpraru s-a născut pe 27 septembrie 1923 în comuna Mihăiţa, judeţul Dolj, în familia unui ţăran înstărit care avea 30 – 40 de hectare de pământ. Părinţii săi au avut trei băieţi, primul dintre ei va ajunge medic, cel de-al doilea născut a fost ales să aibă grijă de gospodăria părintească, iar mezinul avea să devină inginer.

Emil, cel mai mare dintre cei trei copii, a urmat Colegiul Naţional Carol I din Craiova, pe care l-a absolvit în 1943. Tatăl său, Constantin Căpraru, sergent căzut prizonier la Stalingrad şi dus în lagărele sovietice, a murit în prizonierat, iar cel care a aflat primul cumplita veste a fost Emil, cel mai mare dintre frați.

Emil Căpraru (captură foto TVR)

Deja student la Medicină, tânărul s-a dus la Focşani, la cazarma unde ajungeau prizonierii de război eliberaţi de ruşi după 23 august 1944, să afle veşti despre sergentul Căpraru și a primit din mâna unui fost prizonier fotografia pe care el însuşi i-o dăduse tatălui înainte de mobilizarea pe front. Mama celor trei fraţi avea, în momentul în care aflase că soţul este prizonier, 35 de ani şi, povesteşte Emil Căpraru, din acel moment nu a mai purtat decât haine negre.

Emil Căpraru a terminat Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1949 şi, devenit rezident, tânărul a fost ales de profesorul Alfred Rusescu să-i fie asistent la Catedra de Pediatrie. În timpul mişcărilor studenţeşti anticomuniste de la Budapesta din 1956, deşi nu mai era student, medicul a intrat în legătură cu tinerii care începuseră să se organizeze în facultățile din Bucureşti împotriva regimului comunist.

Emil Căpraru s-a dus la trei dintre profesorii lui. Pe Alfred Rusescu l-a întrebat: “Dacă sunt mişcări de protest şi trebuie să vorbiţi în amfiteatru, o veţi face?” Marele pediatru i-a răspuns: “Dragă, categoric! Şi dacă mă împuşcă, eu vorbesc!” Acelaşi răspuns l-a primit şi de la profesorul Lupu, care i-a spus: “Vorbesc, fătul meu, vorbesc”. Profesorul Theodor Burghele i-a răspuns tânărului medic: “Măi, Emile, tu o să mori adolescent”, sfătuindu-l însă să fie prudent. Dar Emil Căpraru a continuat să vorbească cu colegi, studenţi şi profesori şi, nu după mult timp, activitatea sa a ajuns la urechile Securităţii. Dat afară din învăţământ şi numit medic pediatru la Spitalul de Copii 23 August, tânărul a primit avertismentul marelui profesor Burghele care l-a chemat într-o dimineaţă la ora 6 la o întâlnire secretă în Grădina Icoanei, pentru a-l atenţiona că este filat.

Doctorul Căpraru a fost arestat pe 13 decembrie 1958. În acel moment era déjà căsătorit cu Herta, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină, şi aveau un copil de un an. În primele 48 de ore de reţinere a fost ținut într-un loc conspirativ al Securitatii, apoi medicul a fost dus la Uranus, unde a fost luni de zile în anchete şi torturi cumplite, obligat să stea ore în şir în picioare sau în genunchi, lovit cu pumnii şi torturat psihic. Fișa matricolă penală a lui Emil Căpraru menționează că a fost legionar, dar informația este, cu siguranță, o minciună a organelor de anchetă.

Fișă matricolă penală, extras din arhiva iicmer.ro

Fișă matricolă penală, extras din arhiva iicmer.ro

După finalizarea cercetării, deţinutul a fost dus la Jilava, apoi la Aiud şi din nou la Bucureşti, la Malmaison, apoi iar la Jilava. Emil Căpraru a rămas în închisoarea de triaj Jilava până în aprilie 1963, apoi a fost transferat la Salcia, ultimul său loc de detenţie.

După nu mai puțin de 113 anchete, medicul a fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti, prin Sentinţa nr. 544 din 26 mai 1959, la douăzeci de ani de muncă silnică, opt ani de degradare civică, confiscarea totală a averii personale şi cinci sute de lei cheltuieli de judecată pentru crimă de uneltire împotriva ordinii sociale.

În timpul anilor de închisoare, doctorul Căpraru l-a avut coleg de celulă timp de doi ani pe Constantin Noica şi, povestea mai târziu că, la îndemnul acestuia, deţinuţii organizau lecţii în penitenciar. Lui i-a revenit misiunea de a ţine ore de istorie şi geografie, pentru că în cameră mai erau trei medici, iar aceştia primiseră biologia, nutriţia şi chimia.

Soţia sa, Herta Căpraru, a fost exmatriculată din facultate şi nu a ştiut nimic despre soarta tânărului medic timp de şase ani, până în 1964, când regimul comunist a emis decretul pentru eliberarea deţinuţilor politici, dar înainte de a fi eliberați, aceştia au fost avertizați că nu le era permis să spună nimic despre cele indurate în penitenciar.

Ajuns acasă, Emil Căpraru şi-a cunoscut fiul care avea déjà şapte ani şi a început să se readapteze la viaţa de dinafara gratiilor. Datorită faptului că decretul prevedea şi o componentă de reabilitatre a foştilor deţinuţi politici, medicul a putut să fie reangajat la Spitalul de Copii 23 August, unde a lucrat timp de 22 de ani, până la pensionare, dar a rămas în permanenţă în atenţia Securităţii în anii ce au urmat.

În 1974, soţii Herta şi Emil Căpraru au dus la tipar, la Editura Medicală, volumul Mama şi copilul şi, în ciuda dosarului prost al autorilor, redactorul-şef al editurii a reuşit să primească aprobarea organelor de securitate şi să publice volumul de puericultură. Cartea a avut un succes formidabil încă de la prima ediţie, mai ales datorită faptului că era scrisă de doi practicieni în pediatrie. Volumul a fost tipărit în şase ediţii şi sute de mii de exemplare şi a fost tradus în limba rusă, având mai multe ediţii în Uniunea Sovietică înainte de 1989.


Marele pediatru Emil Căpraru are, în volumul său, o serie întreagă de sfaturi pentru tinerele mame, la fel de valabile şi astăzi şi, poate, mai valoroase decât sfaturile de parenting din anii internetului, dar cel mai important crez al său a fost acela că laptele şi dragostea de mamă nu se pot înlocui cu nimic altceva.

Medicul Emil Căpraru a murit la vârsta de 95 de ani, pe 17 ianuarie 2018, la Câmpina, și este înmormântat alături de soția sa, Herta, care a murit în 1991, în Cimitirul Evanghelic-Lutheran din București.

Articol preluat de pe Dosare Secrete.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte interesanta poveste de viata . Dar interesanta si importante sunt si cartile scrise de .adevarati profesionisti . Poate ar trebui ca ,oficialii din Ministerul Educatiei , sa continuie bunele intentii de atunci , ca sa nu mai fie Romania ,campioana la ,natalitate in randul tinerlor mamici cu varsta sub 16-18 ani !
    Mentionez ca ,un rol Negativ la acest subiect il are ,,BOR ,care intervin ,agresiv si sbuziv , cu parerile lor medievale ,precum ca ,
    --Este o rusine sa le explici copiilor despre notiunile elementare de sexologie .
    --Dar ,,popilor ,habotnici ,dar ,acei copilasi nevinovati care se nasc , fara intenii bune, cum vor creste ??-
    -- Desigur ca, nu va intereseaza .
    --Sa se introduca in scoli , Manualul de Educatie Sanitara , care era valabil si in epoca ceausista . si cu rezultate bune .
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult