Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Când trauma e o manea, /Eu mă simt bine-n țara mea...”. Cronica post-manele la Coldplay. Ce spun solistul Adrian Despot, sociologul Gelu Duminică și medicul psihiatru Gabriel Diaconu

Coldplay - foto

concertul Coldplay / Foto: arhiva foto personală a lui Marco Badea

Personalități ale vieții publice, precum solistul și liderul formației Vița de Vie, Adrian Despot, sociologul Gelu Duminică și medicul psihiatru Gabriel Diaconu, au reacționat pe rețelele sociale, după manelele de la concertul Coldplay, evidențiind rasismul și prejudecățile din societatea românească.

Într-o postare pe contul său de Facebook, artistul Adrian Despot are cuvinte de laudă pentru cum s-a descurcat Babasha, interpretul de manele, care a cântat alături de Chris Martin la concertul Coldplay,

„Cât despre Babasha, bravo, dude! Să cânți cum ai făcut-o, în fața unui stadion care te huiduie, it's so fckn rock'n roll încât n-are cum să nu fie bine. Ba chiar te invidiez că nu am fost eu în locul tău, să mă scald în oceanul ăla de ipocrizie”, a scris Despot.

Sociologul Gelu Duminică notează că cei care au huiduit timp de câteva minute maneaua cântată de Babasha se duc, după concert, „să mănânce o șaorma cu de toate și să bea o bere la Hanul Drumețului”. „Bre, asta e România în toată splendoarea ei!”, concluzionează Gelu Duminică. 

„Ne e rușine să fim confundați cu romii? De ce ne-ar fi rușine, doar pentru că tânjim să stăm și noi la masa marelui colonial, marele Alb, marele civilizator?”

„Când trauma e o manea,/Eu mă simt bine-n țara mea...”, își începe postarea medicul psihiatru Gabriel Diaconu. El scrie pe contul său de Facebook că la fel cum blues-ul și gospel-ul au fost forme de protest ale sclavilor afro-americani, maneaua, cu influențele ei orientale și adesea ridicole, a servit ca o formă de rezistență împotriva autorității în România. Deși poate fi văzută ca o sursă de rușine pentru mulți români, fiind asociată cu romii pe care i-au asuprit și disprețuit timp de secole, maneaua și-a dovedit flexibilitatea și capacitatea de a supraviețui și de a influența mințile oamenilor.

„E ca penele de păun. Țipătoare, pe alocuri profund estetică și în același timp înșelătoare, dar în cele din urmă absolut inutilă.

Pentru mulți români, o sursă de rușine ontologică la gândul c-am putea fi confundați, de străini, cu ...de fapt cu cine?

Cu oamenii pe care i-am batjocorit jumătate de mileniu?

Cu oamenii ale căror fete le-am violat atâta amar de ani, și pe care i-am asuprit, disprețuit, pe care i-am considerat inferiori și al căror genocid urmează, ca violență și formă, celui evreiesc în al Doilea Război Mondial?”, continuă Gabriel Diaconu.

Medicul critică rasismul și prejudecățile actuale din România, subliniind reacțiile negative față de maneaua cântată la concertul Coldplay și legătura dintre discriminarea culturală și societală.

Dacă în loc de manele s-ar fi cântat alt gen de muzică, medicul psihiatru crede că reacțiile ar fi fost diferite, însă adevărata problemă este rasismul profund din România, reflectându-se și în limbajul de zi cu zi.

„Discursul urii poate lua multe forme. Există o relație asimetrică între agresor și victimă.

În România, romii au continuat să fie oprimați și în comunism, măcar că - vremelnic - li s-a dat (pentru prima oară în lume, și printr-un artificiu al ”limbajului de lemn”) titlul de ”națiune conlocuitoare”. Națiune!

Până astăzi, până în zilele noastre, chiar și aseară când un stadion de imbecili a huiduit ca la fotbal până la urmă un om, și până la urmă producția lui artistică, relația noastră cu minoritarul, cu romul, cu celălalt de lângă noi, e asimetrică.

Asta pentru că aruncăm în blender ”maneaua” și ”manelistul” cu etnia, ale cărei repere sociale, culturale și psihologice de fapt ne rămân străine și indiferente.

Oricând s-ar uita românul de rând peste statistici s-ar putea să-i roșească obrazul de rușine. Rușine de minciunile pe care le perpetuează, stereotipurile culturale de care se atârnă, nedreptățile pe care le continuă împotriva unei comunități care-a lăsat nu doar României, dar și umanității o pată de culoare și cultură, de diversitate și geniu la fel ca orice altă cultură.

Ne e rușine să fim confundați cu romii? De ce ne-ar fi rușine, doar pentru că tânjim să stăm și noi la masa marelui colonial, marele Alb, marele civilizator?

Ne e rușine pentru că și alții ne-au siluit pe noi, dar și noi am siluit pe alții?

Roțile vremurilor se învârt mereu. ”, mai scrie Gabriel Diaconu.

„România e străbătută de un rasism profund”

Dacă în loc de manele s-ar fi cântat alt gen de muzică, medicul psihiatru crede că reacțiile ar fi fost diferite, însă adevărata problemă este rasismul profund din România, reflectându-se și în limbajul de zi cu zi.

„Nu mă îndoiesc că dacă ar fi fost cântat Phoenix, sau Cargo, dacă s-ar fi cântat Compact sau Iris, Semnal M sau Mirabela Dauer, efectul ar fi fost sensibil altul.

Și dacă s-ar fi cântat imnul Mauritaniei, de fapt nu contează.

Ce contează e că o puzderie de oameni care nu și-au verificat niciodată, de fapt, foarte bine oglinda personală se indignează că așa ceva a fost posibil. Așa ceva...

România e străbătută de un rasism profund. Când nu-l trăiește cultural, îl urlă societal. Iar astăzi, ca și ieri, s-ar putea că dacă un copil nu e cuminte mămica lui o să-i spună ”dacă nu ești cuminte te dau la ț*&gani”...”, concluzionează Gabriel Diaconu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel check icon
    Am mai publicat acest comentariu si in alt articol de pe platforma.

    Pentru toti cei din palate de cristal, care considera maneaua un act artistic, sau expresia culturala a vreunei etnii! Ar face bine sa-si mute curul, scuze pentru expresie, vreo luna de zile in periferie, la tara, pe o strada plina de romi. Sa curete in fiecare saptamina rahatul deversat pe santuri, sau zilnic, ambalajele aruncate de copiii educati de Gelu Duminica. Sa incerce sa opreasca muzica care curge non stop din boxele vecinilor, urlind pe toata strada, sau mai rau, in tot satul. Sa incerce sa poarte o discutie cu acestia, rationala si de bun simt. Sa incerce sa se odihneasca in urletele si tipetele prostiei, ajunse la valoare de telenovela. Vor realiza ca maneaua este expresia nesimtirii, a lipsei de educatie, a smecheriei, a putorii, a banilor multi nemunciti, a lipsei de respect pentru comunitate, sau pentru oricine altcineva nu le accepta excesele. Nicidecum ceea ce descrie atit de plastic domnul psiholog narcisist Gabriel Diaconu. L-as invita sa-i educe dinsul
    si sa le mai dea bani imprumut. Aceasta muzica suna din casele celor cu o multime de copii, care nu lucreaza nicaieri, stind toata ziua tolaniti pe sezlong. Asteptind sa le vina “bursa de merit” a copiilor care nu merg la scoala, ajutorul social, alocatia si alte ajutoare. Ridicind banii de la posta in BMW uri in care urla tot manele, in coada, ca la un concurs de putere al volumului, asteptind masina postei sa aduca banii de la judet. Mama are niste vecini carora le intra in fiecare luna 7000 de lei, fara sa faca nimic. Este vorba de rasism aici? Pot sa fiu rasist in fata nesimtirii? Cu parere de rau, astfel de situatii nu am vazut la nici o alta etnie. Nu spun ca nu exista! Eu nu am vazut. Am vazut insa altele unde sunt copii multi. Dar acolo parintii muncesc, iar banii primiti pentru copii merg spre educatie. Iar manelele nu suna. Dupa o luna de zile sunt convins ca toti vor realiza ce inseamna cu adevarat maneaua, dincolo de pretinsul “act cultural”. Si de unde vine respingerea ei pentru unii. Poate ca ar trebui sa ne abtinem de la anumite comentarii, avind impresia ca e nevoie sa incurajam “actul artistic”, cind de fapt, indirect, se incurajeaza cu totul altceva.

    "„Când trauma e o manea,/Eu mă simt bine-n țara mea...”, își începe postarea medicul psihiatru Gabriel Diaconu. El scrie pe contul său de Facebook că la fel cum blues-ul și gospel-ul au fost forme de protest ale sclavilor afro-americani, maneaua, cu influențele ei orientale și adesea ridicole, a servit ca o formă de rezistență împotriva autorității în România." Cu asemenea aiureli nu vreau sa-mi imaginez ca acest personaj de spectacol este psihiatru. Confundind contextul actual cu cel de sute de ani in urma.

    • Like 3
  • Rasism? Autoarea habar nu are ce e rasismul. Daca vrea sa il simta, sa mearga seara printr-un sat de tigani/romi ori printr-un cartier de negri din US ori printr-unul de arabi din Franta.

    Oare publicul de la concertele de manele ar aplauda daca in miezul concertului ar veni sa cante AC/DC or Rammstein pe scena? Oare Gelu Duminica (din ce traieste omul asta? mister) ar sesiza si atunci rasismul?

    Imi amintesc cazul unor tigani/romi care acum cativa ani rapeau oameni pentru a-i tine sclavi (cazul de la Berevoiesti). Daca faceau asta in secolul 21, nu vreau sa ma gandesc ce faceau bunicii lor.... Nu am auzit de "activisti" pentru drepturile minoritatilor (de fapt sinecuristi ori sinecuristi aspiranti) sa condamne situatia. Iar puscariile din Romania sunt pline cu infractori minoritari ce au savarsit crime asupra majoritarilor. Astea (crimele reale) sunt rasism, nu "crime de gandire ", precum neplacerea de a auzi manele la un concert de rock.
    • Like 4
  • Se pare că unora (comentatori menţionaţi în articol) chiar le place să se autovictimizeze, să se considere discriminaţi. Huiduielile de care s-a "bucurat" Babasha nu au nicio legătura cu rasismul, au legătură cu mizeria pseudoculturală pe care o practică aceşti aşa-zişi artişti. E un semn de normalitate, de respingere a terorii subculturale care ne sufocă pe zi ce trece. E un gest civic, la fel cu cel apărut după Ordonanţa 13. Dacă ar fi discriminare, de ce oare ne-ar plăcea lăutarii autentici? Răspunsul la această întrebare e cheia problemei.
    Ne vedem la TIFF cu Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase.
    • Like 5
  • Iata un exemplu adevarat de rasism:

    „Aya Nakamura, cea mai mare vedetă pop din Franța, a devenit ținta unor atacuri rasiste, săptămâna aceasta, după ce politicienii de extremă dreapta și-au exprimat indignarea față de posibilitatea ca ca ea să cânte la Jocurile Olimpice de la Paris.

    Indignarea extremei drepte față de zvonurile privind participarea vedetei de culoare la spectacolul ceremoniei de deschidere a evenimentului sportiv a scos la iveală diviziunile profunde din Franța, potrivit The Guardian.

    Aya Nakamura, cea mai ascultată cântăreață franceză din lume, ale cărei hituri despre dragoste și trădare au fost difuzate de șapte miliarde de ori și care a intrat în istorie anul trecut, când a vândut biletele pentru trei concerte la Paris în doar 15 minute, a considerat atitudinea politicienilor de extremă dreapta ca fiind rasistă și ignorantă.

    O plângere a fost depusă de Liga Internațională împotriva rasismului și antisemitismului, cu sediul în Franța, iar procuratura pariziană a deschis vineri o anchetă privind presupusele abuzuri rasiste la adresa cântăreței în timpul disputei privind Jocurile Olimpice.

    Liderul de dreapta Gérard Larcher a atacat-o săptămâna aceasta pe Nakamura pentru că nu vorbește bine franceza, deoarece a folosit argoul, dar a primit o replică de la alți cântăreți care au spus că ea face parte dintr-o lungă tradiție de artiști care se joacă cu limba franceză, de la poetul Baudelaire la muzicianul Serge Gainsbourg. - https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/scandal-rasist-la-jocurile-olimpice-de-la-paris-2347765.html

    De ce e un exemplu de rasism? Pentru ca Aya Nakamura nu a fost huiduita sau criticata pentru stilul sau de a canta de catre un public spectator platitor de bilet, ci pentru ca oameni politici s-au exprimat asa cum s-au exprimta la adresa ei.

    Un reprezentant politic, un presedinte de partid, un lider indiferent din ce spectru face parte, nu poate sa disctute despre astfel de lucruri si nu in astfel de termeni. Nu poate imparti oamenii pe culori.

    Babasha nu a fost huiduit pentru rasa lui ci pentru ca muzica lui nu avea ce cauta acolo. Si nu a fost huiduit de vreo oficialitate a statului, ci de publicul spectator, platitor de bilet. Daca se stia ca era un concert cu manele sigur nu ar fi existat fluieraturi pentru ca cei prezenti exact de asta erau acolo, sa asculte manele.

    Despre Aya Nakamura (nascuta Danioko) nu poti sa spui sa nu cante la ceremonia de deschidere a Jocurile Olimpice pentru ca nu e frantuzoaica (s-a nascut in Mali si a emigrat in Franta pe cand avea 2 ani). Nakamura nu candideaza la postul de presedinte al Republicii, doar vrea sa cante hiturile lui Édith Piaf.

    P.S. La urmatorul concert Coldplay astept ca invitatul sa fie Taylor Swift, ca conform algoritmului are ceva mai multe vizualizari pe YouTube fata de Babasha.

    P.S. 2 Coldplay putea sa invite un tanar care munceste zi de zi pentru a deveni „cineva”. Nu ma uit la emisiunea Romanii au Talent, dar fara sa vreau am prins cateva pasaje. Am vazut cateva trupe de dansatori (majoritatea foarte tineri) extraordinare si am vazut un baiat exceptional cantand divin la nai. Apoi am aflat ca a si castigat concursul si m-am bucurat foarte mult pentru el. Numele lui este Cristian Ciausu.

    „Cristian Ciaușu a câștigat marea finală „Românii au talent” 2024, însă puțini sunt cei care știu boala cu care a fost diagnosticat adolescentul la o vârstă fragedă. A început să cânte la nai la doar 8 ani. ...

    Cristian cântă la nai de la vârsta de 8 ani. A fost diagnosticat cu astm în copilărie și s-a gândit să înceapă să cânte la acest instrument, deoarece pe internet scria că instrumentele de suflat pot ajuta în cazul acestei afecțiuni”. - https://www.libertatea.ro/stiri/boala-care-l-a-impins-pe-cristian-ciausu-castigatorul-romanii-au-talent-2024-sa-cante-la-nai-4908612

    Coldplay a preferat pe cineva care o duce bine mersi, care e consacrat (conform YouTube), inconjurat de opulenta (oare isi plateste Babasha taxele si impozitele?).

    P.S. 3 Daca tot am pomenit de emisiuni TV, intreb: cine a castigat in 2022 Vocea Romaniei? Iulian Nunuca, votat de publicul roman. Atunci n-au mai fost rasisti oamenii? N-am auzit pe nimeni sa spuna ca nu trebuia votat pentru ca e rom. A fost votat pentru ca publicului i-a placut, pe ansamblu, parcursul lui in concurs, chiar daca in finala unei emisiuni de muzica usoara a interpretat un cantec lautaresc.
    • Like 3
  • Nu știam cine este Babasha înainte de acest scandal. Când a deschis gura să cânte două versuri am știut cine este - este tipologia cântărețului de manele - un om necizelat, needucat, cu un act fără valoare artistică....
    Nu este vina lui că s-a cățărat pe o scenă unde nu-i era locul Este vina celor de la Coldplay care ar fi putut să-și cunoască publicul.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    gelu duminica arata ca oricata educatie are tot ramane cu aceleasi porniri ale etniei lui
    • Like 4
  • andrei andrei check icon
    gelu duminica, doar un nume foarte reprezentativ pentru cineva dintr-o etnie care nu prea lucreaza o ia mult pe aratura si isi arata dispretul si rasismul.

    "Ne e rușine să fim confundați cu romii? De ce ne-ar fi rușine, doar pentru că tânjim să stăm și noi la masa marelui colonial, marele Alb, marele civilizator?” pai etnia lui reprezinta civilizatia? cum are el tupeu sa vorbeasca de civilizatie? pana au invatat ai lui sa foloseasca lingura astia "marele alb" erau deja in spatiu.


    "Cu oamenii pe care i-am batjocorit jumătate de mileniu?" o victimizare extrema. sa nu uite ca romanii, adevaratii romani, fost contropiti de toate popoarele migratoare care au trecut pe aici, de la romani la slavi, cumani, unguri si otomani. daca e sa vorbim de cineva care chiar a fost chinuit in istorie sa nu comenteze el. sa il invete cineva istorie. romanii erau doar cu jumatate de pas mai sus pe plan social decat etnia lui. cred ca confunda situatia din sua cu negrii si romanii si tiganii. romanii erau bataia de joc a boierilor si a tuturor celorlalti, nu erau romanii stapani de plantatie si elitisti.


    si el sa isi faca treaba in comunitatea lui, romanilor nu le plac tiganii pentru ca au pielea mai inchisa sau ca acum 150 de ani erau slavii boierilor ci pentru cum se poarta.
    • Like 2
    • @ andrei
      Domnul Gelu Duminica pe care l-am apreciat foarte mult pentru echilibrul si echidistanta manifestate, pe care il aprteciez in continuare, de aceasta data a cam dat "cu bata in balta". De ce?
      Simplu!
      "cei care au huiduit timp de câteva minute maneaua cântată de Babasha se duc, după concert, „să mănânce o șaorma cu de toate și să bea o bere la Hanul Drumețului”. Poate ca este asa si nu vad ca fiind ceva rau. Dar, cei care au huiduit se duc la o shaorma, pentru ca asa vor, nu pentru ca li se baga pe gat acea mancare; beau bere unde vor ei, nu sunt obligati sa bea bere la acel han pentru ca asa aleg. Domnule, daca voiau manele, cei care au huiduit, se duceau la un astfel de eveniment. Nu-mi plac manelele, dar nu ii urasc pe manelisti; este loc pentru toti sub soare. Problema este ca textele manelelor sunt agresive si jignitoare, lipsite de bun simt lingvistic, iar cei care le canta, in mare parte sunt aroganti inculti, lipsiti de educatie si lipsiti de empatie, dovada fiind "versurile" sau " textele" cantate.Nu cred ca cineva are ceva de a face cu etnia roma ci cu modul ei de agresiv de a se promova chiar daca ceilalti manifesta intelegere, toleranta si bun simt.
      • Like 0
  • Cui nu i-a plăcut să nu se mai ducă la spectacolele date de Coldplay.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Eu n-am auzit nici de Babasha nici de Coldplay; am auzit de Mahler și Rahmaninov.
    • Like 5
  • noul limbaj vulgaro-woke din Romania. Nu iti place prostul gust, esti rasist
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult