Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mântuitorul ne-a învățat să nu fim proști și ușor de manipulat

Firea-Pandele rugăciune

Foto: Facebook Gabriela Firea

Puțini oameni pot să-și mai asume susținerea pe rețelele sociale a PSD-ului, pentru că sunt muștruluiți de către cei care s-au săturat de acest partid, dar poți să-i identifici prin like-uri, comentarii și o susținere indirectă a viziunii acestuia.

Aceste gânduri nu reprezintă un atac la adresa creștinilor sau a Bisericii, ba din contră, sunt un îndemn la discernământ politic și civic, venit din partea unui om care e teolog și creștin practicant, dar și politolog. 

Au trecut 500 de ani de când Machiavelli ne-a dat o importantă lecție politică și nu putem să ne mai prefacem că nu vedem adevărul: rareori un bun creștin reușește să fie și un bun conducător politic. Cauzele sunt multe, dar efectul e destul de vizibil, dacă privim atent în istorie. Și pentru asta mergem destul de des cu gândul la cuvintele Mântuitorului: „Dați deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.” (Mt. 22, 21). Iar creștinii trebuie să aibă viu în minte acest lucru când votează, să fie conștienți de faptul că oamenii politici trebuie aleși după alte standarde, nu neapărat și nu mereu după cele ale credinței afișate, care de multe ori poate să fie falsă. Trebuie să primeze faptele și nu promisiunile, pozele sau filmulețele care încearcă doar să ne manipuleze.  

Există două momente cheie din ultimii doi ani, pentru că avem memorie scurtă și nu avem capacitatea să mergem prea departe în trecut, Referendumul pentru Familie și închiderea bisericilor pe timp de pandemie, care i-au făcut pe creștinii practicanți să-și dorească acum să voteze contra PNL-ului și mai ales a USR-ului.

La Referendumul pentru Familie am văzut mulți politicieni rezervați, unii care au declarat clar că îl susțin și cei din USR care s-au poziționat clar contra. Începând din acel moment, useriștii au devenit indezirabilii numărul 1 pentru cei care au sprijinit referendumul (din convingere). Încet, dar sigur, în ochii electoratului despre care vorbim partidul condus de Dan Barna a devenit unul de atei și anticlericali. Acum, majoritatea creștinilor practicanți cred că cel mai mare rău al politicii românești este reprezentat de USR PLUS. Președintele Klaus Iohannis a intrat în aceeași oală cu USR-ul, ca urmare a două expresii folosite, una înainte și alta după referendum: „fundamentalism religios” și „infatuați”.

Una dintre cele mai mari realizări ale creștinismului a fost faptul că a „dez-vrăjit” lumea, sau cel puțin a încercat să facă asta. Avem, încă, localități unde „se dă găina peste mormânt”, „se deschide cartea” sau avem oameni care merg la Arsenie Boca precum la un tonomat de îndeplinit dorințe. Din fericire, conducerea BOR e conștientă de hobotnicia și de modul superficial prin care își trăiesc mulți falsa credință, așa că, într-un act de responsabilitate față de ignoranța și neștiința oamenilor, a luat decizia de a închide bisericile anul acesta, inclusiv de Înviere. Acești oameni n-au vrut sau n-au putut să înțeleagă ce se întâmplă, așa că au ajuns din nou în situația de căuta vinovați și de a urî. Au început să urască Guvernul, PNL-ul și din nou pe Iohannis. Și au rămas cu această ură. O parte dintre ei protestează în Piață și au grupuri pe Facebook contra „botniței”. 

Cei din USR erau deja susținători ai homosexualității și „dușmani ai creștinilor”, acum cei din PNL au luat decizia de a închide bisericile, așa că în această logică toxică, unii au ajuns că creadă că cei din PSD sunt mai creștini decât ceilalți. Știu că sună groaznic, dar acesta este adevărul. Chiar dacă acești oameni nu laudă PSD-ul, îi simt că o să voteze cu aceștia, le simt ura față de PNL și USR. N-au capacitatea să aibă o imagine de ansamblu. Dar aș vrea să-i întreb dacă mai țin minte, de exemplu, nunta Olguței Vasilescu cu colegul ei Claudiu Manda din postul Paștelui? Este oare creștin practicant Dragnea, care e în pușcărie acum? Sunt oare creștini Darius Vâlcov sau Adrian Năstase? E oare creștin Ion Iliescu? Ce-i cu voi, măi oameni buni, care ați ajuns să fiți de partea PSD-ului din cauza temei homosexualității și a închiderii bisericilor? Ați ajuns să le aveți ca formatori de opinie pe Oana Lovin care face videochat și pe Dana Budeanu care vorbește obscen și ambele îndeamnă la ură cu aproape orice ocazie. Sunteți în aceeași tabără cu Codrin Ștefănescu și Viorica Dăncilă. Și tuturor acestor personaje groaznice, voi, care vă declarați creștini, le căutați scuze.

Nu avem autostrăzi, nu avem destule spitale moderne, educația e la pământ, avem primari care au fost în pușcărie și acum candidează din nou și pe voi vă interesează homosexualii. S-ar putea să mai treacă vreo 30 de ani până când ne vom rezolva probleme grave și vom avea privilegiul să dezbatem public tema homosexualității, deocamdată trebuie să scăpăm de praful de pe uliță și de WC-ul din fundul curții. Acum trebuie să alegem politicieni care știu să scrie și să finalizeze proiecte și care nu sunt corupți, nu pe cei care se plimbă cu preoții prin sat și apoi iau mită. Nu trebuie să-i judecăm pe politicieni după numărul de cruci făcute în public, pentru că e ușor să faci o cruce, mai greu e să le faci viața mai ușoară viața cetățenilor în a căror slujbă te pui pentru patru ani. Am ajuns în situația de-a dreptul penibilă în care suntem dispuși să încălzim apa pe aragaz, dar tot s-o votăm pe Gabriela Firea pentru că se filmează cum se închină prin casă.

Să nu uităm una dintre cele mai importante dintre virtuțile creștine: discernământul. Suntem obligați să avem o dreaptă măsură, să nu fim proști și ușor de manipulat, însuși Mântuitorul ne-a învățat asta. Nu trebuie să le mai dăm putere corupțiilor și politrucilor, ci celor care știu cum s-o folosească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult