Foto: Eyevine / Profimedia
La data de 5 noiembrie 2020, Marea Britanie a instituit din nou lockdown, a doua oară de la începutul pandemiei, ca urmare a creșterii exponențiale a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Primul lockdown a durat din aprilie până în iulie. Atunci totul a fost închis, cu excepția supermarketurilor și spitalelor. Elevii au făcut școală în sistem online.
Marea Britanie a avut atunci un număr record de decese din cauza Covid-19, într-o singură zi. În Regatul Unit s-au înregistrat mai multe decese legate de Covid-19 decât în toate țările Uniunii Europene la un loc. Un record trist pentru guvernul Johnson, criticat în presa britanică din cauza modului dezastruos în care a gestionat pandemia. Atunci totul a fost închis, comerțul neesențial a fost închis, firmele care făceau afaceri considerate neesențiale au fost obligate să își închidă activitatea pe durata lockdown-ului. Mesajul era - stați acasă, salvați NHS ( Sistemul național de sănătate din Regatul Unit). Au fost stabilite prin lege amenzi de până la 4.000 lire pentru încălcarea reglementărilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Bisericile au fost închise. Erau interzise vizitarea rudelor și adunările în locuri publice a mai mult de 6 persoane.
În iunie iulie, când rata infecțiilor a ajuns la un nivel în care se considera că nu mai pune presiune pe sistemul național de sănătate, s-a început treptat relaxarea restricțiilor.
Ministrul britanic de Finanțe, cancelarul Rishi Sunak, a propus acordarea de ajutoare financiare de la Guvern - toți cei obligați să stea acasă, ca urmare a închiderii firmelor, au primit salariul întreg de la bugetul de stat. A fost introdus programul denumit Shielding, în care cei considerați vulnerabili au fost sfătuiți să se izoleze în casă, pentru a nu intra în contact cu nimeni infectat cu SARS-CoV-2. Acești pacienți au primit ajutoare financiare, pachete cu donații de mâncare, iar printr-un program de voluntariat au fost ajutați să-și procure cumpărăturile esențiale - produse alimentare și de îngrijire personală.
„Eat out to help out”
În lunile iunie, iulie, măsurile au fost relaxate treptat, odată cu scăderea ratei infecțiilor sub limita recomandată de specialiști.
Premierul Boris Johnson și cancelarul Rishi Sunak, ministrul britanic de Finanțe, au apărut la televizor și le-au spus oamenilor că pot ieși din case, cu respectarea măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.
În iulie, cancelarul Rishi Sunak a lansat deja vestita schemă „Ieșiți la restaurante să ajutați economia” („Eat out to help out”). Prin această schemă, tuturor celor care voiau să ia masa la restaurant sau să meargă la pub li se acordau cupoane care puteau fi folosite pentru a achita o parte din nota de plată. Iar lumea s-a repezit în localuri.
În pofida avertismentelor date de SAGE, grupul care sfătuiește guvernul britanic în situații de criză, cum este cea legată de pandemie, mulți britanici au plecat în vară în vacanțe. Oamenii de știință au avertizat populația să nu se plimbe între regiuni și să nu plece în vacanțe, pentru că pot contribui la răspândirea coronavirusului, însă o parte a populației a ignorat aceste recomandări.
Carantina, episodul nr 2
Începând din septembrie, rata îmbolnăvirilor cu coronavirus a început să crească întâi timid, iar apoi din ce în ce mai mult, până când la sfârșitul lunii septembrie s-a ajuns la o creștere exponențială în tot Regatul Unit al Marii Britanii.
Ca urmare a creșterii rapide a numărului de infecții și a deceselor din cauza Covid-19, guvernul Johnson a introdus o nouă carantină.
Lockdown-ul început în Regatul Unit la data de 5 noiembrie 2020 diferă de cel din aprilie. Unele magazine considerate neesențiale sunt încă deschise. Școlile și liceele au rămas deschise, în ciuda protestelor sindicatelor profesorilor și a sfaturilor venite de la comunitatea oamenilor de știință. Motivul este simplu - copiii mici uită de distanțarea socială și apoi merg acasă, infectând cu SARS-CoV-2 părinții încuiați în case.
În încercarea de a sprijini economia, ministrul britanic de Finanțe Rishi Sunak a anunțat în Parlament extinderea schemei Furlough, pentru a salva job-uri în Regatul Unit. Extinderea acestei scheme prevede, printre altele, ajutoare financiare generoase pentru mici întreprinzători, granturi de până la 3.000 de lire pe lună pentru firmele închise temporar din cauza pandemiei, în valoare totală de peste 1,6 miliarde de lire sterline. Statul sprijină acordarea de șomaj tehnic pentru cei care stau acasă ca urmare a închiderii firmelor. A fost extinsă perioada în care firmele pot apela la împrumuturi de la stat. În plus se prelungește schema de suspendare a ratelor la bănci pentru creditele ipotecare pentru persoanele afectate de șomaj.
Măsurile anunțate de Sunak vin să suplimenteze cele peste 200 de miliarde de lire sterline acordate de guvernul britanic drept ajutoare financiare, începând din aprilie 2020.
Cancelarul britanic a declarat că măsurile anunțate sunt în concordanță cu politica monetară anunțată de Banca Națională și că Trezoreria lucrează în strânsă colaborare cu banca centrală a Angliei.
Potrivit ministrului de Finanțe, „Fondul Monetar Internațional a descris săptămâna trecută planul Regatului Unit ca fiind unul agresiv, fără precedent și de succes pentru menținerea nivelului șomajului la rata actuală și unul dintre cele mai bune exemple de acțiune coordonată la nivel global. Cancelarul Sunak a asigurat și populația din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord că aceste măsuri se aplică și în cele trei regiuni.
ULTIMA ORA
Guvernul Marii Britanii a anunțat achiziționarea a 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19 produs de compania Moderna, cu sediul în SUA. Dozele ar urma să ajungă pe piața britanică în luna aprilie a anului viitor.
Potrivit The Guardian, înainte de a deveni membru al parlamentului cancelarul Rishi Sunak era investitor majoritar în fondul de investiții Theleme Partners - acționar majoritar al firmei Moderna. Totodată Sunak a fost unul dintre executivi, în biroul firmei din Statele Unite. Sunak a părăsit firma în 2013, după care s-a întors în Marea Britanie, să-și continue cariera politică. Publicația britanică menționată adaugă că nu este clar dacă Rishi Sunak și-a păstrat participația în fondul de investiții Theleme Partners. Theleme este înregistrat în Insulele Cayman, un paradis fiscal care nu face publice datele companiilor.
Potrivit sursei citate, până acum niciun cancelar nu a folosit „blind trust” (încredere oarbă) - în care beneficiarii nu au cunoștință de proprietățile (holdinguri, assets) și nici nu pot interveni în evoluția firmei. În „blind trust” este numit un executor/firmă de avocatură care conduce trustul în numele beneficiarilor. Din 2009, legislația britanică cere ca interesele financiare ale membrilor parlamentului să fie făcute publice. În orice caz decizia guvernului britanic de a achiziționa vaccinul Moderna va pune presiune pe Rishi Sunak să declare dacă ar avea de profitat de pe urma unei eventuale creșteri a prețului acțiunilor producătorului de vaccin Covid-19 Moderna, una dintre cele mai mari investiții deținute de fondul Theleme, notează The Guardian. „Cancelarul va trebui să declare aceste interese financiare în totalitate”, spune Cat Hobbs, director al „We Own it“, o organizație independentă care militează împotriva corupției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.