Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Marea Britanie le va închide ușa constructorilor români și instalatorilor polonezi care lucrează pe cont propriu. Guvernul spune că va prelua „controlul deplin” asupra frontierelor britanice

Foto: Guliver/ Getty Images

Marea Britanie își va închide granițele pentru angajații slab calificați din afara țării și pentru cei care nu vorbesc limba engleză, printr-o serie de schimbări fundamentale la legile imigrației.

Guvernul britanic a anunțat că intenționează să introducă un sistem de imigrație bazat pe puncte, prin care va prelua „controlul deplin” asupra frontierelor britanice „pentru prima dată în ultimele decenii” și va elimina „distorsiunile” create de libertatea de circulație din UE, relatează The Guardian. Ca reacție, reprezentanții mediului de business au acuzat Guvernul de atac asupra economiei și au avertizat că, dacă intențiile vor fi transpuse în realitate, vor exista consecinţe „dezastruoase”.

Executivul de la Londra a detaliat, într-un document de 10 pagini, condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească o persoană care dorește să lucreze în Marea Britanie. Potrivit documentului, începând cu ianuarie 2021, granițele vor fi închise pentru muncitorii slab calificați, iar toți cei care vor vrea să se stabilească în Regatul Unit vor trebui să vorbească limba engleză.

Toți cei care doresc să vină în Marea Britanie pentru a lucra trebuie să aibă o ofertă de slujbă remunerată cu un salariu de peste 25.600 de lire sterline anual, deși un prag minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazurile speciale, unde există un deficit de forță de muncă.

Nu va exista nicio cale prin care Marea Britanie să primească persoanele care lucrează pe cont propriu, precum instalatorii polonezi și constructorii români, scrie The Guardian. Și aceștia vor trebui să aibă o ofertă clară din partea unui angajator atunci când intră în țară.

Muncitori în construcții UK

La granițe nu vor mai fi acceptate cărți de identitate precum cele din Franța și Italia, în ceea ce se pare că este o încercare de a preveni utilizarea de documente false de către cetățeni din spațiul extracomunitar.

Va fi scăzut numărul maxim de persoane calificate cărora le va fi permis accesul în Marea Britanie. Un număr mic de imigranți înalt calificați vor putea veni în Regatul Unit și fără o ofertă de job.

Dreptul artiștilor și al sportivilor de a intra în țară pentru competiții și spectacole va fi păstrat.

Cum va funcționa sistemul pe bază de puncte

Pentru a putea lucra în Marea Britanie, un imigrant va trebui să obțină un minimum de 70 de puncte. Vor exista trei condiții esențiale: ca acesta să vorbească limba engleză, să aibă o ofertă de job, iar jobul să fie pentru nivelul necesar de calificare. Acestea totalizează însă doar 50 de puncte, astfel încât persoana în cauză mai trebuie să obțină încă 20 de puncte din îndeplinirea altor condiții.

20 de puncte se dau pentru un salariu ce depășește 25.600 de lire sterline sau pentru calificarea într-un domeniu unde există o criză a forței de muncă.

Aplicantul mai poate primi 10 puncte dacă are un doctorat în domeniul în care va lucra sau 20 de puncte dacă are un doctorat în științe, tehnologie, inginerie sau matematică, relevant pentru domeniul în care va lucra.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur, e dreptul lor să hotărască pe cine primesc. Ceea ce m-a uimit întotdeauna este că se îndârjesc împotriva instalatorului polonez, a constructorului român care se duc acolo să muncească, dar nu au aceeași poziție față de cei veniți din fostul imperiu (ex. pakistanezi) care în majoritatea cazurilor merg în Anglia în cel mai bun caz ca să facă mici afaceri și în cel mai rău ca să facă trafic de substanțe interzise, să le violeze copiii, să trăiască din ajutoare sociale...
    • Like 3
    • @ Stroe Adriana
      Delia MC Delia MC check icon
      Naționalismul are ochelari de cal.
      Ești cu UE sau cu America. Ori China, Rusia, etc. De undeva trebuie să-și ia și personalul necalificat, nu-i văd pe ei făcând dirty jobs. Cu unii trebuie să faci alianțe, singur nu reziști. N-au vrut UE, mai există pe lume India, etc si nimeni nu te ajută degeaba. Iei dar și dai. Ori primești.
      • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      Precum peste tot, precum și în alte țări acest tip de măsuri sunt luate de persoane care habar nu au de realitatea din rândul, din mijlocul celor MULȚI. Eu sunt aici de peste 8 ani și nu am văzut niciodată un african sau un asiatic pe șantierele de construcții.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    E dreptul lor.
    La fel cum e dreptul României sau a Poloniei sa voteze împotriva accesului serviciilor britanice pe piața unica europeana.
    • Like 5
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Ha-ha, ei au vrut mereu și slănina în pod și burta plină...
      • Like 0
  • Schimbări firești, decente. Dacă în cazul Australiei și Canadei sistemul pe punctaj e foarte lăudat nu văd de ce nu e bun și pentru Marea Britanie sau SUA.
    • Like 4
    • @ Adrian Ionescu
      Dacă stăm drept și (îi) judecăm drept, acest sistem de punctaj e o metodă de furt de mână calificată fără a fi cheltuit nimic pentru formarea lor.
      • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Asa e, baieti destepti. Nu sunt ei de pus la colt ci noi cei care nu avem o alternativa viabila aici acasa.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult