Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marea Britanie le va închide ușa constructorilor români și instalatorilor polonezi care lucrează pe cont propriu. Guvernul spune că va prelua „controlul deplin” asupra frontierelor britanice

Foto: Guliver/ Getty Images

Marea Britanie își va închide granițele pentru angajații slab calificați din afara țării și pentru cei care nu vorbesc limba engleză, printr-o serie de schimbări fundamentale la legile imigrației.

Guvernul britanic a anunțat că intenționează să introducă un sistem de imigrație bazat pe puncte, prin care va prelua „controlul deplin” asupra frontierelor britanice „pentru prima dată în ultimele decenii” și va elimina „distorsiunile” create de libertatea de circulație din UE, relatează The Guardian. Ca reacție, reprezentanții mediului de business au acuzat Guvernul de atac asupra economiei și au avertizat că, dacă intențiile vor fi transpuse în realitate, vor exista consecinţe „dezastruoase”.

Executivul de la Londra a detaliat, într-un document de 10 pagini, condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească o persoană care dorește să lucreze în Marea Britanie. Potrivit documentului, începând cu ianuarie 2021, granițele vor fi închise pentru muncitorii slab calificați, iar toți cei care vor vrea să se stabilească în Regatul Unit vor trebui să vorbească limba engleză.

Toți cei care doresc să vină în Marea Britanie pentru a lucra trebuie să aibă o ofertă de slujbă remunerată cu un salariu de peste 25.600 de lire sterline anual, deși un prag minim de 20.480 de lire sterline va fi acceptat în cazurile speciale, unde există un deficit de forță de muncă.

Nu va exista nicio cale prin care Marea Britanie să primească persoanele care lucrează pe cont propriu, precum instalatorii polonezi și constructorii români, scrie The Guardian. Și aceștia vor trebui să aibă o ofertă clară din partea unui angajator atunci când intră în țară.

Muncitori în construcții UK

La granițe nu vor mai fi acceptate cărți de identitate precum cele din Franța și Italia, în ceea ce se pare că este o încercare de a preveni utilizarea de documente false de către cetățeni din spațiul extracomunitar.

Va fi scăzut numărul maxim de persoane calificate cărora le va fi permis accesul în Marea Britanie. Un număr mic de imigranți înalt calificați vor putea veni în Regatul Unit și fără o ofertă de job.

Dreptul artiștilor și al sportivilor de a intra în țară pentru competiții și spectacole va fi păstrat.

Cum va funcționa sistemul pe bază de puncte

Pentru a putea lucra în Marea Britanie, un imigrant va trebui să obțină un minimum de 70 de puncte. Vor exista trei condiții esențiale: ca acesta să vorbească limba engleză, să aibă o ofertă de job, iar jobul să fie pentru nivelul necesar de calificare. Acestea totalizează însă doar 50 de puncte, astfel încât persoana în cauză mai trebuie să obțină încă 20 de puncte din îndeplinirea altor condiții.

20 de puncte se dau pentru un salariu ce depășește 25.600 de lire sterline sau pentru calificarea într-un domeniu unde există o criză a forței de muncă.

Aplicantul mai poate primi 10 puncte dacă are un doctorat în domeniul în care va lucra sau 20 de puncte dacă are un doctorat în științe, tehnologie, inginerie sau matematică, relevant pentru domeniul în care va lucra.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur, e dreptul lor să hotărască pe cine primesc. Ceea ce m-a uimit întotdeauna este că se îndârjesc împotriva instalatorului polonez, a constructorului român care se duc acolo să muncească, dar nu au aceeași poziție față de cei veniți din fostul imperiu (ex. pakistanezi) care în majoritatea cazurilor merg în Anglia în cel mai bun caz ca să facă mici afaceri și în cel mai rău ca să facă trafic de substanțe interzise, să le violeze copiii, să trăiască din ajutoare sociale...
  • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   Delia MC Delia MC check icon
   Naționalismul are ochelari de cal.
   Ești cu UE sau cu America. Ori China, Rusia, etc. De undeva trebuie să-și ia și personalul necalificat, nu-i văd pe ei făcând dirty jobs. Cu unii trebuie să faci alianțe, singur nu reziști. N-au vrut UE, mai există pe lume India, etc si nimeni nu te ajută degeaba. Iei dar și dai. Ori primești.
   • Like 2
  • @ Stroe Adriana
   Precum peste tot, precum și în alte țări acest tip de măsuri sunt luate de persoane care habar nu au de realitatea din rândul, din mijlocul celor MULȚI. Eu sunt aici de peste 8 ani și nu am văzut niciodată un african sau un asiatic pe șantierele de construcții.
   • Like 0
 • Parerist check icon
  E dreptul lor.
  La fel cum e dreptul României sau a Poloniei sa voteze împotriva accesului serviciilor britanice pe piața unica europeana.
  • Like 5
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Ha-ha, ei au vrut mereu și slănina în pod și burta plină...
   • Like 0
 • Schimbări firești, decente. Dacă în cazul Australiei și Canadei sistemul pe punctaj e foarte lăudat nu văd de ce nu e bun și pentru Marea Britanie sau SUA.
  • Like 4
  • @ Adrian Ionescu
   Dacă stăm drept și (îi) judecăm drept, acest sistem de punctaj e o metodă de furt de mână calificată fără a fi cheltuit nimic pentru formarea lor.
   • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Asa e, baieti destepti. Nu sunt ei de pus la colt ci noi cei care nu avem o alternativa viabila aici acasa.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult