Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Marea relaxare. O dilemă legată de redeschiderea teraselor

Redeschidere parcuri

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Dimineața se stabilește ceva, la amiază se anunță opusul, iar seara se comunică răzgândirea răzgândirii.

În județul Suceava, dacă faci parte din rândul grangurilor din administrație este la modă să ai măcar o pensiune. Deși sucevenii au fost sub carantină, datele oferite de Google arată că, începând cu 30 martie, aceștia s-au relaxat, traficul uman în oraș fiind de atunci în creștere. N-a contat cât de frecvent este Covid-ul, mai presus e cât și cum a vrut Gheorghe Flutur. Urmare a presiunilor făcute de acesta pe Guvern, carantina a fost ridicată.

Guvernul a anunțat că în luna mai nu se vor redeschide barurile și restaurantele. Parlamentul a aprobat însă o lege care, printre altele, permite redeschiderea teraselor. Potrivit textului de lege, pot funcționa terasele „unde se respectă măsurile de protecție sanitară”. Nicăieri în lege, măsurile de protecție sanitară nu sunt definite. În plus, majoritatea teraselor sunt acoperite cu umbrele sau materiale care au rol doar de protecție solară. Ce se întâmplă dacă plouă și clienții se îmbulzesc înăuntru?

”Art.3.- (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”, menționează proiectul de lege. Dumneavoastră înțelegeți ceva de aici? Din ultimul paragraf înțeleg că, legat de terase, poate fi permisă comercializarea băuturilor alcoolice doar dacă NU se repectă măsurile de protecție. Amănunte aici

Dacă citiți unele publicații, veți fi informați că terasele se deschid de mâine. Altele consemnează că nu. În fond, nu toți românii sunt juriști. Nimeni nu comunică limpede ce și cum se va întâmpla.

Când politicienii conduc țara la mișto, de ce ne cere să-i luăm în serios?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ca acum ar trebui alta definitie pentru "terase"? Legea antifumat, intens criticata, a dat o definitie care acum incurca...
    Cand se vor invata sa nu mai dea legi cu dedicatie?
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult