Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marea relaxare. O dilemă legată de redeschiderea teraselor

Redeschidere parcuri

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Dimineața se stabilește ceva, la amiază se anunță opusul, iar seara se comunică răzgândirea răzgândirii.

În județul Suceava, dacă faci parte din rândul grangurilor din administrație este la modă să ai măcar o pensiune. Deși sucevenii au fost sub carantină, datele oferite de Google arată că, începând cu 30 martie, aceștia s-au relaxat, traficul uman în oraș fiind de atunci în creștere. N-a contat cât de frecvent este Covid-ul, mai presus e cât și cum a vrut Gheorghe Flutur. Urmare a presiunilor făcute de acesta pe Guvern, carantina a fost ridicată.

Guvernul a anunțat că în luna mai nu se vor redeschide barurile și restaurantele. Parlamentul a aprobat însă o lege care, printre altele, permite redeschiderea teraselor. Potrivit textului de lege, pot funcționa terasele „unde se respectă măsurile de protecție sanitară”. Nicăieri în lege, măsurile de protecție sanitară nu sunt definite. În plus, majoritatea teraselor sunt acoperite cu umbrele sau materiale care au rol doar de protecție solară. Ce se întâmplă dacă plouă și clienții se îmbulzesc înăuntru?

”Art.3.- (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”, menționează proiectul de lege. Dumneavoastră înțelegeți ceva de aici? Din ultimul paragraf înțeleg că, legat de terase, poate fi permisă comercializarea băuturilor alcoolice doar dacă NU se repectă măsurile de protecție. Amănunte aici

Dacă citiți unele publicații, veți fi informați că terasele se deschid de mâine. Altele consemnează că nu. În fond, nu toți românii sunt juriști. Nimeni nu comunică limpede ce și cum se va întâmpla.

Când politicienii conduc țara la mișto, de ce ne cere să-i luăm în serios?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ca acum ar trebui alta definitie pentru "terase"? Legea antifumat, intens criticata, a dat o definitie care acum incurca...
    Cand se vor invata sa nu mai dea legi cu dedicatie?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult