Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marea relaxare. O dilemă legată de redeschiderea teraselor

Redeschidere parcuri

Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Dimineața se stabilește ceva, la amiază se anunță opusul, iar seara se comunică răzgândirea răzgândirii.

În județul Suceava, dacă faci parte din rândul grangurilor din administrație este la modă să ai măcar o pensiune. Deși sucevenii au fost sub carantină, datele oferite de Google arată că, începând cu 30 martie, aceștia s-au relaxat, traficul uman în oraș fiind de atunci în creștere. N-a contat cât de frecvent este Covid-ul, mai presus e cât și cum a vrut Gheorghe Flutur. Urmare a presiunilor făcute de acesta pe Guvern, carantina a fost ridicată.

Guvernul a anunțat că în luna mai nu se vor redeschide barurile și restaurantele. Parlamentul a aprobat însă o lege care, printre altele, permite redeschiderea teraselor. Potrivit textului de lege, pot funcționa terasele „unde se respectă măsurile de protecție sanitară”. Nicăieri în lege, măsurile de protecție sanitară nu sunt definite. În plus, majoritatea teraselor sunt acoperite cu umbrele sau materiale care au rol doar de protecție solară. Ce se întâmplă dacă plouă și clienții se îmbulzesc înăuntru?

”Art.3.- (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”, menționează proiectul de lege. Dumneavoastră înțelegeți ceva de aici? Din ultimul paragraf înțeleg că, legat de terase, poate fi permisă comercializarea băuturilor alcoolice doar dacă NU se repectă măsurile de protecție. Amănunte aici

Dacă citiți unele publicații, veți fi informați că terasele se deschid de mâine. Altele consemnează că nu. În fond, nu toți românii sunt juriști. Nimeni nu comunică limpede ce și cum se va întâmpla.

Când politicienii conduc țara la mișto, de ce ne cere să-i luăm în serios?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Poate ca acum ar trebui alta definitie pentru "terase"? Legea antifumat, intens criticata, a dat o definitie care acum incurca...
    Cand se vor invata sa nu mai dea legi cu dedicatie?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult