Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Marea revenire a României: „Se vede deja cu ochiul liber. Sunt prețuri care au crescut și cu 20%, reapar peste tot cozile, inclusiv la bancomate, iar drumurile României sunt un șir neîntrerupt de tiruri”

terasa - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inflație, consum (din import), efect de bază. Nu creștem, revenim la nivelul lui 2019. E bine și așa. Nimic sustenabil însă, iar munca la negru, evaziunea fiscala și deficitul de forță de munca frânează dezvoltarea României.

Analiștii economici nu trebuie să se uite pe datele statistice ca să-și dea seama că România va avea un an pe plus. Se vede deja cu ochiul liber. Sunt prețuri care au crescut și cu 20%, reapar peste tot cozile (inclusiv cele pe care le ador, la bancomate) iar drumurile României sunt un șir neîntrerupt de tiruri.

BNR dă semnale de neliniște privitoare la inflație, iar dacă Guvernul vorbește de 3%, atunci sigur ne vom apropia de 4%, foarte probabil 4,5%, socotind și inflația din turism și mâncare, care se vor vedea în a doua parte a lui 2021.

Consumul încă nu s-a pus în mișcare, dar începând cu 15 mai, după lockdown, românii vor începe să consume la greu, până ce își vor cheltui toți banii economisiți în 2020. Bonus: având în vedere problemele turismului internațional, mult din acest consum va rămâne în țară în sezonul de vară, chiar dacă se vor consuma produse din import.

România este țara ideală cu care să lucrezi, nicio mirare că rating-urile de țară sunt stabile, suntem un paradis pentru investitorii financiari și industriașii europeni.

Emitem obligațiuni de stat și certificate de trezorerie ieftine și ne împrumutăm scump pentru a ne acoperi deficitele.

Consumăm cu predilecție din import, lăsați PR-ul comercianților că se aprovizionează de la gospodarii din România, uitați-vă mai bine la deficitul de balanță comercială.

Ne trimitem în continuare rudele să lucreze în vest, completând la cercul vieții economice din comunitatea europeană, dar agravând deficitul de forță de muncă.

De altfel deficitele sunt singurii indicatori care par să preocupe analiștii optimiști - dar „macro” nu ar trebui să îngrijoreze, pentru că mai e puțin timp până în 2023 când probabil vă dispărea cota fixă sau vor apărea suprataxări ale industriilor „băieți răi” (bănci, telecom, comerțul retail, farma). Uniunea Europeană, tot mai socialistă după pandemie, își va băga mâinile în buzunarele bogaților când se vor fi terminat banii.

PNRR-ul, copilul teribil al relansării economiei, vine în pachetul frumos ambalat cu trei probleme. Prima, execuția va începe foarte tărziu, probabil în primul trimestru din 2022. A doua, mai mult de jumătate este reprezentată de componenta împrumuturi, așadar va adânci deficitele. Și, a treia, cea mai previzibilă pentru cei care trăiesc în economia reală: după ce de peste o decadă de la aderarea la UE, deși au existat bani, nu s-au construit infrastructura rutieră și spitale și nu s-a efectuat digitalizare, ce ne face pe noi să credem că brusc, aceste lucruri vor deveni executabile? Doar pentru că sunt cuprinse în PNRR?

Așadar să avem încredere și să urăm noroc economiei României, să își revină în a doua jumătate a anului. Eu și toți ceilalți producători industriali care nu au închis aproape deloc o să ne vedem de treabă în 2021, ne știm țintele comerciale și planurile de investiții strategice. Însă ca cetățeni educați (și patrioți) ai României, trăind în lumea reală, ar trebui să fim îngrijorați, de exemplu, că pâinea s-a scumpit cu peste 5%, că la sensul giratoriu de dinainte de Talmaciu lucrează la amenajări un singur excavator care a creat o coloană de mașini până în Sibiu și că nu găsim angajați calificați pentru că sistemul de învățământ este rupt de realitatea economică - așa cum sunt de altfel rupți și politicienii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mhm check icon
    'Bonus: având în vedere problemele turismului internațional, mult din acest consum va rămâne în țară în sezonul de vară."
    Malus: eu deja am lasat ceva in Grecia, prin septembrie mai pompez in economia Italiei. Litoralul românesc nu mi-l permit, sorry.
    • Like 0
  • In sfarsit un articol realist , fara sa aduca adulatii preaiubitilor nostrii politicieni. Ce rost are crestere de 3% cand inflatia ii 5% . Ce rost are cresterea economica , cand vine la pachet cu deficite gemene . Ce rost are cresterea asta de 3% cand sistemul de invatamant este la pamant , rupt de realitate si economie . Ce rost are cresterea asta de 3 la suta cand ii facuta doar de o mana de multinationale si restul firmelor se zbat in morcila. Cu un ritm de 3mld de euro imprumutati pe luna , mai degraba ne indreptam spre faliment decat spre bunastare.
    • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult