Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Maria Olaru – adevăruri nesincere

Maria Olaru

Nu voiam să scriu nimic despre cartea dnei Maria Olaru, întrucât d-sa mi-a dat spre lectură un fragment cu câtăva vreme în urmă, solicitându-mi o prefață, ceea ce am refuzat cu toată delicatețea.

Dar ce-a ieșit acum în presă cu acest volum nu pot să nu semnalez. „Bellu le-a bătut pe gimnaste”, asta este esența, însoțită de adjective ca „tulburător”, „cutremurător”, „halucinant”, „incredibil”, și substantivul „dezvăluire”, titlurilor zilei. Reflexele de bâlci ale presei actuale își au rolul lor în tabloidizarea subiectului, însă nici cu cartea însăși nu-mi e rușine.

„Prețul aurului” poartă subtitlul „Sinceritatea incomodă”. Or, amintirile dnei Olaru nu sunt, în opinia subsemnatului, nici incomode, nici sincere.

Dezvăluirile ar fi fost incomode dacă erau făcute pe vremea când Maria Olaru era o gimnastă adolescentă, nu acum. Asta se întâmpla după căderea regimului comunist, în anii `90, prin urmare, Maria îi putea spune mamei ei, putea să reclame la Protecția Copilului, la Poliție, să se adreseze presei pentru relele tratamente la care erau supuse ea și colegele.

Dar Maria nu a reacționat în niciun fel, a tăcut mâlc ani de zile, a devenit, sub tratamentele „inumane”, campioană olimpică și mondială. Între paranteze fie spus, presa repetă acum în neștire „campioană mondială absolută”, umflând semnificația. A fost campioană mondială la individual compus și pe echipe, ceea ce nu are de-a face cu absolutul: Maria Olaru nu a obținut vreo notă de 10 și nu a câștigat niciodată o medalie de aur olimpică sau mondială la individual, pe unul dintre cele 4 aparate, bârnă, sărituri, paralele, sol – în tenis asta înseamnă să fii, pe o perioadă scurtă de timp, nr. 1 mondial, fără să fi câștigat vreunul dintre cele 4 Grand Slam-uri (de ex. Caroline Wozniacki sau Jelena Janković).

Ceea ce nu înseamnă că Maria Olaru nu e o sportivă de clasă înaltă. Dânsa a beneficiat de aceste rezultate, a fost recompensată și decorată, și-a construit o carieră pe baza lor.

Și vine acum dna Olaru să „rupă tăcerea”. De ce? Nu am decât o singură explicație: ca să facă vâlvă aducătoare de vânzări pentru carte. Ca să-și mai exploateze încă o dată viața sportivă și personală. Povestind, între altele, despre tatăl ei care s-a sinucis... ceea ce este cât se poate de comod, nu incomod.

E, firește, liberă s-o facă și să-și aibă cititorii și admiratorii ei. Eu nu mă voi număra printre aceștia, din pricina cuvântului „sinceritate” pus pe copertă. Căci a spune un adevăr nu se confundă cu a fi sincer, dacă adevărul acela nu e spus la timpul lui.

Iar în scris, ca și în viață, nu e obligatoriu să fii sincer, dar e obligatoriu să nu pretinzi că ești sincer. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • As intreba pe distinsii si foarte priceputii comentatori daca macar au citit cartea , fiindca eu recunosc ca nu am citit-o ,dar 1. din fragmentele publicate am dedus ca de fapt interpretarile epitetelor ironice ,capatau in mintea ei de copil o alta exprimare ...intr-un limbaj suburban...2. ea singura recunoaste ca era obraznica si neascultatoare ... Tin sa precizez ca eu am facut gimnastica , nu de performantza, doar la nivel regional ,dar am incasat multe palme peste fund si peste abdomen, chiar si la orele de sport din scoala...Pai,profesorul iti spune o data , de doua -trei ori, iar tu nu te concentrezi e normal sa-ti indrepte tinuta sportiva...!
  • Like 0
 • Sa reprosezi unui copil ca nu a avut atitudine in fata a ceea ce reprezenta pentru acel copil autoritatea absolută este o inepție pe care numai anvergura manifestatiei eroice a lui CTP in fata lui Ceausescu dupa revolta de la Brașov din 1987 ar putea-o anula. Dar .... a da, dl Popescu nu a luat atitudine atunci :))) Prietene, ia o pauza ca ai deraiat si nici macar hazos nu esti.
  Free falling.
  • Like 2
 • Oricum , ceva se intampla cu dvs. in ultima vreme domnule Cristian Tudor Popescu. Poate ati obosit...
  • Like 3
 • Mda. E clar ca barbatii vin de pe marte si femeile de pe venus. Nu stiu motivele adevarate care au putut-o determina pe Maria sa scrie cartea, dar mi se pare grav comentariul acesta, de un clar absolut de partinitor , de un subiectivism nedemn de un asemenea gazetar . Trauma unor batai nu dispare niciodata, indiferent in ce scop nobil au fost date. Si o fiinta umana are propriile nevoi sufletesti, pe care le poate trai dupa bunul plac. Sunt ale ei. Daca aceste trairi , aceste descarcari tarzii ating pe altii , pana la urma, este vina lor.... Oare copiii simpli , traumatizati in diverse moduri de unii parinti sau profesori , acum in anii necomunismului, ai libertatii depline, de ce aleg sa tina in ei atata timp , pana devin adulti , sau poate pentru toata viata toate acele traume la care sunt supusi? Probabil ca un psiholog v-ar putea explica asta. Oricum , pentru mine bataia nu are nicio justificare. Dar poate sunt eu mai sensibila...
  • Like 1
 • Caci a spune un adevăr nu se confunda cu a fi sincer... wow!..
  • Like 1
 • Domnul Dan Alexandru ne spune:
  „...mă gândesc acum de ce Bela Karolyi nu a avut nicio performanță notabilă din momentul în care a început să antreneze echipa USA de gimnastică: poate serviciile pentru protecția copilului din US au fost ceva mai atente.”

  Americanii însă sunt de altă părere:

  http://www.prosport.ro/alte-sporturi/gimnastica/martha-si-bela-karolyi-premiati-la-new-york-reactia-nadiei-ma-simt-mandra-13733045

  "In 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, Bela Karoly a creat prima campioana olimpica pentru SUA, Mary Lou Retton. Ulterior, sotii Karoly au condus lotul feminin american la olimpiadele de la Seul (1988), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) si Atena (2004). Alaturi de Nadia si de Mary Lou Retton, printre campioanele iesite din mainile lor se numara Kim Zmeskal, Kerri Strug si Dominique Moceanu."

  http://jurnalul.ro/vechiul-site/old-site/suplimente/editie-de-colectie/celebri-pe-toate-paralelele-44595.html

  "După ce a fugit în Statele Unite, la începutul anilor 80, Bela Karolyi a pregătit o nouă generație de vedete americane - Mary Lou Retton, Kim Zmeskal și Kerri Strug.
  Zilele acestea, zeci de gimnaste de frunte ale Statelor Unite – inclusiv Gabby Douglas și Kyla Ross, ambele medaliate cu aur la JO de la Londra din 2012 – au venit pentru un cantonament, în condițiile în care americanii așteaptă startul unei competiții interne majore.
  Mary Lou Retton a devenit primul lor produs de succes, urmată fiind de alte șase gimnaste care au devenit vedete mondiale."

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Sport/Alte+sporturi/Ce+mai+fac+antrenorii+Nadiei+Comaneci+Bela+Marta+Karolyi
  • Like 0
 • A scris cartea dupa ce s-a casatorit cu Diaconu , mare aspirant in politica, fost PSD-ist si un nou Vadim Tudor, candidat la primaria capitalei in 2016 , dnul vrea sa candideze si la prezidentiale in 2019 si nu stia cum sa se faca, cunoscut. De altfel, asa am aflat si eu de el. Coincidenta sau nu ?! cartea va fi lansata chiar inainte de alegeri unde este invitat si Alin Petrache prieten cu dansul care este anti Bellu.
  • Like 3
 • Cu asemenea materiale se decredibilizeaza in continuare si republica.ro, ca de consecventa d-lui Tudor Popescu ne-am lamurit mai demult. Logica autorului suna asa, daca a avut rezultate in urma umilintelor si batailor incasate, era mai bine si frumos sa taca. Miine ne va spune d-l Tudor Popescu ca nu e imoral sa umilesti un copil daca prin aceasta i se asigura o renta viagera si i se cinta imnul pe podium.
  • Like 3
  • @ Călin Vălean
   Nu a spus ce insinuati dumneavoastra... A amintit doar ca "revelatiile" sincere ale doamnei s-au conformat versului eminescian "Caci mii de ani i-au trebuit...".
   • Like 2
  • @ Claudia Trânc
   Se prea poate, dar adevarul este sau nu scris in acea carte? Asta mi se pare esenta!
   • Like 0
 • Copiii sportului romanesc nu au facut performanta DATORITA regimului de mutilare psiho-fizica la care au fost supusi, au facut performanta IN POFIDA acestuia.
  Cei care au practicat sport de performanta pana in anii '90, familiile, prietenii acestora cunosc faptul era impamantenit un model de conducere a antrenamentelor "sever" - ceea ce presupunea urlete, jigniri, batai (si nu "o palma-doua"...). Insa, oricat de eronat ar parea acest model acum, pe atunci facea parte dintr-o fireasca normalitate. De aceea nu inteleg "atitudinea de soc" a mass-mediei. Socant ar trebui sa fie pentru cei implicati: sportivi si familiile acestora, antrenori, pentru ca am putut trai ASA, pentru ca am tolerat abuzuri cu titlu de sacrificii.
  Daca imi permiteti un posibil raspuns la intrebarile dvoastra:
  1. Despre umulire, batai - nu era nimic de spus...atunci. Era "normal". Sora mea a practicat handbal de performanta si am vazut la antrenorii ei acelasi "model". Familiile sportivelor (fac referire la cele din echipa sorei mele) stiau aceste aspecte si nu aveau nimic de comentat - era considerat un aspect ce tine de severitate si disciplina.
  Acum privim cu ochi critici aceste lucruri, insa pe atunci era doar normal...la noi.
  Acum sportivii de elita beneficiaza de coaching, suport psihologic, dar, in lipsa de alte resurse pe atunci, s-a recurs masiv la aceasta maniera de "disciplinare".
  • Like 7
  • @ Alina Lebidov
   Se pare ca sunt unii, care au ramas cantonati in acel "Normal" si acum li se pare anormala dezvaluirea practicilor de atunci.
   • Like 3
 • Analogia poate ușor fi extinsă la violuri: câte fetițe au fost violate când erau de câțiva anișori, au fost traumatizate pe viața si au tăcut mâlc pana au murit. Câteva au găsit puterea sa spună despre crimele comise după 20, 30 de ani. După gândire dimeavoastra totul e ok! De ce n-au spus nimic când erau violate?!? Căutați-vă singur răspunsul ca mie tocmai mi s-a făcut greață.
  • Like 4
  • @ Kevin Catalin Giurgia
   Cum s-ar spune... "Hello Kevin". Analogia este sacabroasa si iesita din context. Traumele respective nu se traduc prin scrisori de sustinere scrise agresorului dupa ani de la iesire din sistem. Sa nu confundam tacerea traumatizata cu situatia de fata. Aici este mult, mult oportunism. Si pot fi si adevaruri.
   • Like 1
  • @ Claudia Trânc
   :))) imi place mult pozitionarea lui "este" si a lui " poate". Dixit! ;)
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult