Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marketingul aduce încet-încet Halloween-ul în prima linie a sărbătorilor „consumeriste”, alături de Crăciun

Halloween supermarket

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe 1 noiembrie multe țări creștine celebrează sărbătoarea Tuturor Sfinților, la doar o zi după Halloween. Mai puțin cunoscut este faptul că cele două evenimente se interconectează și de fapt, după unii istorici, primul este o încercare a bisericii în secolul al VIII-lea, de a contracara sărbătorirea festivalului păgân, care a evoluat de a lungul secolelor, devenind ceea ce în prezent cunoaștem ca Halloween.

Case bântuite, farse, copiii costumați în zombi, vampiri sau fantome. Este un spectacol bine cunoscut în unele state și exploatat ca atare de firme pornite să câștige milioane, mizând pe apetitul consumatorilor pentru distracție.

Doar în 2016 în Statele Unite vânzările legate de Halloween au atins suma impresionantă de 171 de milioane se dolari, fiind depășite doar de vânzările de Crăciun. În timp ce britanicii cheltuiesc aproximativ 160 de milioane de lire sterline pe an pe costume și 100 de milioane de lire sterline pe decorațiuni de Halloween. 

Cine, în țările unde se sărbătorește Halloween, nu a fost victima vreunei farse, cu prieteni sărind de prin tufișuri, mâini false care cad sau sonerii care te sperie când vizitezi pe cineva? Sau câți dintre noi n-au întors aceleași glume sau au făcut altele? Noi, de exemplu, avem o cioară care poate fi activată la mișcare și face zgomote când trece cineva prin fața casei.

Dar de unde pornește și ce este de fapt Halloween și cum e legat de Sărbătoarea tuturor sfinților? Numele este prescurtat de la All Hallows' Evening ( Ajunul tututor Sfinților) All Halioween sau All Saints Eve și se sărbătorește pe 31 octombrie în calendarul țarilor vestice. Varianta americană, așa cum o cunoaștem în prezent, este originară din părțile celtice ale Marii Britanii și a fost adoptată de-a lungul timpului de tradiții creștine și condimentată cu pofta nebună de dulciuri. Originea festivalului este înconjurată de controverse. Avem atât practici păgâne, cât și creștine. Se crede că la origine este festivalul păgân Sambain (în traducere „sfârșitul verii” care celebrează sfârșitul recoltei). Galicii credeau că simbolizează un timp în care limitele dintre lumea morților și a celor vii se subțiază, se întrepătrund, permițând spiritelor să se întoarcă pe pământ și să strice recoltele. Ca atare, pregăteau masa cu mâncare și băutură, să nu le supere. La fel, le făceau pomeni și aprindeau focuri să le alunge.

Trick or Treat așa cum este cunoscut în prezent și obiceiul de a purta costume de Halloween provine din Irlanda, Scoția și Țara Galilor, unde oamenii mergeau din casă în casă, cerând de mâncare și băutură în schimbul unor rugăciuni sau cântece. Similar colindatului în ajunul Crăciunului. Cei mai mulți se deghizau în suflete ale morților și se pare că o făceau pentru a se proteja. Originea creștină a festivalului provine din faptul că acesta coincidea cu zilele de dinaintea pomelnicului tuturor sfinților, introdus în secolul al VIII-lea, într-o încercare a bisericii de a contracara sărbătoarea păgână.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Creștinii îi sărbătoresc pe sfinți și se roagă pentru sufletele care nu au ajuns încă în rai. În secolul al XIX-lea a apărut tradiția cunoscută sub numele de Guising. După această tradiție copiii ofereau cântece poezii sau glume în loc de rugăciuni pentru cei decedați, cerând în schimb fructe sau bani. Ideea Trick or Treat a fost folosită pentru prima oară în Statele Unite în 1927, odată cu tradițiile aduse de emigranții de peste ocean. Tot atunci s-a trecut de la cântece sau glume la amenințări cu farse macabre, dacă nu li se oferă dulciuri. Cu trecerea anilor, costumele au devenit din ce în mai îndrăznețe și multe din ele sexualizate excesiv. Festivalul a devenit din ce în ce mai comercial, au apărut decorații, produse specifice și o întreagă industrie. Aproape ca și Crăciunul,  doar cu un buget mai modest.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Alături de Crăciun, Black Friday, Valentines Day, Mothers Day, Fathers Day, foaie verde dolărei.
    Plus cele de la mama Dacia Felix. Motanul.
    • Like 0
  • Eu aș avea curaj să o numesc ”Pierzania Omenirii” acestă ”invenție” a unor proști de a se îmbogăți prin crearea unui consumism excesiv la toate nivelele. San Valentino și Halloween, au fost create, inventate DOAR din motive comerciale, motive materiale. Dacă setea de îmbogățire ar fi clasificată ca o boală mintală, atunci toți miliardarii din lume ar trebui băgați la balamuc. Dar din păcate în acastă lume strâmbă, banul vorbește, banul comandă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult