Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marș în memoria victimelor de la Colectiv, la patru ani de la producerea tragediei

„Marșul Chitarelor” pentru Colectiv

Foto: Inquam Photos

Au trecut patru ani de la incendiul de la Colectiv, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața, din cauza rănilor și a infecțiilor, iar o persoană s-a sinucis. Patru ani în care victimelor nu li s-a făcut dreptate, iar autoritățile au demonstrat că sunt în continuare incapabile să protejeze cetățenii.

Un marș în memoria victimelor a avult loc miercuri seară în București. Participanții s-au întâlnit în Piața Unirii și au pornit spre Piața Bucur, spre clubul în care a avut loc tragedia. Pe unul dintre bannere este scrisă o propoziție spusă de regretatul Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba care a murit în urma arsurilor de la Colectiv. „Acceptăm lucruri de neacceptat”. Pe un altul stătea scris „Capul lui Arafat vrem”.

În fața fostei fabrici Pionierul, peste 3.000 de oameni s-au recules, au depus flori și lumânări.

După patru ani de la tragedie niciunul dintre cei responsabili nu a fost condamnat, România continuă să nu aibă condiții pentru a trata marii arși, iar autoritățile continuă să nu își asume nicio responsabilitate pentru felul haotic în care au gestionat situația.

Marșul în memoria victimelor de la Colectiv a fost anunțat pe Facebook:

„30 octombrie este data care a șocat un popor întreg și a arătat o țară incapabilă să aibă grijă de cetățenii ei.

Pe 30 octombrie 2015 au ars frați și surori, copii și părinți, prieteni și necunoscuți și, odată cu ei, vălul care acoperea mizeria din spitale și corupția din administrația românească.

Pe 30 octombrie se vor împlini 4 ani de când o parte dintre cei dragi ne-au părăsit sau au rămas mutilați pe viață.

Pe 30 octombrie 2015 ulciorul care mergea atât de des la apă s-a spart.

Pe 30 octombrie va așteptăm la un marș în memoria celor care au murit pentru că, în România, Responsabilitatea Personală nu a fost o Piedică în calea CORUPȚIEI.

Ne întâlnim în parcul din Piața Unirii și plecăm în marș spre Piața Bucur la 19:30”, a anunțat organizatorii pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ARAFAT merita la competenta sa colosala sa mearga "SERIOS"in SIRIA ,ca acolo va da examenul de salvator de vieti,NU la noi unde au murit oameni in munti,pe apa,la Colectiv,etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult