Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Marș în memoria victimelor de la Colectiv, la patru ani de la producerea tragediei

„Marșul Chitarelor” pentru Colectiv

Foto: Inquam Photos

Au trecut patru ani de la incendiul de la Colectiv, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața, din cauza rănilor și a infecțiilor, iar o persoană s-a sinucis. Patru ani în care victimelor nu li s-a făcut dreptate, iar autoritățile au demonstrat că sunt în continuare incapabile să protejeze cetățenii.

Un marș în memoria victimelor a avult loc miercuri seară în București. Participanții s-au întâlnit în Piața Unirii și au pornit spre Piața Bucur, spre clubul în care a avut loc tragedia. Pe unul dintre bannere este scrisă o propoziție spusă de regretatul Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba care a murit în urma arsurilor de la Colectiv. „Acceptăm lucruri de neacceptat”. Pe un altul stătea scris „Capul lui Arafat vrem”.

În fața fostei fabrici Pionierul, peste 3.000 de oameni s-au recules, au depus flori și lumânări.

După patru ani de la tragedie niciunul dintre cei responsabili nu a fost condamnat, România continuă să nu aibă condiții pentru a trata marii arși, iar autoritățile continuă să nu își asume nicio responsabilitate pentru felul haotic în care au gestionat situația.

Marșul în memoria victimelor de la Colectiv a fost anunțat pe Facebook:

„30 octombrie este data care a șocat un popor întreg și a arătat o țară incapabilă să aibă grijă de cetățenii ei.

Pe 30 octombrie 2015 au ars frați și surori, copii și părinți, prieteni și necunoscuți și, odată cu ei, vălul care acoperea mizeria din spitale și corupția din administrația românească.

Pe 30 octombrie se vor împlini 4 ani de când o parte dintre cei dragi ne-au părăsit sau au rămas mutilați pe viață.

Pe 30 octombrie 2015 ulciorul care mergea atât de des la apă s-a spart.

Pe 30 octombrie va așteptăm la un marș în memoria celor care au murit pentru că, în România, Responsabilitatea Personală nu a fost o Piedică în calea CORUPȚIEI.

Ne întâlnim în parcul din Piața Unirii și plecăm în marș spre Piața Bucur la 19:30”, a anunțat organizatorii pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ARAFAT merita la competenta sa colosala sa mearga "SERIOS"in SIRIA ,ca acolo va da examenul de salvator de vieti,NU la noi unde au murit oameni in munti,pe apa,la Colectiv,etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult