Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marșul Pentru Egalitatea în Cuantum a Pomenilor și Subvențiilor în Țara Pomanagiilor

Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi participă sâmbătă la un protest împotriva anulării gratuităților de care se bucurau pentru călătoriile cu trenurile CFR.

Proiectul de buget pentru 2021 prevede că studenții cu vârsta până la 26 de ani vor putea să-și cumpere tichete cu tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Până acum studenții puteau să beneficieze, pe tot parcursul anului calendaristic, de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Protestul are loc de la ora 14.00, în faţa sediului USR de pe Şoseaua Pavel D. Kiseleff, participanţii urmând să picheteze sediul PNL de pe Bulevardul Aviatorilor. Grupul merge apoi în faţa Guvernului, transmite Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi.

Dreptul de a protesta este unul constituțional.

Mă întreb însă de câte ori ați văzut proteste ale elevilor și studenților care să ceară dotarea școlilor și universităților sau măsuri împotriva plagiatului - acest cancer al învățământului cu metastaze în toată societatea. 

De asemenea, pe câți dintre ei i-ați văzut în stradă cerând evaluarea corectă și frecventă a profesorilor, eliminarea clanurilor din centrele universitare, digitalizarea unităților școlare, crearea unei platforme naționale pentru învățarea online?

E democrație și își pot exprima nemulțumirile. Dar de ce nu propun acești tineri o schemă pentru acordarea a gratuităților și subvențiilor în funcție de venitul beneficiarilor sau orice alte criterii care să împartă ajutorul în mod echitabil celor care chiar au nevoie?

Marşul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului este bun pe jumătate.

Mișcarea ar fi trebuit să se numească Marșul Pomanagiilor din Țara Pomanagiilor sau Marșul pentru dreptul meu de a fi la fel de pomanagiu ca tine, ori Marșul pentru Egalitatea în Cuantum a Pomenilor își Subvențiilor în Țara Pomanagiilor.

Altfel, dacă elevii și studenții din România ar face școală cu adevărat și ar avea o pregătire financiară minimală care să-i pregătească pentru viață, ar afla că nimic nu e cu adevărat gratuit - orice reducere sau subvenție sau gratuitate/ pomană are costuri pe care cineva la plătește.

Recunosc faptul că aș fi fost cu adevărat surprins dacă elevii și studenții ar fi cerut prin proteste trenuri de mare viteză care să-i ducă cu preț întreg la părinți și bunici. Se pare că vagoanele pline de rugină, cu veceuri îngrozitoare, geamuri sparte și locomotive care rămân în câmp nu-i deranjează, atâta vreme cât călătoria este gratuită, așa cum li se cuvine.

Dar de ce ar fi elevii și studenții altfel în țara în care bugetarii primesc spor pentru praf și pentru că lucrează la calculator, vaucere de vacanță pe care patronii de hoteluri cu servicii execrabile vor să le încaseze, ameninându-ne că turiștii vor pleca afară dacă nu primesc de la stat bani de vacanță?

Ce să ceară elevii și studenții în țara în care profesorii refuză să-și folosească tableta și netul de acasă pentru a le preda copiiilor online, Metrorex primește subvenții pe care le plătesc și cei din Vaslui, RADET primește subvenții pe care le achită din buzunare și cei de la Tulcea, iar judecătorii ies din magistratură în floarea vârstei, fentând sistemul, ca să se bucure de o pensie specială la care nu au contribuit? 

Până la urmă, ce modele de urmat ar avea acești tineri, pe membrii CCR, poate?

România e în pandemie de zeci de ani, de dinainte de anii 90. 

E în pandemie de pomanagită, la care foarte puțini au imunitate.

Poate reușește premierul Cîțu să inventeze vaccinul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Exemple de urmat? "Ma gandesc sa o dau pe fiica mea la academie, uite a iesit cineva la pensie cu 5400Lei". Sa aiba si ea un trai confortabil asa gandea un tata grijuliu. Auzita cu urechile mele in urma cu doar cateva zile la ghiseul invecinat din banca. Majoritatea adulta gandeste similar. Tineretul....Cat iti da pe luna? .......Lei, pai ce astia sant bani? asa discuta cei tineri ca o regula indiferent de suma oferita. Am auzit de mult prea multe ori genul asta de comentarii la adulti si tineri deopotriva. Meserii vanate, politician, politist, cadru militar, de regula pensii mari, speciale, cumulate la varste medii. Ca mai are loc cate un incendiu pe la cate un spital asta treaca, mearga, in Romania mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii. Fereasca Dumnezeu, dar....anticamera iadului a ajuns tara asta, parca ne antrenam sa prindem un loc "caldut" in valtoarea candidaturilor multiple pe loc
  • Like 0
 • Si ma rog de ce sa gasim mereu pretexte la prostie si smecherie. De fapt si studentii ca si odraslele lor parintesti au fost educati in stil iliescian fara nici un fel de cultura a dreptului garantat sau a legilor corecte oneste europene nu mai zic de cele federale americane sau altele de prin lume implementate coroborat si pe un fond corupt legal romanesc. Poate pentru ei ca si pentru multi din societatea romaneasca a protesta sau asi exercita nemultumirea fata de "portocale" obsesiv in fapt vroind sa obtina "lamai". Circula de multisor printre corupti si coruptibili teoria INVERSULUI asa ca nimic nu ma mai mira ca oricine in aceasta tara mlastinoasa Romania poate aproba din fotoliul de acasa prin intermediul marionetelor cu decizie aprope orice. Asa zisa "democratie originala" pe care "tatucul socialului si al societatii" il intuia pentru junii junele si joianele de tita atarnati de UGERUL romanesc banesc unde toti trebuie sa creasca inalti si zvelti SIFONAND bugete si invitand generalul populatiei LA MULGATOARE....Am mai spus-o si am sa mai repet acestui popor romanesc i s-a umblat pe PSIHIC de aceea si "incapacitatea lemnoasa" de a nu intelege voit nimic din factorul *ca asa ar fi corect* indiferent de generatii. Este o inutilitate si o nulitate la nivel de generatii romanesti si sistem unde mereu va trebui sa-i faci pe "bossii.secu" fericiti ( fara sa-i stresezi ) pentru ati inmana un drept sau mai multe care-ti sunt de fapt garantate de legile ( nu acelea false cu dedicatie ) oricarui stat democratic....
  • Like 3
 • Mihai check icon
  Cam asta e mentalitatea la noi. Ei se gândesc doar pe termen scurt 3-4 ani nu și că după vor urma să plătească taxe inclusiv pentru astfel pomeni.
  • Like 1
 • Miza este mult mai mare decît acele gratuități. Este un protest strict politic organizat de facțiunile simpatizante PSD. Cel mai probabil acei studenți și elevi care au sau ai căror părinți au legături cu PSD și au beneficiat/beneficiază de avantaje mult mai importante decît pomana călătoriilor gratuite.
  • Like 6
 • Au gratuitate la invatamant superior, ceea ce deja e o aberatie. Ar trebui dl Premier sa se uite si la alocarile pentru Universitati. Invatamantul ar trebui sa fie subventionat doar in legatura cu rezultatele, respectiv cu numarul de absolventi care profeseaza in meseria pentru care s-au pregatit. Doar asa s-ar elimina analfabetismul din Universitati.
  Nu confundati studentii de acum cu cei din 90. Aia faceau carte!
  • Like 7
 • Sa ne amintim versurile: (cu aproximatie)
  ,, De sus si pana jos s-a-ntins MINCIUNA Caci ea conduce-n tara asta, toate" (Al. Vlahuta). Astazi, MINCIUNA s-a intins si pe lateral, de la stanga la dreapta.
  • Like 3
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cum se schimbă omul...
  În februarie 2017 protestau ÎMPOTRIVA acestei gratuități, că nu acceptă pomeni de la psd. Și da, exact asta a fost, o măsură prin care Dragnea să atragă și mai mulți adepți, chiar dintre studenții care au fost mereu revoluționari, deschiși, liberi. Chiar din bârlogul dușmanului. Studenții care în 1990 spuneau "mai bine golan decât comunist". Care în 2017 erau la demonstrații. Gratuitatea a fost contestată chiar de către unii apropiați ai lui Dragnea dar el a instituit-o din proprie voință. A fost o decizie eminamente politică.
  După numai 4 ani, aceiași care nu voiau pomeni se plâng că li se iau. Ce s-a putut întâmpla? De ce s-au înmuiat așa? Cum ajunge omul să regrete ceea ce nu demult a contestat? Nu ajunge explicația că studenții de atunci au terminat și acum sunt alții.
  Și nu cred că e la plesneală ori ironic. Am întâlnit deseori comentarii ale studenților care ar fi putut foarte bine să fie scrise de pensionari captivi manipulărilor anteniste. E semn că putreziciunea s-a întins unde până acum 4 ani era curat. Tinerii întind mâna, nu mai au zvâc și dor de libertate. Se numesc ei înșiși pomanagii așa cum în urmă cu 31 de ani se intitulau cu mândrie golani. Asanarea acestor mentalități păguboase va fi mai mult decât dificilă. Întrebarea e, cu cine poate să înceapă. Dacă sunt destui s-o facă. Altfel rezultatul la alegerile de peste 4 ani e mai mult decât previzibil. La aceste gânduri mă cuprinde o tristețe... iremediabilă.
  • Like 9
  • @ Delia MC
   storo check icon
   Foarte bine observat ! Acum vreo 25 de ani aparuse ideea de 5+1 gratis, apoi 4+1., 2+1, 1+1...acum toata lumea vrea TOTUL gratis....Cumva se tinde spre ceea ce toar'sii Marx si Lenin visau; totul gratis, o societate fara bani, in fiecare produce maxim dar isi ia doar cit are nevoie. Mda, cam astia sint actualii studenti, viitorii angajati pe baza de pile si (in)competente....Pt bursieri, da, gratuitati, cu tot respectul, insa pt restul, ''mai ia-ti bilet'' ! Hai, 50% gratuitate la inceput si final de semestru, mai mult nu. Pt ca asa cum el,studentul nu are bani,tot asa nu am nici eu,contribuabilul, bani pt pomenile lui. Ma bucur ca am fost ''golan'' si nu pomanagiu cersetor.
   • Like 3
 • Sper ca nu luati in serios acest protest. Voi chiar credeti ca acelor tineri le pasa de gratuitatea la CFR? Este un protest pornit pe reddit, iar dupa cum sugereaza si titlul protestului, acesta vrea sa fie ironic la adresa guvernantilor si a bugetarilor pentru ca noi chiar traim in tara pomanagiilor, unde inca multi asteapta ca statul sa aiba grija de ei precum un parinte(Ceausescu). Comunismul a murit! Trebuie sa va descurcati singuri, nu mai asteptati pomana. Acesta este mesajul marsului pomanagiilor.
  • Like 2
  • @ Cezar Bejenaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Like pentru bunăvoință și bună credință.
   Dar am văzut cum se poate dedulci omul cu drepturi. Am văzut cum psd și roțile de rezervă au purces din nou la o ofensivă a manipulării ordinare pe toate căile. Și încă ceva, ce pomeniți dvs e exact ideea care se vrea inculcată pe toate căile posibile și cător mai mulți: tătucul atoate-protector, aka DICTATORUL. Ideea e ca omul să nu opună rezistență la dictatură ba chiar s-o vrea. Dați o raită prin facebook și veți vedea.
   • Like 4
 • Eu nu cred ca tinerii o sa vina la acest mars in afara de activul de partid . Oricum este greu sa pretinzi de la niste tineri care chiar si-ar dori putina libretate de miscare cu bani putini , sa constientizeze ceea ce parintii si bunicii lor nu reusesc dupa o viata. Daca macar jumatate din electoratul matur al acestei tari ar fi aceptat un trai fara pomeni , PSD ar fi acum exponat de muzeu. Ca sa nu mai vorbim despre "ONORABILII" judecatori constitutionali care o iau la fuga si ne trimit la contabilitate cand sunt intrebati de toate pomenile pe care le primesc. Este plina tara asta de pomanagii cu parul alb... De la cine sa invete copii astia ?
  • Like 7
 • Paul check icon
  O sa vedeți la marș doar tineretul pesedist in fapt, in spirit și in simțiri.
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult