Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marțea alba-neagra cu pragul la abuzul în serviciu: coaliția PSD-PNL-UDMR ia o decizie menită să pice la CCR

pantof - parlament - Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Foto: Daniel Mihailescu / AFP / Profimedia 

Ochii pe minge: Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codul Penal și a Codului de Procedură Penală, în forma transmisă de Guvern către Parlament.

- În varianta respectivă nu apare niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu și se permite ca interceptările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională să fie folosite în cazul infracțiunilor de corupție.

- Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor decisese marți modificarea Codului de Procedură Penală în privinţa infracţiunilor în care pot fi folosite înregistrările ca mijloc de probă, deputaţii USR acuzând că a fost exclusă utilizarea acestui instrument în cazul infracţiunilor de corupţie şi asimilate corupţiei.

Schimbarea macazului a venit după o pauză de ședință, la finalul căreia Laura Vicol de la PSD, șefa Comisiei Juridice, a declarat că se vor retrage toate amendamentele depuse atât la Senat, cât și cele discutate în ședința comisiei de la Cameră. Surse politice susțin că decizia a fost luată de liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ulterior fiind anunțați liderii de grup de la Camera Deputaților.

- Concret, forma aceasta a proiectului va pica la CCR, pentru că deja există o decizie în acest sens care precizează că e nevoie de un prag pentru abuzul în serviciu, iar acesta nu trebuie să fie unul derizoriu.

- De asemenea, o altă decizie a CCR din februarie 2020 prevede că interceptările obținute de SRI pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi folosite ca probe în instanță. La acea vreme, o serie de experți din domeniul juridic avertizau că decizia Curții Constituționale în ceea ce privește interceptările obținute de SRI pe mandate de siguranță națională va afecta nu doar dosare de corupție, precum cele în care sunt implicați politicienii, ci și cele de crimă organizată sau terorism.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie schimbata constitutia !
    • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      Acela este pasul 2. Pasul 1 este desfiintarea Curtii Constitutionale ca institutie populata cu politruci, cu clienti ai sistemului de pensii speciale, pe scurt o adunatura de complici ai infractorilor. Desigur ca vor declara legea neconstitutionala, atata timp cat aceasta aduce atingere infractorilor care i-au numit acolo. Trebuie reformata complet aceasta institutie de mizerabili, si creata alta noua in care probitatea profesionala sa primeze. Fara speciali, fara politruci.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult