Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mărturie cutremurătoare a fiului femeii care a murit după ce a așteptat 16 ore pe un scaun la Urgențe: „Mama mi-a murit în brațe. O asistentă mi-a spus: Poți face plângere și la Dumnezeu!”

Spitalul Județean Constanța

Foto: ziuadeconstanta.ro

Constantin Popa, fiul femeii în vârstă de 70 de ani care a murit la Spitalul Județean Constanța, după ce a așteptat 16 ore pe un scaun, acuză cadrele medicale că nu au făcut nimic pentru a-i salva mama.

Pacienta a murit după ce a fost pusă, în cele din urmă într-un pat, în brațele fiului său. „Mama mea a renunțat la luptă. Și-a scos măscuța de pe față și s-a lăsat în brațele mele. Mama mea a murit în brațele mele”, a spus Constantin Popa la Digi24.

Acesta a declarat că pacienta avea dureri mari și dar că niciun medic nu a venit să o consulte. Potrivit lui, tatăl său, care o însoțea pe femeie și a încercat să determine cadrele medicale să îi acorde atenție, a văzut cum aceasta a fost lăsată cu orele pe scaun.

„Tatăl meu i-a spus unei asistente că o să plângere și i-a spus asistenta: Poți să faci plangere și la Dumnezeu”, a relatat bărbatul. 

Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Reprezentanții spitalului spun că au început o anchetă internă. „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă", a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu care e protocolul; si nu pun diagnostice; nu sunt medic; observ din filmul evenimentelor, ca asteptarea la tomograf a fost foarte lunga; si eu am avut necazuri cu tomograful, cand am avut AVC; se asteapta mult timp; foarte mult; iar asta poate fi fatal, in cazuri urgente; la nivelul numarului de urgente din spitalul judetean, combinate cu nevoile de tomografii pentru cei spitalizati, cred ca ar trebui sa existe 4-5 tomografe; pentru a putea sa opereze urgent, in timp util, toate soliticitarile.
    2-3 la urgente si minim 2 pentru cei spitalizati; evident, vor fi folosite toate, in functie de urgente. (Nu bolnavul asteapta (mai ales in urgenta) si tomografele stau.)
    Este principala defectiune a spitalului, provocata de lipsa aparaturii necesare si a cadrelor specializate, care sa le deserveasca.
    In rest, e treaba medicilor.
    • Like 0
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Roxana B check icon
      Aveti dreptate, la un asa flux de pacienti e nevoie de 2 tomografe pt urgente si inca citeva mai ales in ditamai spitalul.
      Dar mai e nevoie si de medici care sa stie cee sa faca.
      In primul rind triajul si apoi aplicarea algoritmilor care se impuneau in asemenea caz.
      Pt ca se lucreaza si in medicina cu algoritmi pt a face diagnostice diferentiale si a le exclude, ca in final sa stii ce explorari sa ceri ca sa ti se confirme/infirme suspiciunea de diagnostic si sa poti aplica tratamentul adecvat.
      In cazul acestei paciente avind in vedere urgenta ei, trebuia sa aiba prioritate peste tot, la explorari paraclinice, si in nici un caz sa stea pe hol cu dureri retrosternale.
      In fine, asta e situatia, dupa cum am spus nu se poate face nimic inca zeci de ani de-acum incolo.
      • Like 1
  • Reformă se poate face. Se începe cu desființarea colegiului medicilor care s-a dovedit că a mușamalizat permanent, toate cazurile de malpraxis, obstrucționând anchetele, ceea ce este o infractiune foarte gravă. Apoi asistentele medicale, aceste intermediare ale spăgii către doctori, aceste obraznice care pretind bani pentru orice privire pe care ti-o aruncă, puse la locul lor de auxiliare ale medicilor, la dispoziția lor și a pacienților și nu invers. Am întâlnit asemenea obrăznicături în fața cărora nu suflau nici marile somități ale medicinei. Oare de ce? Pentrucă intermediază spaga. În aceasta breaslă trebuie intrat cu bâta, fără menajamente. Și controale drastice, pentru toți angajații unui spital, nediferențiate de functie, la ieșirea din schimb, pentru că fură medicația și hrana alocate bolnavilor, din banii celor ce cotizează la asigurările de sănătate. Cine va începe cu astfel de masuri, indiferent de amenințările sindicatelor, exagerat de multe, din sănătate ala se poate spune că face reformă. Restul este o mascaradă.
    • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Roxana B check icon
      Nu se poate, va spun sigur ca nu se poate.
      Sint prea multi care s-au obisnuit in acest sistem si se protejeaza reciproc.
      Degeaba vine cineva de-afara si incearca sa reformeze ceva.
      Este pur si simplu imposibil.
      Doar daca se instituie o dictatura temporara in sistemul sanitar.
      Dar citesc ca se protesteaza acum in fata la Min Sanatatii, impotriva masurilor luate de ministru.
      Intre timp, la Constanta o femeie moare cu zile din cauza incompetentei medicilor de-acolo.
      Care acum cauta tot felul de scuze.
      Si e spital stat, nu?
      Si parca e si judetean.
      Este pur si simplu un dezastru.
      • Like 1
    • @ Roxana B
      Da, doar cu dictatură, dar nu a românilor. Noi am știut, întotdeauna, doar de bici. Au fost bune masurile luate de comuniști la venirea la putere. O demonstrează zilnic întreaga societate românească. I-am înjurat si detestat dar mi-am dat seama că nu merge altfel cu o nație care este propriul ei dușman. Asta este nația romană și, la modul general, nu este nici un motiv să te mândrești cu apartenenta la ea. Este o rușine.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Roxana B check icon
      N-as merge pina la a-l ridica in slavi pe Ceausescu.Stiti ca si Iliescu vorbea de un "despot luminat", stia el ce stia.
      Este vorba de nepasarea si neasumarea responsabilitatii.
      Si de mentalitatea asta de Dumnezei a celor din sectorul sanitar,de la vladica la opinca,mentalitate care s-a "rafinat" pe vremea lui Ceausescu.
      Si persista .
      Eu as face o reforma si in cadrul personalului sanitar in sensul ca medicii, in loc sa fie angajati ai spitalului si sa considere fiecare sectie mosia lor, ar trebui sa intre in contract de servicii cu spitalul pe baza privilegiului de a lucra in spitalul acela, fie el.privat sau de stat.
      Adica, acest privilegiu se acorda de o comisie a spitalului si se da in fctie de performantele medicului,atit profesionale cit si marketabilitate.
      Adica un medic bun va atrage mai multi pacienti pt spital.
      Si deci sa aiba privilegiul sa lucreze sa zicem la 2-3 spitale, fie ele private sau de stat.
      Asa functioneaza sistemul in State in general, spitalele sint doar "biroul" unde se desfasoara activitatea cu "clientii" adica pacientii.
      Doar personalul mediu si administrativ e angajat direct de spital.
      • Like 0
    • @ Roxana B
      Nu îl ridică nimeni în slavi pe ceausescu. A făcut mai mult rău decât bine, dar cu indivizi de teapa celor care ne sufocă zilnic cu "binele" pe care vor, cu orice preț, sa ni-l facă, trăgându-si ei, mai întâi, profiturile, cu nesaț, nu merge cu metode democratice. Ori ei ori noi. La fel gândesc și ei. Indiferent de domeniul de activitate. O să repet: istoria a demonstrat-o cu prisosință, românul este cel mai mare dușman al românilor. I se potrivește de minune homo homini lupus. Dacă am greșit în ortografiere îmi cer iertare.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Roxana B check icon
      Bine spus "ori ei, ori noi".
      Dar "ei" au invatat cum sa "divide et impera".Si-atunci, ei cistiga
      • Like 0
  • Roxana B check icon
    Pacienta trebuia in primul rind trecuta pe cod rosu, si internata la ATI indiferent de primele rezultate ale investigatiilor.
    O durere retrosternala este in primul rind considerata ca fiind de origine cardiovasculara(infarct, embolie pulmonara, disectie de aorta).
    Si pusa pe monitor EKG, facut enzimele cardiace la interval de 6 ore, si nu lasata pe scaun.
    Daca a facut infarct mai mult ca sigur a intrat in soc cardiogen , de-acolo lichidul din plamini.
    Este un caz de malpraxis flagrant, si ascunderea dupa "respectarea protocoalelor" este superflua.
    La asa o simptomatologie, se impunea internarea la terapie intensiva, macar pt 24 de ore, pina erau excluse cauzele care ar fi putut sa fi provocat moartea.
    Astea sint protocoalele medicale, iar triajul trebuie facut de un medic, nu de catre un asistent medical, asa cum am citit ca a fost cazul.
    Imi pare rau sa spun, dar e in totalitate vina medicilor.
    Care nu au luat in considerare posibila evolutie a cazului.
    Am citit ca cineva ar fi spus"macar daca facea un infarct, am fi internat-o".
    Un infarct poate sa nu apara pe EKG in faza hiperacuta, de-aia trebuie internare in ATI si monitorizare EKG continua si urmarirea in timp a enzimelor cardiace.
    Dar la noi lupta se duce acum pentru demiterea ministrului sanatatii pe motiv de angiografe si liberalizarea asigurarii de sanatate si pt clinicile private.
    Cazul e efectiv strigator la cer.
    Si se mai intreaba lumea de ce nu vin diasporenii inapoi in Ro....
    Eu cred ca ministrul Sanatatii trebuie sa-si dea demisia si sa se ocupe mai departe de meserie, asa poate sa ajute oamenii.
    Nu se poate face o reforma in sanatate in Ro nici intr-o suta de ani....
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult