Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O femeie din Constanța a murit după ce ar fi fost lăsată să aștepte 16 ore pe scaun la Urgențe. Ce spun reprezentanții spitalului

Spital

O femeie în vârstă de 70 de ani din Constanța a murit după ce a fost lăsată să aștepte vreme de 16 ore pe holul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean. Fiul pacientei acuză personalul medical că nu s-a îngrijit de starea de sănătate a mamei sale și a depus o plângere la Poliție, relatează Mediafax

Potrivit sursei citate. femeia a ajuns la spital pe 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, pacientei i s-a făcut o electrocardiogramă, iar după alte patru ore a fost mutată pe un pat.

La o oră după ce a primit un pat, pacienta a murit în brațele fiului său.

Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Reprezentanții spitalului spun că au început o anchetă internă. „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă", a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta se numește crimă și se pedepsește ca atare și medicii din gardă și asistentele.
    • Like 0
  • din pacate e trista realitate....acum multi ani, in 2012 sotul meu a facut un infarct...a fost salvat datorita medicilor de pe echipajul de la ambulanta ....dar, parerea mea ca om simplu....in momentul in care pacientul are semne clare de infarct sau problema cardiaca - semne stiute si de un profan , nu mai zic de oameni specializati - trimiti pacientul direct pe sectia de cardiologie, nu il tii in urgenta cu fel de fel de coduri colorate...clar trebuia trimisa direct pe cardiologie - dureri in piept e primul semn ca " ceva" nu e in ordine cu inima - si o spun eu , un neavizat, fara studii de specialiate.....la fel, in 2012, dupa episodul cu infarctul , sotul meu face alergie la ibuprofen ...chem salvarea, ne duce in urgente, stam pe scaun si asteptam cam jumate de ora - ca deh, nu e urgenta majora - timp in care sotul meu se tot umfla.....atunci , vazand ca nu i se face nimic, ca mi se spune ca nu e urgenta majora - cu toate ca le dadusem dosarul cu ceea ce se intamplase in urma cu o luna (infarctul) - am luat hotararea de a-l duce cu taxiul la spitalul de cardiologie , unde am intrat in viteza direct la medicul de garda caruia i-am explicat ce si cum , i s-a facut un antihistaminic si dupa jumate de ora am plecat acasa....fara analize, fara a pierde timp pretios....
    • Like 1
  • Ministrul sanatatii adopta, practic fara nici un fel de dezbatere , modificari substantiale ale sistemului de sanatate, unele favorabile in mod direct clinicii private pentru care lucreaza "pro-bono pe 20000 de lei" (sic) . Sunt niste schimbari care ne privesc pe toti , macar pentru ca vor fi mai putini bani pentru spitalel de stat, iar la privat va fi perceputa probabil o coplata .

    Pare o informatie de interes . Nu si pentru jurnalistii de la Republica , ei au alte criterii .
    • Like 1
    • @ Claudiu1989
      Delia MC Delia MC check icon
      Dezbatere cu cine, cu oamenii? Nu știu nici ăi din frunte bine cum e un sistem de sănătate " normal " darmite oamenii obișnuiți care altceva nu cunosc! Viitorul aparține clinicilor private în contract cu casa ( casele) de asigurări. Cele de stat au devenit crescătorii de gândaci, orgolii și nepăsare, timpul trece leafa merge, egal cum lucrăm. Dar dacă depinde de ei cât câștigă și să nu aibă reclamații, să vedeți cum se fac luntre și punte!
      • Like 1
    • @ Claudiu1989
      Cu cine să faci dezbateri? Cu negativiștii? Nu vedeți că orice s-ar face este vehement contestat de cei ce au beneficii necuvenite în branșă? Cu românii, hoți, pomanagii, profitori, escroci nu faci dezbatere, le impui cu forța.
      • Like 0
  • Si eu am fost in repetate randuri la Spitalul Județean din Constanta in anul 2014 si am stat de fiecare data 16 ore , am făcut chiar o sesizare in acest sens directorului, dar vad ca nu S-a schimbat nimic.Bunica mea a suferit 3 AVC-uri , un infarct miocardic , e hipertensiva , a fost chiar lăsată intr-o baltă de urina , noroc ca am reusit sa ma strecor sa o ajut sa se schimbe.E o bătaie de joc.Sunt condiții mult mai bune la Medgidia. Noroc ca bunica mea este o luptătoare, altfel ar fi avut aceeași soartă ca femeia din articol!Am uitat sa precizez ca dupa ce a fost internată, mergeam zilnic sa ii cumpăr medicamente pentru a putea fi tratată.Jalnic!
    • Like 2
  • Nume check icon
    Observati ca in aproape in fiecare zi se intampla ceva neplacut in sistemul medical romanesc? Si aici vorbim de lucruri anormale: nu ai voie sa intri la spitalul de boli infectiose, dar daca dai 10 lei se rezolva (in aceaste perioada cu imbolnaviri cu gripa); sa stai 16 ore la urgente pentru ca esti o persoana de bun simt si nu faci scandal si sa nu mai ai zile?! (sper totusi sa nu fie chiar asa!).
    In ultima perioada sunt destul de multe voci in care se spune ca nu trebuie sa generalizezi, dar parca nu sunt prea mult intamplari neplacute care nu mai reprezinta de mult exceptia, ci regula?!
    • Like 3
  • Nu cred că Republica trebuie transformată într-un ziar de știri la cald, sunt destule astfel de ziare.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Nume check icon
      Nu ma pricep prea mult, dar cred ca este vorba de a sustine un numar de vizite care sa aduca un trafic corespunzator unor venituri din publicitate rezonabile. Toti trebuie sa traim pana la urma, iar numai din articole scrise de contribuitori este posibin sa nu fie suficient.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nu e un ziar de stiri la cald . Eu un ziar care colecteaza stiri care servesc unui scop politic sau financiar (e suficient sa ne uitam cine cumpara publicitate pe site ca sa intelegem selectia subiectelor).
      Aici e vorba de discreditarea cu orice pret a sistemului public de sanatate (care are destule bube, nu e vorba de asta) si inflamarea opiniei publice. Altfel e imposibil de explicat de ce ar pune in titlu o acuzatie sub forma unei certitudini .Si de ce ar publica un articol despre un incident tragic de la camera de garda , de care nu e clar daca e de vina cineva sau doar Mama Natura (daca e caz de malpraxis problema se rezolva administrativ sau in instanta, nu ne putem duce cu furcile peste medici ca am auzit noi ca nu si-au facut treaba ).
      • Like 1
    • @ Claudiu1989
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu este. Scop politic? Așa, să trecem indiferenți că nouă nu ni se poate întâmpla. Nici asta, nici să ardem pe masa de operație.
      Nici eu nu sunt de acord cu vânătoarea de așa-zise greșeli din sistemul de sănătate. DAR: cele mai multe se dovedesc a fi cu adevărat greșeli. Chiar dacă nu fapta în sine ci "doar" ies la iveală alte încălcări.
      Aici e vorba de o greșeală crasă. Neglijență în serviciu gravă. Nu se face ekg (electrocardiogramă) după 12 ore când există fie și cea mai mică suspiciune de infarct sau embolie pulmonară sau altceva posibil la 70 de ani. Pacientul poate nu relatează corect și apoi la persoanele in vârstă simptomele pot să nu fie așa de pronunțate, lucru care se știe. Se face ekg în primele 10 minute! Apoi se monitorizează pe ecran, așa cum se vede în filme. Medicație de urgență se administrează imediat. Că n-o fi avut zile, poate. Dar trebuie făcut totul pentru a încerca să salveze o viață. Cred totuși că a murit cu zile, s-a pierdut enorm de mult timp cu trambaleala pe scaune și coduri colorate prost aplicate.
      Plus remarca nesimțită " puteți face plângere și la Dumnezeu " sub orice critică!
      "<Rezolvată> prin malpraxis ori în instanță!" Ca și cum ar mai avea rudele timp și nervi! Pe biata femeie n-o mai întoarce nimeni înapoi, oricâte procese și plângeri s-ar face.
      • Like 0
    • @ Claudiu1989
      maripos check icon
      Stai calm, doar mortul e de vina. Zici ca e discreditare? Ce-ar fi fost daca un membru al famliei tale murea? Crima? Ia mai gandeste-te putin! Domnul nu bate cu bata!
      • Like 1
    • @ Claudiu1989
      Cei ce discreditează sistemul public de sănătate sunt in primul rând cei ce activează în acest sistem, pe salarii mărite. Românul este principalul dușman al românilor. Nu degeaba suntem priviti și tratați drept țigani.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult