Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Masculinitate toxică

Bărbat țipă

Foto: Guliver Getty Images

„Roz e culoare de fete. Băieții nu se joacă cu păpușile. Fii bărbat! Bărbații adevărați nu plâng. Ce te comporți așa, ești la ciclu? Mergi ca o fetiță. Ce gay ești. Nu te uiți la fotbal?! Nu te pricepi la mașini?! Încă ești virgin? Ce ești așa sensibil? Ha, ha, ce sub papuc ești. Chiar asculți melodia aia de femei? Serios, te-ai uitat la Gossip Girl? Faci dansuri…? Nu te-ai bătut niciodată?! Pe vremuri, bărbații chiar erau bărbați.”

Au trecut aproape zece ani de când am terminat gimnaziul. Cu toate astea, țin minte și acum rușinea pe care o simțeam în anii de atunci legată de faptul că eu nu mă bătusem niciodată. Cu nimeni. Nici măcar un amărât de pumn în față nu mi-am luat. Cel mai aproape de un conflict fizic cu cineva au fost amenințările luate pe net de la diverși băieți, mult mai pregătiți în domeniu decât mine, clar. Pentru prea mulți bărbați, violența face parte din masculinitate. Te face bărbat, nu fătălău. Te face puternic. Aceasta este una dintre multele probleme ale așa-zisei masculinități toxice. Tipul ăsta de „bărbăție” încă dă târcoale și lasă în urmă un parfum al unui trecut care ne bântuie.

Deși un nou tip de masculinitate începe, ușor, foarte ușor, să iasă la suprafață, generația millennials are parte de un mix destul de greu de gestionat și care duce la un conflict interior: am fost crescuți cu masculinitatea taților și bunicilor noștri, dar în același timp suntem martorii schimbării normelor de gen din societatea actuală.

Dar ce înseamnă această masculinitate toxică?

Ideile sunt multe și fixe. Bărbații nu pot fi sensibili, nu pot plânge. Ar însemna că sunt vulnerabili, deci slabi. Bărbaților nu le este permis să le fie frică, nu există timp pentru propriile sentimente sau emoții. Mai mult, am trăit să aud și că receptarea temperaturii de afară arată cât de bărbat ești. „Ți-e frig? Serios? Ce fel de bărbat ești tu?” Și exemplele pot continua.

Conceptele sunt profund dăunătoare. Ca de fiecare dată, educația primită acasă e esențială și totul începe de la vârste foarte fragede.

Un studiu din 2014 din jurnalul medical american Pediatrics a descoperit că mamele interacționează vocal mai mult cu fiicele decât cu băieții. Un alt studiu condus - cum altfel - de o echipă de cercetători britanici arată că mamele din Spania folosesc cuvinte emoționale cu o preponderență mult mai mare în cazul fiicelor de patru ani decât în cazul băieților de aceeași vârstă. În plus, în cadrul unei cercetări condusă de oameni de știință de la Universitatea Emory din SUA, s-a descoperit că tații le cântă și le zâmbesc fiicelor mult mai mult decât băieților. În plus, folosesc cu fetele un limbaj preponderent emotiv, în timp ce cu băieții se concentrează pe cuvinte care au legătură cu realizări importante cum ar fi „a câștiga” sau „mândru”.

De asemenea, conform cercetărilor, băieții și fetele plâng în general în aceeași măsură atunci când sunt mici, iar abia în jurul vârstei de cinci ani băieții încep să primească mesajul că furia e acceptabilă, dar în același timp nu trebuie să își arate alte sentimente pentru că asta îi va face vulnerabili.

Este esențială educația primită de băieți la vârste foarte mici. Ei trebuie învățați că trebuie să fie puternici, dar și că e perfect în regulă să arate și vulnerabilitate câteodată. Pot să plângă și să demonstreze empatie față de ceilalți. Pot să se joace cu păpuși dacă asta vor. O încredere puternică în sine pornește de la faptul că pot face exact ceea ce își doresc, fără să fie constrânși de normele impuse de societate asupra masculinității. Trebuie încurajată o atitudine sănătoasă și conștientă asupra sexului feminin. Iar cel mai bun mod prin care se face asta e, întotdeauna, puterea exemplului.

Schimbarea trebuie să vină de la generațiile actuale și viitoare. Este important pentru că simțim deja urmările acestor concepte pe pielea noastră.

Conform unui studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie, bărbații care prezintă o conformitate față de aceste caracteristici ale masculinității au șanse mai mari să sufere de depresie și e mult mai puțin probabil să se ducă la psiholog pentru ajutor. Nu e de mirare că rata sinuciderii la nivel global e de 1.7 ori mai mare la bărbați decât la femei și că cel mai important motiv pentru moartea bărbaților de sub 45 de ani din UK e sinuciderea.

În România, situația e mai îngrijorătoare. În 2014, rata sinuciderilor era de nouă bărbați la suta de mii față de 3,2 la femei. Deloc surprinzător, având în vedere că tipul de masculinitate amintit mai sus e promovat constant, fie prin inițiative homofobe precum referendumul pentru familia tradițională sau prin manualele care setează clar rolurile de gen pentru copii încă de pe băncile școlii. Violența e chiar aplaudată și dusă în derâdere în unele instituții media, după cum am văzut în cazul recent al scandalului dintre Mirel Palada și Mihai Goțiu.

Situația violenței domestice la noi în țară e tragică și, deși cauzele sunt cu siguranță variate, să ne gândim un pic la celebrul „în casă trebuie să cânte cocoșul”, adică întotdeauna capul familiei trebuie să fie bărbatul și el ia deciziile. Face parte din caracteristicile unui „bărbat adevărat”. Dacă el ia deciziile, orice contestare din partea femeii e în mod clar nepotrivită. În plus, ce bărbat ar vrea să îi spună prietenii că e „sub papuc”? Așa că femeia trebuie pusă la punct atunci când nu se conformează.

Cu toate astea, asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește masculinitatea, însă totul se va mișca foarte greu. Pentru ca schimbarea să aibă loc cu adevărat, trebuie ca generațiile tinere, care încă sunt influențate de părinți, să aibă curajul să se desprindă de vechea societate și să formeze una nouă, curată și sănătoasă. Cu siguranță este greu. Dar numai luând atitudine putem progresa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca urmaresti studii vestice constati ca ei sunt deraiati rau cred ca au inceput in anii '80 asa ca nu se potrivesc inca noua 100%.
  Doi,femeile au ajuns prea masculine(comportamental) ceea ce a facut ca elementul macho sa nu mai fie important la barbatii moderni ajungand in final feminizati.(foarte periculos,daca la prima vedere e cute sa fii asa sensibil pe termen lung este devastator, femeia in esenta cauta siguranta (deci acestia nu lasa impresia ca ar gestiona-o)
  • Like 4
 • check icon
  Autorul ridica niste probleme importante, pe care presa se straduie din rasputeri sa le ocoleasca.

  Ce mi se pare gresit este ca vorbeste despre masculinitate fara sa zica nimic despre femei, ele fiind cele care decid (indirect) cum se comporta barbatii in o societate.

  Inca de mici, pana pe la 25 ani, barbatii sunt obligati cu forta sa execute comenzile unor femei, caci majoritatea angajatilor in invatamant sunt femei. Apoi femeile continua sa aiba o putere mare asupra vietii oricarui barbat.

  Barbatii nu traiesc in vid, personalitatea lor e modelata de femei. De ce presa nu vorbeste despre asta ?

  • Like 4
 • Reason check icon
  Masculinitatea nu este învățată, nu este un construct social. Este rezultatul a sute de mii de ani de evoluție. Impregnarea creierului cu hormoni masculini începe încă din perioada fetală. Studii cât se poate de serioase arată că există diferențe notabile de comportament între bebelușii de sex feminin și masculin încă de la naștere (de exemplu atenția acordată obiectelor vs. atenția acordată fețelor umane). Toate aceste diferențe (și multe altele) se accentuează la pubertate, când secreția hormonală crește.
  De altfel, încercări de a crește băiețeii ca fetițele (sau invers) au dat greș constant. Natura biologică răbufnește și se manifestă cu claritate la un moment dat.
  Nu societatea impune băieților să fie într-un anumit fel. Ea doar observă că sunt în acel fel, este o constatare, nu o prescripție. Nu societatea îi determină pe băieți să fie mai agresivi sau mai rezistenți, la fel cum nu societatea îi determină să aibă vocea mai groasă sau musculatura mai dezvoltată. Încercările de inginerie sexuală sunt sortite eșecului.
  Există bărbați cu nivele scăzute de testosteron? Desigur. Trebuie ei condamnați că sunt pămpălăi? Nu. Nu e vina lor. Însă nici nu trebuie luați drept model, și sub nicio formă nu trebuie criticată masculinitatea. Dacă ceva este toxic, e încercarea de a schimba natura umană și a nega biologia. Asta doar pentru a se conforma standardelor unor feministe care nu sunt în stare să înlocuiască un bec, dar sunt convinse că bărbații care au construit toată civilizația modernă și au inventat 99% din ceea ce le înconjoară sunt inutili.
  • Like 8
  • @ Reason
   Cred ca ati abordat problema la un nivel destul de superficial. Articolul tinteste catre comportamentele sociale, si nu catre diferentele de gen. Adica spre ceea ce putem controla si depasi ca oameni si ceea ce ne poate ajuta sa construim o societate mai civilizata acum, cand nu mai suntem nevoiti sa luptam pentru supravietuire. Nimeni nu neaga faptul ca barbatii, fiind mai puternici fizic in micul lor univers casnic, isi aleg cu ce sa se ocupe si lasa tot ce nu le place in seama altora, Astfel incat castiga timp sa se ocupe de ceea ce-i intereseaza. Nu vreau sa intru in vreo polemica, dar mi-ar placea ca, atunci cand se discuta despre comprtamente, nivel discutiei sa transceada nivelul de testosteron. Alte argumente mai aveti?
   • Like 3
 • Aaaaaa......... in ce masura este masculinitatea toxica responsabila pentru sinuciderile din randul barbatilor? Nu de alta dar cred ca altii sunt factorii. Stiu eu, lipsa unui loc de munca, a unei locuinte, socuri emotionale precum divortul, pierderea unui copil, etc. Inteleg tendinta de feminizare a barbatului in Occident dar nici chiar asa.
  Care-i forma sanatoasa de barbatie?
  • Like 10
  • @ Ovidiu Preda
   Poate ca, daca barbatii ar fi educati ca trebuie sa aiba grija de altii si nu de propriul lor orgoliu, motivele de sinucidere gen 'pierderea slujbei sau a locuintei' ar deveni neserioase pentru ca nu rezolva problemele, dimpotriva. In schimb sinuciderea rezolva problema confruntarii cu propiile 'umilinte' datorate 'pierderii statutului'. Dupa parerea mea, avand in vedere si cele mentionate mai sus, articolul este bine gandit si fundamentat. Si da, sinuciderile mai inseamna uneori si fuga de responsabilitati. cred ac diferenta de procentaj se datoreaza tocmai educatiei 'macho', procentele comparabile datorandu-se altor cauze care tin, probabil, de patologic si de incapacitatea societatii de a nu-i ignora si de a-i ajuta pe cei aflati in situatii ce pot conduce la un astfel de deznodamant.
   • Like 2
  • @ Sanda Albu
   Spune asta cu orgoliu celor care muncesc pe brânci ca să aibă nevasta și copiii ce pune pe masă. Zău, e absurd ce spuneți. Cum naiba să "înveți " că e Ok să îți pierzi locul de muncă când ai rate la bancă și familie de întreținut?!?!
   • Like 0
 • Bebelusii fetite nu cer sa fie imbracati in roz, nu au cum. Sint imbracati in roz fiindca asta e opinia parintilor lor si a societatii ib care traiesc, ca rozul e un simbol pentru feminitate. La fel si cu bebelusii baieti imbracati in albastru. Fetitele cer papusi fiindca parintii le ofera papusi inca dinainte de a putea vorbi. Din acelasi motiv cer baietii masini, fiindca sint primele jucarii care li se ofera si apoi prin imitatie cer si ei. Apropo, de ce-o fi o masina neaparat masculina si o papusa neaparat feminina? Cit despre barbatii care fac apoligia barbatului ca masina de razboi, ce pot sa spun? Acum nu mai traim intr-o lune in care razboaiele sint ceva obisnuit, asa ca trebuie sa se adapteze, sa-si foloseasca marimea si muschii la altceva.
  • Like 3
  • @ Diana Ionescu
   Anon check icon
   Razboaiele nu mai sunt ceva obisnuit. Serios? Cand a avut loc ultimul atac terorist in Europa?
   • Like 8
  • @ Diana Ionescu
   dalex check icon
   Razboaiele sunt ceva obisnuit, este suficient sa urmaresti stirile internationale.
   Esti de parere ca si penisul baietelului apare la alegerea parintilor ca si culoarea hainelor ?
   Pana unde vom ajunge cu palitical corectness ?
   Ma intreb de ce femeile sunt atat de nemultumite de "discriminarea" care le "obliga" sa se coafeze, machieze si sa poarte rochii ? De ce nu renunta pur si simplu la aceste "practici", ca nu le va deranja nimeni. Pot sa poarte o pereche de blugi nespalati un an si sa nu se depileze fiind ferite de "discriminarea" atat de hulita dar si de atentia barbatilor.
   Sau exista totusi si la feministe dorinta secreta de a fi "deranjate" ?
   • Like 4
  • @ Diana Ionescu
   check icon
   Diana, de unde stii tu ce jucarii vor copiii mici ? Cine a facut aceste sondaje - cumva tu ? Cum poti sa intrebi de ce o masinuta e neaparat masculina cand tu, (statistic ca si majoritatea femeilor), nu stii sa repari o masina sau macar cum functioneaza motorul cu combustie interna ?

   Vad ca te grabesti sa dai vina pe barbati cum ca ei ar dori sa mearga la razboi, dar uiti ca prin lege, in caz de rabopi barbatul e luat cu forta din casa si trimis pe front. Azi la fel ca in ultimele 2 mii de ani.
   • Like 4
 • nicu check icon
  Nu te-ai bătut niciodată?! Nici în curtea școlii sau în fața blocului? Nu știi cum e să iei o bucată în față? Foarte rău. Pentru că, într-o buna zi o să vina unu, o să-ți dea doua palme peste ceafă, o să-ți ia gagica și portofelu' iar tu o sa rămai lemn. Iar ea se va simți înfiorată din creștet pana în tălpi de masculinitatea lui toxică și o sa uite de tine în secunda doi. Apoi îi va face zece copii și vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Iar tu... o sa crești zece pisici, o să-ți vopsești părul albastru și o să-ți dai doctoratul în studii feministe pe tema masculinității toxice.
  Zic să te înscrii la niște cursuri de autoapărare, cât mai ai timp. Poate scapi.
  • Like 12
  • @ nicu
   Ce descrii matale acolo se numeste femela. Ea va cauta un mascul. Noi aivi vorbim de femei si barbati.
   • Like 1
  • @ Diana Ionescu
   check icon
   Prima oră când vei fi agresată iar partenerul te va lăsa să te descurci îți vei schimba părerea.
   Bărbatul este DATOR să își apere partenera, nu contează cât de mare și periculos pare agresorul.
   • Like 2
  • @ Diana Ionescu
   dalex check icon
   De acord. Dar trebuie sa constatam ca un barbat sau o femeie care nu au caracteristicile sexului lor bine reliefate sunt neatractivi si incapabili de a perpetua specia chiar daca se numesc LGB sau "curcubeu" sau cum vor sunt tot rebuturi pe care "mama natura" le matura in favoarea celor cu mintea si dozarea hormonala intreaga. Nici "casatoriile" intr-o biserica anglicana nu "rezolva" situatia. Cine stie putina istorie stie si cum a aparut biserica mentionata - la dorinta unui rege de a-si omora sotia pentru a face loc alteia, moral si sfant motiv.
   • Like 1
  • @ Diana Ionescu
   check icon
   Culmea ca acea femeie (pe care tu o numesti femela) este o fiinta umana si are un suflet, iar tu cand o insulti nu patesti nimic. Un barbat cand o insulta automat este etichetat misogin si sexist.
   • Like 5
 • check icon
  În primul rând toate așa zisele cercetări americane sau englezești sunt deja de pomină cât de toxice și aiuristice sunt întru manipulare la comandă. În primul rând hai să vedem de ce mii de ani băieții au trebuit să fie educați aparent mai dur decât fetele .Răspunsul e simplu, viața era f. grea din toate punctele de vedere, războaiele, răfuielile tribale,etc., erau cotidiene, bolile decimau tot ce era slab și sensibilos,iar rolul bărbaților era ca și în natură să fie cap de familie,soldat,muncitor,etc., în condițiile în care nu puteai, nu aveai când, cui să te plângi, să zici „au buba„.Orice semn de slăbiciune putea fi fatal la propriu pt. un bărbat și familia sa.Cu excepția celor foarte bogați,nobilimea etc unde fetele erau crescute mai gingaș, în popor și fetele erau educate destul de dur ca să facă față vicisitudini vieții incomparabil mai grea ca astăzi.În acele vremuri dacă și bărbații și femeile se puneau pe bocit pt. orice zgaibă,nemulțumire,jignire, etc erau pur și simplu condamnați la pieire.Târziu, odată cu apariției curentului romantic s-a răspândit cultul unei femei hypersensibile fizic și psihiyc ce trebuie veșnic apărate și înțelese de vajnici cavaleri ce altfel sunt duri ca piatra desigur tot în zona avută căci real începuse revoluția industrială și femeile îndurau greutăți fizice, morale și psihice aproape egale cu cele ale bărbaților.Azi, în zona civilizată a lumii, bărbații nu mai sunt nevoiți să fie așa de rezistenți, duri, violenți etc viața fiind muuult mai ușoară, dar ...există și un dar desigur asta nu înseamnă că el trebuie educat ca o fată și invers chiar dacă este la modă politic crearea unui singur sex omogen, placid, ascultător, stupid, numai bun de pus în ramă.Nu zice nimeni că mai este necesar să fie învățat de mic să fie războinic fizic bătându-se pe străzi dar nici să roșească că a făcut pârț sau să plângă inutil la cea mai mică emoție.Genetic el TREBUIE să fie mai puternic,să poată asigura un echilibru cu natura femeii,(fără extreme, ne necesare azi) să trăim într-o lume diversă așa cum a DECIS mama Natură, căci ea nu a greșit nici odată, numai noi greșim veșnic, încăpățânindu-ne să fim tot timpul împotriva ei deși știm că nu e bine iar rezultatele se văd zi de zi.
  • Like 11
 • dalex check icon
  Un barbat va cauta sa se conformeze imaginii despre masculinitate din mintea femeilor iar femeile vor cauta sa corespunda imaginii despre feminitate din mintea barbatilor de varsta apropiata si potentiali viitori soti.
  Schimbarea este la sexul opus - daca o femeie prefera un mascul violent pentru a se simti "protejata" pe strada din cartierul Ferentari, asta va avea ca sot si va ajunge "sac de box" pentru "antrenamentele" barbatului.
  Daca un barbat va dori o femeie "de viata" si o va gasi intr-un club de noapte sa nu se mire ca va avea copii care nu-i seamana.
  Nu poti avea decat ce-ti doresti. Daca vrei un barbat bland , tandru si inteligent il cauti in biblioteca nu in bar. La fel pentru barbatul care isi gaseste perechea in discoteca si se mira ca, dupa casatorie, ramane tot cea fost, adica c...va.
  Nu poti schimba mentalitatile doar cu "ordin" de la Occident. Barbatii din Franta au traditia de sute de ani a "saloanelor" conduse de femei inteligente si amatoare de cultura. Noi avem sute de ani in care femeia se "bate peste gura ca si coasa".
  Situatie acceptata si de femei. Sa nu ardem etapele si sa vopsim gardul vechi cu vopsea noua.
  • Like 7
 • Adevarat. Felicitări!
  • Like 1
 • check icon
  Si cum trebuie să fie un băiat? Unghiile făcute cu lac, pensat, epilat, cu haine mulate și slab?
  • Like 9


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult