Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Măsuri nemaiîntâlnite pe timp de pace în cele mai bogate regiuni ale nordului Italiei: ce s-a întâmplat după ce guvernul a închis Lombardia şi alte 12 provincii

Coronavirusul în Italia

Foto: Guliver Getty Images

După o noapte agitată, în care semnarea noului decret de către preşedintele Consiliului de miniştri a fost amânată, după critici ale guvernatorilor provinciilor asupra proiectului de act normativ – scăpat, nu se ştie cum, din cancelaria primului-ministru – dl. Giuseppe Conte a semnat în dimineaţa aceasta actul normativ care prevede „obligaţia de a evita orice deplasare” în Lombardia şi provinciile Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso şi Veneţia. Într-o conferinţă de presă ţinută după orele 2 ale nopţii de sâmbătă, profesorul Conte a explicat naţiunii că îşi asumă decizia unor asemenea măsuri nemaiîntâlnite în vreme de pace şi că le cere tuturor cetăţenilor să fie responsabili şi să nu încerce a eluda restricţiile necesare pentru combaterea epidemiei de coronavirus. 

Din păcate, dacă data de la care se va aplica decretul este clară – luni, 9 martie, guvernatorii regiunilor afectate au declarat că nu înţeleg cum se va aplica acest act normativ, dacă întreprinderile vor trebui închise şi armata să păzească accesele din aceste zone „roşii” (cum se întâmplă acum în cele 11 localităţi aflate în carantină), dacă pe străzi vor patrula echipaje de poliţie care să legitimeze trecătorii. Aceste dileme sunt fireşti, cu atât mai mult cu cât decretul prevede că deplasările urgente, datorate unor motive medicale ori de serviciu sunt permise, iar gările şi aeroporturile din aceste regiuni nu vor fi închise. La fel ca în România, se aşteaptă normele de aplicare...

Presa din Peninsulă relatează panica nopţii de sâmbătă creată încă înainte de semnarea decretului, sute de persoane luând cu asalt peroanele Gării Centrale şi Gării Garibaldi din Milano pentru a prinde ultimele trenuri de noapte care plecau înspre sud. De asemenea, cei proveniţi din alte oraşe, dar lucrând în marea şi bogata metropolă a Lombardiei, au preferat să părăsească Milano cu familiile în automobilele proprii.

Pentru a întelege efectul pe care măsura „închiderii” Lombardiei o are asupra economiei Italiei, trebuie să spunem că aceasta adăposteşte 10 milioane din cele 60 ale întregii Italii şi produce peste 20% din PIB-ul acesteia, adăpostind centre de producţie majore, precum Milano, Monza sau Bergamo. Dacă adăugăm acesteia şi Padova, Treviso ori Veneţia, din regiunile învecinate, vom avea măsura pierderilor economice italiene.

Dacă până în urmă cu o săptămână, mulţi italieni optimişti încă distribuiau un interviu cu directoarea laboratorului de la Spitalul Luigi Sacco din Milano, profesoara Maria Rita Gismondo, care izbucnea în stilul Danei Budeanu împotriva autorităţilor şi ale celor care tremurau de frica coronavirusului: „Nu e pandemie! Gripa face mai mulţi morţi!”, numărul mare de îmbolnăviri şi, mai ales, numărul de morţi din ultimele zile a îngrijorat pe toată lumea. Ultimele cifre, comunicate sâmbătă, indicau peste 1.145 de îmbolnăviri noi (totalul era de 5.061), numărul de morţi ajunsese în numai trei săptămâni să îl depăşească pe cei ai gripei – 233, şi, îngrijorător, numărul celor internaţi la terapie intensivă era de 567 persoane. Inclusiv şedinţele de judecată au fost suspendate până pe 31 mai, cu excepţia celor urgente, care, însă, se vor judeca la fel ca partidele de fotbal, „cu porţile închise”, adică numai în prezenţa părţilor şi a avocaţilor.

Însă, la fel ca în Iran, unde deputaţi şi înalţi funcţionari publici au fost infectaţi, Nicola Zingaretti, guvernatorul regiunii Lazio, adică tocmai aceea a capitalei, Roma, comunica ieri, printr-un video postat pe reţelele de socializare, că fusese diagnosticat cu Covid 19, dar că se simte bine şi este în carantină domiciliară. Fostul ministru de interne şi preşedintele Partidului Lega, Matteo Salvini, explica mass-media că unul dintre membrii echipei de securitate care îl însoţeşte a fost diagnosticat cu noul virus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult