Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Măsurile economice propuse de Guvernul Orban: menținerea cotei unice, eliminarea split TVA și a supraaccizei la carburant

Ludovic Orban - Klaus Iohannis -  (Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto: George Călin/Inquam Photos

Președintele PNL; Ludovic Orban, a depus la Parlament lista viitorilor miniștri din cabinetul său și programul de guvernare. 

Guvernul propus vrea menținerea cotei unice de impozitare, eliminarea split TVA și a supraimpozitării contractelor de muncă part-time, dar și eliminarea supraaccizei la carburanți, relatează Digi24.

Programul de guvernare mai propune revizuirea OUG 114 în special în sectoarele energiei, telecomunicații, financiar și administrarea Pilonului 2 de pensii, respectarea predictibilității politicii fiscale și bugetare, restructurarea ANAF, programarea multianuală a invesțiilor publice și modificarea Legii finanțelor publice, astfel încât să se asigure autonomia finaciară reală a autorităților publice locale.

PNL mai vrea ca până la 80% din redevențele obținute din exploatarea resurselor naturale, precum și impozitul pe venit în întregime să fie alocat autorităților publice locale. Programul de guvernare mai prevede implementarea prevederilor legislației privind guvernanța corporativă la toate societățile din portofoliul Ministerului Economiei, deblocarea investițiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră și listarea pe piața de capital, în anul 2020, a unui pachet de acțiuni al companiei Hidroelelectrica deținută de stat.

Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august

Cabinetul Orban își propune organizarea și desfășurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 și reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiției pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituțiilor europene; restructurarea Guvernului și refacerea capacității administrative și a încrederii cetățenilor în instituțiile statului prin reașezarea structurilor de guvernare centrală și locală pe principiile eficienței instituționale și meritocrației administrative; tranziția de la modelul economic actual bazat pe creșterea consumului, fără asigurarea investițiilor necesare sustenabilității cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiții și pe creșterea competitivității și productivității, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.

Printre măsurile urgente pe care Cabinetul Orban dorește să le ia se numără avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat. inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor, prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020, desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

„Programul de guvernare al Partidului Național Liberal pentru anul 2020 are ca obiectiv general pregătirea reformelor necesare pentru intrarea României într-o nouă etapă, a modernizării în spirit european a instituțiilor și serviciilor publice. Principalele direcții de acțiune vor fi profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă”, se arată în documentul citat de Digi24.

Obiectivele de investiții pe care noul guvern și le asumă sunt: finalizarea procedurilor și declanșarea lucrărilor de construcție pentru Autostrada Sibiu – Pitești, Autostrada de Centură a Capitalei și Drumul expres Pitești – Craiova; demararea procedurilor pentru construirea autostrăzii Tg. Mureș – Iași – Ungheni cu fonduri europene și finalizarea procedurilor pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov în Parteneriat Public – Privat; finalizarea procedurilor și începerea construcției pentru spitalele regionale de la Iași, Craiova și Cluj cu fonduri europene; corelarea programelor de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale cu programele de finanțare din fonduri nerambursabile europene în cadrul exercițiului financiar multianual 2021 – 2027.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tembelisme, dacă se renunță la așa zisa ,, supraimpozitare" a contractelor part-time se revine la vechea golănie cu contracte se muncă la două și patru ore, la noi contractele de muncă part-time nu sunt altceva decât o evitare a plății contribuțiilor sociale. La noi contractele part-time reale sunt două la o sută de mii restul de 99998 sunt golănii și se pare că la noi golania învinge intotdeauna. Nu toate masurile luate de PSD au fost proaste, au fost și câteva utile dar le rezolvă PNL-ul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult