Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Matematica morală a lui Nicușor Dan

Matematica lui Nicușor Dan

Nu știu cât de ilegal este ce-a făcut dl matematician Nicușor Dan. Însă modul în care se apără îmi dă mult de gândit. A rezolvat abuzul comis de către primăria sector 4 asupra unui bucureștean? Era de datoria lui ca deputat? A acționat ca reprezentant și mediator pentru popor?

Răspunsurile depind de datele concrete ale cazului: cine era bucureșteanul și care era abuzul.

O cârciumă ridicată fără autorizație în parcul Orășelul Copiilor urma să fie demolată – acesta este abuzul care a zguduit conștiința deputativă a dlui Dan. Când fiecare metru pătrat de spațiu verde al Capitalei trebuie apărat de asaltul continuu și feroce al ctitorilor de cârciumi cu sau fără autorizație, dl Dan pune pumnul în pieptul furtunii și stopează nedreptatea făcută bișnițmanului Câine. Bravo! 

Căci acesta este bucureșteanul salvat de dl Dan, bișnițmanul M. Mitrache, zis Câine. E corect din punct de vedere matematic? Da, pentru că dl Dan a aplicat regula pe care subsemnatul le-o repeta elevilor înainte de examen: rezolvă întâi problemele mai ușoare, apoi pe cele grele, pe cea mai grea las-o ultima. Dl Dan s-a implicat, a mediat și a soluționat toate problemele fiecărui simplu bucureștean îmbolnăvit de poluare sau de microbii din spitale, adus de trafic cu nervii la pământ, jefuit de fisc cu reglementări absurde și birocrație, rămas fără Euthyrox, fără căldură și apă caldă, fără slujbă din pricina pandemiei. Adică, niște mizilicuri. Și îi rămăsese această chestiune teribilă, apăsătoare ca o lespede, care umplea de mâhnire sufletele bucureștenilor – dispariția cârciumii lui Mitrache. Săracul dom` Mitrache, de unde să aibă el bani de avocat, ca să meargă la Tribunal? L-a dus de mână deputatul Dan la Avocatul Poporului.

Observațiilor pe care i le-am făcut cu privire la soluția unei probleme de matematică de Olimpiadă Internațională, pe care a prezentat-o la televizor, dl Dan a răspuns recunoscându-și greșelile și refăcând demonstrația. Dar a mai spus și că „nu e bine să i se ceară unui politician să rezolve probleme de matematică în campanie electorală, că se pripește și greșește”.

Cazul abuzului asupra copiilor din parc comis de Mitrache cu cârciuma lui și cu ajutorul deputatului Dan, mă face să constat și altceva: nu e bine să i se ceară unui matematician să rezolve probleme morale în campanie electorală, căci va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt convins ca Nicusor Dan va fi un bun primar daca va fi ales.Nu exista om perfect, de aceea trebuie sa fim alaturi de el . Nu trebuie sa-l criticati in exces domnule Cristian Tudor Popescu deoarece consider ca este un om corect asa cum consider ca si dumneavoastra sunteti un om corect, care uneori este prea exigent.
  • Like 0
 • Din presa de azi aflam ca in final judecatorul a dat un verdict in favoarea celui demolat. Sper ca CTP sa nu zica acum ca judecatorul a dat vedictul de teama lui Nicusor.
  • Like 1
 • Paul check icon
  Iar mai face CTP-ul un pic de pipi contra vântului... In teorie are dreptate, situația e cel puțin ciudata, iar justificările lui ND desi valide sau cel mult etic/filozofic discutabile (dar totuși validate de instanța) ne aduc aminte de zicala “cine se scuza se acuza”. In practica CTP pune umărul - împreuna cu alți distinși jurnaliști de marca precum popa sectant de la latrina trei ruda lu’ tovarașa Gâdea (ceea ce îmi aduce aminte de alta zicala “cine se aseamănă se aduna”...) - la perpetuarea unui scandal mediatic ticluit de partidul mafie pesede pentru a convinge romanii ca oricine face politica in România nu poate fi mai bun decat ei. Adică, tu alegătorule fie pui ștampila pe niște mafioți fie rămâi acasă.
  Totuși, intre Dan și doamna cu sarma in fund, la fel ca și între noua clasa politica strânsă in USR+ și restul exista diferențe uriașe, in sensul ca aia vechi sunt mult mult mai nocivi pentru țara!
  Nu vreau sa ii distrug idealismul domnului CTP, dar politician perfect din toate punctele de vedere nu exista. In lumina a ceea ce am scris mai sus i-as sugera sa își modifice discursul in consecință. Nu in sensul de a ascunde ceva ci in sensul de a pune lucrurile in context.
  • Like 0
 • Domnule CTP. Am gasit pe net discutii despre acest caz din mai 2020. Deci nu este o speta noua, doar ca a fost dosita iscusit si scoasa la iveala in timp util pentru alegeri. Exact cum s-a procedat cu Barna inainte de prezidentiale - nu s-a demonstrat pana la urma nimic ilegal, dar raul a fost facut. Iar dumneavoastra cadeti in plasa si va implicati in jegul asta politic. De fapt, implicarea nu este ceva rau in sine, Logica pe care o aplicati insa mie imi pare biased si prea putin fundamentata pe fapte DEMONSTRABILE. Dumneavoastra "afirmati" dar nu puteti demonstra nimic, in opinia dvs. ND este deja condamnat moral, dar dovezile care prezumtiv ar sustine o astfel de condamnare lipsesc.

  Sa o lamurim: eu stiu daca este ilegal sau nu ce a facut ND. Este perfect legal, pana la proba contrarie, Ar fi ilegal daca cineva ar putea demonstra ca a primit foloase materiale si a incerat trafic de influenta. ND nu a facut decat sa aduca in fata unei institutii o problema, deci nu se poate discuta de trafic de influenta. Daca exista suspiciune, aceasta trebuie dovedita, pana atunci este perfect legal. Logic, intr-un stat de drept.

  Raspunsurile pe care dvs. le legati de o dependenta de persoana, evident nu ar trebui sa depinda de persoana respectiva. Daca un interlop cade in apa si risca sa se inece, ce facem? Il lasam sa se inece pentru ca stim ca este interlop? Multe lucruri stau prost in Romania tocmai din neimplicarea celor care considera ca "nu e datoria mea dom'le, sa faca ailalti". Atat timp cat era vorba despre un potential abuz din partea primariei, nu inteleg de ce omul nu avea dreptul la ajutor intr-o cauza justa. Dar dvs. "stiti" ca respectivul proprietar de restaurant era un "bisnitzman" si stiti din ce spune Zarescu, un consilier la primarie. Ala care inregistreaza discutia. Daca eu intr-o conversatie afirm despre dvs. tot felul de enormitati, inseamana ca sunt adevarate? Si chiar daca ar fi adevarate, nu trebuie demonstrate? Eu stiam ca Romania este un stat de drept in care se aplica prezumtia de nevinovatie. Pe buna dreptate, ND replica ca persoana respectiva ar trebui cercetata pentru faptele de care este banuita si pedepsita DACA se dovedeste real. De ce domnule CTP faptul ca ai un restaurant te transforma automat in bisnitar sau interlop? Numai gazetarii sunt cinstiti in tara asta?

  Mai departe. Dvs. stiti ca proprietarul a ridicat ilegal constructii. De unde stiti? Tocmai asta este subiectul litigiului. Pentru ca asa spune Primaria? Pai atunci sa desfiintam judecatoriile si ce spun primariile sa devina litera de lege. Ati platit un avocat de renume sa cerceteze dosarul si sa vina cu o opinie fundamentata profesional? Faptul ca o constructie nu este oportuna, nu o face ilegala atat timp cat are toate autorizatiile si avizele. Si tocmai pe asta se judeca proprietarul.

  In opinia dvs. ND ar trebui sa stea cu mainile incrucisate si sa nu faca nimic. Asta pentru ca cele pe care il indemnati dvs. sa le faca nu sunt in controlul lui si, nu-i asa, nu ne ocupam de cazuri din astea de bisnitzmani plini de bani (sugerati ca are - de unde stiti? poate e plin de datorii), noi trebuie sa ne ocupam de "problemele poporului". Si daca nu putem, asteptam pana atunci, doar nu o sa facem altceva.

  Ce abuz mai fac carciumarul si ND? Cladirea a fost deja demolata. Dvs. cunoasteti Parcul Tineretului? Si Oraselul Copiilor? Intotdeauna a existat o zona cu restaurante si terase chiar inainte de 1989. Eu il cunosc pentru ca a fost parcul copilariei mele. Dupa 89, majoritatea cladirilor au fost cel mult extinse si reamenajate, au aparut vreo 2-3 carciumi noi, dar nu ceva de speriat. Asta ca sa demontam si mitul prin care carciumarul a "furat" verdeata copiilor. Oraselul Copiilor este plin de betoane, verdeata este in parcul propriu-zis.

  In concluzie, dvs. l-ati condamat deja pe ND desi stiti ca suntem in campanie electorala si este deja moda la PSD (sau poate alt partid) sa scoata mizerii in perioada asta. Nu puteti demonstra, pentru ca nu aveti de unde sa stiti, daca speta carciumarului este intemeiata sau nu. Nu puteti demonstra ca ND a obtinut vreun folos in urma sprijinului acordat carciumarului. Ati etichetat carciumarul, tendentios, "bishnitzman" (cu trimitere la "bisnitar", ca sa fiu clar) doar in baza a ce spune un personaj cu interes direct in speta. Ii sugerati lui ND ca ar trebui sa stea cu mainile incrucisate atat timp cat nu se poate ocupa de "gravele probleme ale popoirului" desi sunteti constient ca din pozitia lui mare lucru nu are ce face in momentul de fata.

  Va intreb si eu, domnule CTP: dvs. vi se pare normala abordarea pe care o aveti? Vrem stat de drept, vrem o societate civilizata si implicarea mai mare a tuturor in rezolvarea problemelor, dar va pronuntati pe o speta in care cineva, pana la proba contrarie, a dorit sa ajute la rezolvarea unui posibil abuz. Evident, aveti dreptul la opinie, dar oamenii de opinie sunt judecati dupa justetea opiniilor lor.
  • Like 3
 • Stimate domnule CTP (și nu este o formulă de circumstanță, chiar vă stimez), luni, pe Europa FM, în emisiunea doamnei Nedelea, ați făcut praf incapacitatea guvernului actual de a administra cât de cât eficient începerea anului școlar. Personal, consider că această dăscăliță de școală de provincie care a ajuns (cum, Dumnezeule mare?) ministru al învățământului este cea mai neagră pată pe obrazul, nu foarte imaculat, al educației românești. Cât despre Orban, îl consider o nulitate absolută. Sunteți un campion al logicii: dacă guvernul actual este ireparabil impotent și corupt, pe cine votăm în decembrie? Păi, nu prea avem multe alternative. În acest articol, sugerați (nu ați demonstrat) că Nicușor Dan este și el un impostor corupt și duplicitar. Personal, cred că acest domn este o alegere nefericită și nu mă aștept la mai nimic bun din partea domniei sale. Atunci, din nou logic: pe cine votăm pe 27 septembrie? Firea e cum e - Nicușor Dan nu e nici el mai breaz; în plus, e pandemie - nu ar fi cel mai rațional să stăm (dracului) acasă și să nu mergem la vot? Fără să contest o iotă din spusele dumneavoastră, vă întreb: când vă apucați de scris, vă gândiți măcar o clipă la implicațiile și consecințele zicerilor și scriselor voastre? Cu regret, am impresia că nu vă pasă decât de un singur lucru: să ieșiți în evidență ca un etern Gică contra, care îi face praf pe toți. Încerc să îmi amintesc măcar o dată când să fi spus ceva pozitiv despre cineva și nu reușesc. Sunteți un narcisist periculos, domnule CTP. Păcat.
  • Like 5
  • @ Dan Craciun
   nu este narcisist, in opinia mea. ar fi bine sa fie asa, dar personal cred ca este un simplu marketing de imagine bazat pe faptul ca o stire negativa penetreaza de ~8 ori mai eficient decat una pozitiva. eu l-am urmarit pana acum ~2 ani, dar am renuntat pentru ca ma saturasem sa iau portiuni de venin la intervale regulate, am si eu problemele si mahnirile mele, nu mai imi trebuiau si altele artificial plantate. sunt de acord ca este pacat, pentru ca a castigat destula notorietate pe care ar putea-o folosi in mod pozitiv, daca ar schimba strategia. dar, inevitabil, in timp ar fi uitat si ar ajunge in pozitia Ion Carstoiu care elucubreaza orice doar ca sa mai fie putin luat in seama. pana la urma, traim intr-o democratie si trebuie sa acceptam ca fiecare este liber sa isi foloseasca resursele asa cum crede necesar, atat timp cat o face legal. este si responsabilitatea noastra individuala sa ne punem la adapost, sa discernem, sa ne formam propriile opinii INFORMATE
   • Like 0
 • Dar Nicusor Dan de ce a intervenit ? Ca avea un ditamai restaurantul costruit ilegal in parc . Bine a facut primarul sectourului 4 ca l-a demolat .
  • Like 0
 • A pus punctul pe i Danuta, ca de obicei. Amuzant a ca Nicusor nici nu neaga ca l-a ajutat pe Mitrache.
  • Like 0
 • Oare de ce il apara, Nicusor pe acest traficant de tigari . O fi sponsorul lui de campanie
  • Like 0
 • Cred ca a fost o mare surpiza, neplacuta logic, pentru Nicusor cand a auzit inregistrarea si cand a vazut ca se afla adevarul. Bineinteles, ce putea sa faca decat sa se victimizeze? Nu e chiar asa oameni buni, totul se afla asa ca ganditi de 5 ori inainte sa faceti ceva!
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Constat ca atât CTP cât si PSD-ul au lucrat la fel.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult