Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Matematica morală a lui Nicușor Dan

Matematica lui Nicușor Dan

Nu știu cât de ilegal este ce-a făcut dl matematician Nicușor Dan. Însă modul în care se apără îmi dă mult de gândit. A rezolvat abuzul comis de către primăria sector 4 asupra unui bucureștean? Era de datoria lui ca deputat? A acționat ca reprezentant și mediator pentru popor?

Răspunsurile depind de datele concrete ale cazului: cine era bucureșteanul și care era abuzul.

O cârciumă ridicată fără autorizație în parcul Orășelul Copiilor urma să fie demolată – acesta este abuzul care a zguduit conștiința deputativă a dlui Dan. Când fiecare metru pătrat de spațiu verde al Capitalei trebuie apărat de asaltul continuu și feroce al ctitorilor de cârciumi cu sau fără autorizație, dl Dan pune pumnul în pieptul furtunii și stopează nedreptatea făcută bișnițmanului Câine. Bravo! 

Căci acesta este bucureșteanul salvat de dl Dan, bișnițmanul M. Mitrache, zis Câine. E corect din punct de vedere matematic? Da, pentru că dl Dan a aplicat regula pe care subsemnatul le-o repeta elevilor înainte de examen: rezolvă întâi problemele mai ușoare, apoi pe cele grele, pe cea mai grea las-o ultima. Dl Dan s-a implicat, a mediat și a soluționat toate problemele fiecărui simplu bucureștean îmbolnăvit de poluare sau de microbii din spitale, adus de trafic cu nervii la pământ, jefuit de fisc cu reglementări absurde și birocrație, rămas fără Euthyrox, fără căldură și apă caldă, fără slujbă din pricina pandemiei. Adică, niște mizilicuri. Și îi rămăsese această chestiune teribilă, apăsătoare ca o lespede, care umplea de mâhnire sufletele bucureștenilor – dispariția cârciumii lui Mitrache. Săracul dom` Mitrache, de unde să aibă el bani de avocat, ca să meargă la Tribunal? L-a dus de mână deputatul Dan la Avocatul Poporului.

Observațiilor pe care i le-am făcut cu privire la soluția unei probleme de matematică de Olimpiadă Internațională, pe care a prezentat-o la televizor, dl Dan a răspuns recunoscându-și greșelile și refăcând demonstrația. Dar a mai spus și că „nu e bine să i se ceară unui politician să rezolve probleme de matematică în campanie electorală, că se pripește și greșește”.

Cazul abuzului asupra copiilor din parc comis de Mitrache cu cârciuma lui și cu ajutorul deputatului Dan, mă face să constat și altceva: nu e bine să i se ceară unui matematician să rezolve probleme morale în campanie electorală, căci va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult