Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Matematica morală a lui Nicușor Dan

Matematica lui Nicușor Dan

Nu știu cât de ilegal este ce-a făcut dl matematician Nicușor Dan. Însă modul în care se apără îmi dă mult de gândit. A rezolvat abuzul comis de către primăria sector 4 asupra unui bucureștean? Era de datoria lui ca deputat? A acționat ca reprezentant și mediator pentru popor?

Răspunsurile depind de datele concrete ale cazului: cine era bucureșteanul și care era abuzul.

O cârciumă ridicată fără autorizație în parcul Orășelul Copiilor urma să fie demolată – acesta este abuzul care a zguduit conștiința deputativă a dlui Dan. Când fiecare metru pătrat de spațiu verde al Capitalei trebuie apărat de asaltul continuu și feroce al ctitorilor de cârciumi cu sau fără autorizație, dl Dan pune pumnul în pieptul furtunii și stopează nedreptatea făcută bișnițmanului Câine. Bravo! 

Căci acesta este bucureșteanul salvat de dl Dan, bișnițmanul M. Mitrache, zis Câine. E corect din punct de vedere matematic? Da, pentru că dl Dan a aplicat regula pe care subsemnatul le-o repeta elevilor înainte de examen: rezolvă întâi problemele mai ușoare, apoi pe cele grele, pe cea mai grea las-o ultima. Dl Dan s-a implicat, a mediat și a soluționat toate problemele fiecărui simplu bucureștean îmbolnăvit de poluare sau de microbii din spitale, adus de trafic cu nervii la pământ, jefuit de fisc cu reglementări absurde și birocrație, rămas fără Euthyrox, fără căldură și apă caldă, fără slujbă din pricina pandemiei. Adică, niște mizilicuri. Și îi rămăsese această chestiune teribilă, apăsătoare ca o lespede, care umplea de mâhnire sufletele bucureștenilor – dispariția cârciumii lui Mitrache. Săracul dom` Mitrache, de unde să aibă el bani de avocat, ca să meargă la Tribunal? L-a dus de mână deputatul Dan la Avocatul Poporului.

Observațiilor pe care i le-am făcut cu privire la soluția unei probleme de matematică de Olimpiadă Internațională, pe care a prezentat-o la televizor, dl Dan a răspuns recunoscându-și greșelile și refăcând demonstrația. Dar a mai spus și că „nu e bine să i se ceară unui politician să rezolve probleme de matematică în campanie electorală, că se pripește și greșește”.

Cazul abuzului asupra copiilor din parc comis de Mitrache cu cârciuma lui și cu ajutorul deputatului Dan, mă face să constat și altceva: nu e bine să i se ceară unui matematician să rezolve probleme morale în campanie electorală, căci va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult