Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Meciul sexelor e dur în România

Femeie boxer

Foto: Guliver Getty Images

Cum e să fii femeie în România anului 2018?

1.Din prisma egalității drepturilor

Într-un raport al World Bank din 2001 se subliniază legătura dintre egalitatea de gen și gradul de dezvoltare economică al unei țări. Cu alte cuvinte, cu cât într-o țară există o mai mare tendință spre egalitatea dintre sexe, cu atât aceasta este mai dezvoltată economic. Logic, reversul este că în țările subdezvoltate se manifestă un dezechilibru exacerbat între drepturile genurilor.

Tot la fel de logic este că dacă lucrăm la una din componentele acestui cerc, vom transforma datele problemei. Dacă influențăm balanța să atârne mai mult spre egalitate, calitatea vieții va spori. Oare noi cum stăm la capitolul ăsta?

Un raport al World Economic Forum pe anul trecut, ce analizează diferențele de gen la nivel mondial, a situat România pe locul 58 din totalul de 144 de țări în clasamentul egalității dintre sexe. Am să dau câteva exemple de indicatori analizați:

  • Salariul mediu încasat de femeile din România este de 19.421 dolari pe an, iar cel al bărbaților de 28.099.
  • Procentul femeilor cu poziții de rang înalt în domeniul legal, al funcționarilor sau pe o poziție de management este de 33,6 % în timp ce el este de 66,4 % pentru bărbați.
  • În același timp, în domeniul profesiilor și al muncitorilor calificați, femeile au 55,4% iar bărbații 44.6%.
  • Procentul femeilor din Parlament este de 20,7 % în timp ce al bărbaților de 79,3%.
  • Procentul celor care folosesc internetul este 53,1 pentru femei și 58,4 pentru bărbați.
  • Iar dacă la absolvirea de învățământ primar procentul este egal pentru femei și bărbați - 98,7%, la nivelul școlii gimnaziale, procentul femeilor îl depășește pe cel al bărbaților 94,6 față de 93,3, iar pentru învățământul superior decalajul devine mai evident: 15,2 față de 13,1. (pentru segmentul de vârstă 25-54 de ani sunt datele).
  • Doar de curiozitate menționez că în acest clasament, pe primele 3 locuri se situează Islanda, urmată de Norvegia și Finlanda. Pe ultimele 3 poziții găsim Siria, Pakistan și Yemen.

Acestea sunt câteva date, întregul raport este aici, cu multe explicații elocvente.

Nu voi comenta, întrucât cifrele vorbesc de la sine.

Dar cam asta este o parte din ce înseamnă a fi femeie în România anului 2018.

2.Din perspectivă istorică

În urmă cu 90 de ani era câștigat dreptul femeilor la vot, iar una dintre purtătoarele stindardului feminismului românesc, Calypso Botez, spunea așa: „Noi, româncele din Regatul vechi, prin Codul Napoleon, care ne cîrmuieşte, sîntem clasate aşa cum a hotărît Eliade Rădulescu la 1866; între copii, minori, nebuni şi idioţi. Nu ne putem administra bunurile, nu putem face nici un act fără autorizaţia bărbatului, nu ne putem creşte copiii cum vrem, nu putem dispune de nici un lucru din casa noastră, după voie, căci legea presupune că în casa unde este un bărbat, totul este al lui. Într-un cuvînt, femeia se mişcă numai după bagheta magică a autorităţii maritale".

Așadar, nu o fi prea roz treaba acum, dar înainte de 1938 eram chiar în văgăunile societății.

Femeile sunt în acest moment, cel puțin teoretic, egalele bărbaților, au drept la vot și tot în teorie sunt libere să facă ce vor cu viața și cu corpul lor. Punctul în care suntem este o evoluție față de unde am fost și a fost obținut prin efort și dărurire. Ale unor femei în principal.

Însă mai avem până vom atinge acea egalitate a drepturilor prevăzute de Constituție și până ne vom scutura definitiv de fantoma dominanței masculine asupra sexului „slab".

3. Din perspectivă umană

Dincolo de cifrele prezentate, de istoria din urma noastră, mai este o realitate ce se întrepătrunde acestora. Aceea a trăirii. Oare cum e să trăiești viața descrisă de cifrele astea?

Sunt două aspecte de analizat:

a) Rolurile impuse de societate

Încă de când ne naștem ni se servesc de-a gata concepții, mentalități, judecăți de valoare, valori. Pe de o parte, e bine. Cum ar fi ca fiecare ființă umană să o ia de la 0 cu toate, fără a i se prezenta reușitele predecesorilor? Nu am fi ajuns prea departe ca specie. Unele dintre aceste aspecte sunt cele ce privesc rolul și descrierea fiecărui gen, acel cumul de maxime populare legate de soarta și statutul femeilor sau a bărbaților.

Însă, uneori, aceste moșteniri au implicații negative, restrictive și se contrapun dezideratului de a atinge egalitatea de gen. Iar dacă privim atent, unele dintre ele nu își au o argumentare rațională, științifică, ci par mai degrabă a fi o prelungire nejustificată a unor mentalități învechite, de pe vremurile când femeile erau privite ca inferioare, iar bărbații ca dominanți.

Dacă aș face un rezumat pe scurt, „înțelepciunea” transmisă femeilor spune așa:

  • că suntem sexul slab, cel frumos, fiind încurajate să ne accentuăm sau exagerăm trăsăturile fizice feminine;
  • că mare parte din identitatea și succesul nostru se definesc ca legate de viața de familie;
  • că ni se cuvin mai degrabă treburile casnice ce țin de îngrijire, hrană, organizare generală a gospodăriei și a familiei;
  • că rolurile de conducere nu ne sunt destinate;
  • că există o paletă restrânsă de slujbe, activități sau roluri sociale ce ne sunt accesibile.

Iar maximele ce privesc bărbații spun așa:

  • că trebuie să pună capac emoțiilor negative pentru a răzbi în viață: „bărbații nu plâng", „nu fi femeie". Prin urmare, încă de mici reprimă emoții ca frica, teama, îndoiala, frustrarea, lipsa de încredere etc.
  • că nu trebuie să manifeste slăbiciune, vulnerabilitate, sensibilitate, feminitate - ele sunt atribuite 100% femeilor;
  • că violența este în regulă;
  • competiția și dominanța sunt preferabile în raport de 999999/1 colaborării. (am fabricat cifra pentru a sublinia ideea)

Cam cât de grozavă poate fi viața oricăruia dintre noi, femeie sau bărbat dacă am bifa listele acestea ce ni se inoculează de la naștere?

Cum se încadrează una ca Pink acestui profil? Cu atitudinea ei războinică și forța de caracter? Sau unul ca Michael Jackson? Cu sensibilitatea lui și machiajul ce făcea parte din rutina zilnică?

Sunt ei mai puțin femeie sau bărbat? A depins succesul și împlinirea lor de bifarea acelor liste?

Nu prea! Ba chiar pe dos. Parte din succesul lor se datorează faptului că sunt/au fost aparte, că au îmbrățișat specificul propriu și l-au arătat lumii.

Iar ce pierdere ar fi fost pentru noi toți ceilalți dacă ei nu și-ar fi îmbrățișat printre altele, feminitatea și masculinitatea ce îi definea! (nu au făcut doar asta pentru a atinge succesul, dar este cu siguranță un ingredient esențial)

Dar a fost o luptă acolo. Ei au luptat și au biruit împotriva acestei mentalități colective ce îi restricționa, îi făcea mai puțin din ceea ce erau. Iar lupta asta se dă zilnic în fiecare dintre noi.

Problema cu aceste două roluri pe care femeile și bărbații trebuie să le joace este că, odată jucate, ele nu aduc împlinirea promisă.

Iar motivele sunt simple. Nimeni nu este complet într-o tabără sau complet în alta. Și nu se ia în calcul varietatea potențialului uman, de orice gen ar fi persoana.

Descrierea femeilor exclude curajul, îndrăzneala, perseverența, adaptabilitatea, tenacitatea, prezența de spirit, capacitatea de a jongla cu aspecte diverse simultan, sociabilitatea, toate fiind mai degrabă văzute că atribute ale masculinului. Iar adevărul e că viața femeilor abundă de momente în care ele fac dovada acestor calități. Nașterea, îngrijirea și educarea copiilor sunt cele mai edificatoare exemple pe care le pot da, după experiența mea personală. Iar nu atribute cum sunt corp de fotomodel sau un zâmbet perfect nu te vor ajuta, deși pe asta se pune accent în așa multe ipostaze!

Pe de altă parte, descrierea bărbaților exclude emoțiile negative, iar nimeni pe acest pământ nu este scutit de la a le trăi. Exclude sensibilitatea, vulnerabilitatea, slăbiciunea. Se pune accent pe a fi dur, tare, de neatins. Iar viața și lor le demonstrează că este nevoie de altceva de la ei pentru a îi face față: este nevoie de comunicare, empatie, colaborare, vulnerabilitate, chiar feminitate. Adică acele calități atribuite ma degrabă femeilor. Cum să nu fie dezorientați săracii când pe de o parte sunt îndemnați să fie „macho” iar pe de alta viața le cere să fie mai degrabă toleranți și empatici?

Cu alte cuvinte, pentru a trăi viețile noastre de zi cu zi, atât femeile, cât și bărbații fac uz de calități, valori, caracteristici care sunt în mod „normal” atribuite celeilalte categorii. Uneori în abundență, dacă privim la exemplele date. Iar acest lucru nu are notă de excepție. El este regula. Femeile nu stau în cutia femeilor, iar bărbații în cea a bărbaților. Și asta nu face pe nimeni să își piardă statutul de femeie sau pe cel de bărbat. Ci îi face ceea ce sunt cu adevărat. O variantă mult superioară celei înguste impuse de mentalul colectiv. Așa că aș zice să redefinim noțiunea de femeie și bărbat pe care o propagăm de la o generație la alta. Iar ea să includă libertatea de a fi cine alegi să fii, să dispui de propriul corp, de propria persoană și viață după bunul plac.

Dincolo de aceste modele impuse de societate, mai stă ceva în calea fericirii noastre ca femei sau bărbați și anume:

b) Relația dintre noi

Cel mai adesea, când privesc la relația femei-bărbați am acest sentiment de războială, de tensiune, un clocotiș tacit de emoții negative. Oricât de mult se dorește promovarea egalității, sau atingerea ei, cifrele de la început vorbesc de la sine: mai avem până acolo. Și asta se resimte în relația dintre genuri.

Cred că dacă suntem dispuși să lăsăm deoparte pentru o secundă tot amalgamul de mai sus (egalitatea de gen, trecutul sumbru, rolurile desemnate de societate, toate emoțiile negative pe care le simțim) și suntem deschiși la "oare ce simte celălalt?" vom fi surprinși ca privind dincolo, să recunoaștem aceleași emoții cu ale noastre. Aceleași lupte între cine ni se spune să fim și cine suntem, aceeași frustrare, dezorientare, însingurare.

De partea femeilor sunt prin naștere. Trăiesc pe pielea mea, de când m-am născut, ce presupune asta. Experiențele proprii sau cele venite din interacțiunea cu alte femei, mă fac să regăsesc de prea multe ori emoții negative care merg până la suferință cruntă provenite din statutul de femeie. E nevoie doar să privim la primele 2 puncte ale articolului ca să înțelegem de unde vin aceste emoții negative ale femeilor. Dintr-un trecut nedrept și un prezent ce mai are până la linia egalității. Sunt justificate.

Însă empatia mea nu se oprește la femei. Merge și către bărbați. Mă conectez și la ce simt ei. Nici să fii bărbat nu e așa grozav. La sacul deja greu al emoțiilor femeilor se adaugă cele reprimate ale bărbaților, ce răbufnesc sub forma violenței asupra lor și a celor din jur sau sub forma altor comportamente distructive.

De aici se vede clar punctul în care suntem. Nu suntem bine individual. Nu suntem bine nici împreună.

Într-un fel e logic. Suntem două jumătăți. Dacă una are emoții negative, cealaltă nu se poate sustrage, pentru că suntem împreună în jocul ăsta.

Dacă o parte se simte nedreptățită, desconsiderată, efectele negative merg și dincolo pentru că relațiile dintre ele nu pot atinge maximul.

Sigur, s-a văzut, există interes pentru egalitatea de gen, date fiind conotațiile ei economice și sociale. Se discută despre măsuri, inițiative și altele asemenea prin care se dorește atingerea punctului dorit, acela al egalității.

Însă orice măsuri se vor lua, ele vor avea un efect constructiv doar dacă înainte vom fi pus cu toții bazele empatiei, ale comunicării autentice, ale asumării greșelilor din trecut și dacă vom deschide brațele spre o nouă eră, în care nu ne mai măsurăm, comparăm și combatem unii cu alții. O eră în care ne privim, vedem, acceptăm și apreciem pe noi și ceilalți așa cum suntem. O eră de împreună.

Iar împreună începe cu empatia. Conectarea la ce simte celălalt. Cred că dacă suntem dispuși să lăsăm deoparte pentru o secundă tot amalgamul de mai sus (egalitatea de gen, trecutul sumbru, rolurile desemnate de societate, toate emoțiile negative pe care le simțim) și suntem deschiși la „oare ce simte celălalt?" vom fi surprinși ca privind dincolo, să recunoaștem aceleași emoții cu ale noastre. Aceleași lupte între cine ni se spune să fim și cine suntem, aceeași frustrare, dezorientare, însingurare.

Îmi doresc să privim unii la alții cu empatie văzând că suntem la fel. Simțim la fel. Suferim la fel. Ne bucurăm la fel. Iar de suntem diferiți, aceea este bogăția, puterea noastră. Un ovul și un spermatozoid pot crea viață doar fiind diferiți, fiecare cu rolul său, dar egali în procesul creării de viață.

Deși diferiți, dacă lucrăm împreună putem crea viață și tot împreună determinăm calitatea ei. Doar acceptând varietatea de manifestare a ființelor umane, acceptând diferențele dintre genuri ca pe o sursă de bogăție, de putere, doar atunci vom determina și o calitate crescută a vieții.

De 8 martie îmi doresc să fiu privită cu empatie, cu grijă, cu considerație, de bărbații din viața mea. Prea mult din a fi femeie este o luptă: mă lupt cu ceea ce vrea societatea de la mine, mă lupt cu mentalități, cu bărbații pentru a îmi apăra drepturile și a mi se recunoaște egalitatea, mă lupt cu mine însămi încercând să-mi păstrez echilibrul atunci când pentru a mia oară am fost nedreptățită pentru că sunt femeie. Toate astea în timp ce mă zbat să fac cât mai bine tot ce ține de mine, nu doar ca femeie, ci ca om. Vreau ca pentru o zi măcar să pun pe pauză toate astea și să îmi amintesc că a fi femeie este o bucurie și o oportunitate. Bucuria de a purta viață, de a fi implicată în susținerea calității ei. Vreau ca măcar pentru o zi a fi femeie să nu mai fie o luptă, ci o sărbătoare. Iar de la sărbătoare nu poate lipsi, jumătatea mea, bărbatul cu care nu mai vreau să mă lupt, ci să fim împreună, diferiți, dar egali. De 8 martie, și în fiecare zi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    mda.. cred ca deja este universal valabil ca toate articolele feministe sa fie mizerii totale... nu detaliez mai mult pentru ca mi-as pierde timpul.
    • Like 0
  • James check icon
    "Aproape 40% dintre afacerile din România sunt conduse de femei" (Presedintele Klaus Iohannis, 8. Martie 2018). Femei-angajatori, aproape jumatate din totalul angajatorilor romani, care sub protectia anonimatului cifrelor superficial sau deloc analizate platesc femeile discriminatoriu si apoi dau vina pe barbati ! Please, go and walk the bear, stimata autoare !
    • Like 0
  • ghe.c check icon
    Autoarea ignora, in mod voit banuiesc, faptul ca in raport se calculeaza pur si simplu o medie care nu tine cont de multi factori (de exemplu femeile care sunt casnice (acestea scad mult veniturile medii calculate).
    In Romania nu exista ca pentru acelsi job si acelasi numar de ore lucrate femeile sa fie platite mai putin. (la stat sunt aceleasi salarii indiferent de sex iar la privat ar angaja numai femei daca pentru aceasi munca ar putea fi platite mai putin).
    Autoarea ignora si studiile care sustin alte lucruri: ca de exemplu ca in Romania exista cea mai mica diferenta din Europa intre veniturile femeilor si cele ale barbatilor.
    Autoarea subliniază legătura dintre egalitatea de gen și gradul de dezvoltare economică al unei țări dar uita sa mentioneze tari clasate mai bine ca Romania (locul 58) in raportul World Economic Forum: Botswana, Bangladesh, Zimbabwe, Albania, Moldova, Bulgaria...
    In schimb Austria e doar cu un loc in fata noastra, Luxemburg dupa noi...Ungaria pe locul 103...Elvetia locul 105.
    Eu as prefera sa traiesc in Elvetia si nu in Bangladesh chiar daca este clasata muuult in spate.
    Sunt cateva incercari clare de manipulare: autoarea mentioneaza primele 3 state (Islanda, Norvegia, Finlanda) dar pentru credibilitatea studiului evita locul 4 : Rwanda (o tara foarte "dezvoltata", pacat doar de genocidul care a avut loc in 1994).
    2. Din perspectiva istorica: votul a fost introdus in Romania in 1919 (acum 99 de ani) deci nu a fost o diferenta foarte mare. Oricum nu stiu cat de relevant este pentru situatia actuala.
    Autoarea se foloseste de acest lucru ca sa spuna ca nici in zilele noastre nu sunt lucrurile prea roz.
    O rog sa imi spuna un singur drept pe care il au barbatii iar femeile nu il au.
    Dimpotriva, femeile sunt favorizate de societate: barbatii au fost obligati sa faca armata si sa plece pe front pentru a fi ucisi, femeile primesc de obicei copiii in cazul divorturilor iar in Romania toti platim aceleasi impozite dar femeile pot sta doi ani acasa in concediu maternal platit ( de noi toti).
    Sunt lucruri cu care ne-am obisnuit, pe care le acceptam.
    Nu poti sa te crezi victima cand ai asa multe privilegii si nici minoritate cand defapt esti majoritate.
    Nu inteleg nici de unde ii vine ideea ca baietilor li se spune ca violenta este ok. Eu stiam ca este pedepsita si chiar ilegala.
    Sunt multe lucruri distorsionate in articol.
    Ce ar trebui sa facem in politica ca sa fim 50-50: sa renuntam la democratie?
    Nici exemplele din muzica nu sunt prea fericite: Michael Jackson, un pedofil care a vanat copii si a platit parintii ca sa scape de procese si Pink care a spus ca se lasa de droguri dupa ce era sa moara de o supradoza.


    • Like 2
    • @ ghe.c
      O, mulțumesc pentru comentariile argumentate!
      Doar o mică corecție: de câțiva ani, în România și bărbații pot intra în concediul de creștere a copilului.
      • Like 0
    • @ ghe.c
      O mica observatie: nu s-a dovedit niciodata ca MJ a fost pedofil, ceea ce s-a dovedit in schimb e ca multi parinti au incercat sa stoarca bani de la el. Teoria general acceptata este ca MJ nu a crescut niciodata mental la nivel de adult, din cauza ca el nu a avut copilarie si de aceea se simtea foarte apropiat de copii, dar NU in mod sexual. Cred ca ati preluat senzationalul din presa si nu v-ati documentat temeinic, in spirit stiintific, inainte de a ajunge la o concluzie. Si o alta mica observatie, dupa cum folositi cuvantul "droguri" as spune ca sunteti expert la generalizari. Si astea tot din presa cred ca sunt.
      • Like 0
    • @ Eazy-TreE
      ghe.c check icon
      Amuzant cum ma acuzati de ceva ce tocmai ati facut dvs.
      Care mai exact sunt "generalizarile"? Argumentati....nu mai generalizati.
      Famous singer Pink confesses, "I quit drugs after near overdose."
      Imi cer scuze ca am folosit cuvantul droguri.

      Despre MJ: During trial, Gavin took the stand, alleging that Jackson had masturbated him while the two were both under the covers of Jackson’s bed on multiple occasions. His 14-year-old brother, Star, testified that he’d seen Jackson masturbating himself while Gavin slept in the bed"
      Realitatea nu o stiu nici eu dar nici dvs. (doar daca nu ati fost acolo)

      "Nu s-a dovedit niciodata ca MJ a fost pedofil..."
      Adevarul este ca "nu s-a dovedit niciodata" ca Dragnea a furat ceva. Sau Ponta. Sau Basescu.
      • Like 0
  • check icon
    Am fost, sunt si voi fi pentru egalitate.
    Eu as spune altfel, sa fim retribuiti in functie de rezultate. Tot ceea ce este contruit in jurul dvs doamnelor a fost construit de catre barbati. Vreau sa va vad lucrand in mine, vreau sa va vad lucrand pe santiere, vrasu sa va vad constuind sosele, vreau egalitate. Numai ca dvs nu o doriti. Doriti ca noi sa depunem efort iar dvs sa profitati in mod egal.
    Culmea este ca femeile care ajung sa castige foartre mult, cele care au o cariera nu sunt de acord cu dvs deoarece tot ceea ce au obtinut, au obtinut cu foarte multa truda si sacrificii. Nu toate femeile si nu toti barbatii sunt capabili de sacrificii. Cu cat sunt mai incapabili cu atat urla mai tare cerand egalitate.

    https://www.youtube.com/watch?v=uLRBodKsgTA
    • Like 2
  • check icon
    La mulți ani tuturor femeilor !
    • Like 1
  • check icon
    ,,Salariul mediu încasat de femeile din România este de 19.421 dolari pe an, iar cel al bărbaților de 28.099." Nu ştiu de unde ați scos cifrele astea fantasmagorice pentru România ,ați vrut să scrieți lei nu dolari sper altfel nu sună bine să ai afirmații false chiar la începutul articolului .Există discriminare la adresa femeilor in România dar nu la nivelul la descris de activistele feministe
    iar despre salarii diferențe există şi în vest ,chiar mai mari ca în România dar au legătură şi cu nivelul de dificultate al muncii prestate plus volumul mai mare de muncă.
    • Like 0
  • Atunci cand World Economic Forum face analiza privind media salariului are in vedere si faptul ca numarul de femei este cu mult mai mare decat cel al barbatilor si in acest caz, suma salariilor se imparte la un numar mai mare rezultand o media mai mica ? Va intreb pentru ca nu cunosc intre cunostintele mele (chiar si destul de indepartate) vreo femeie care sa aiba salariul mai mic decat al meu sau decat al unor barbati angajati pe functii echivalente.
    Da poate inca nu sunt mai multe femei in domeniul legal al functionarilor publici, dar asta vrem de fapt ?! Sa fie ele mai multe ? Nu era vorba de egalitate ? Pe de alta parte, functionarii de acum sunt studentii de acum 10 - 20 de ani. Daca o sa aruncati o privire intr-o sala de curs de acum, o sa vedeti ca procentul de femei e zdrobitor. Rezulta ca in zece ani, marea majoritate dintre acestea vor ajunge in institutii.
    Stiti ce e periculos ? In cazul oricarui tip de activism. Este periculos faptul ca activismul respectiv, indiferent de subiectul care ii confera vremelnica legitimitate, nu se si opreste. Nu, pentru ca nu mai e un activism pornit din strada si alimentat de nedreptati adevarate, ci este un activism institutional, care trebuie sa functioneze ca orice institutie. Daca il inchidem maine sau ii taiem veniturile, oamenii respectivi vor ramane fara ocupatie.......ceea ce nu se poate.
    Asa ca indiferent daca discriminarea femeilor s-a terminat in vest in anii 70 si in est in anii 90, activismul va continua sa faca ce stie sa faca, ca sa-si justifice consumul de fonduri.
    Cum facem cu regulile nescrise ale cavalerismului masculin ? Mai sunt valabile ? Eu am crescut cu ele. Mi se pare firesc sa-i ofer locul unei doamne. Dar daca doamna se considera egala cu mine, de ce nu a preluat si aceste reguli. Vi se pare deplasat ? Si daca da, de ce ?
    • Like 2
  • Gravity check icon
    Daca doriti sa vedeti un dialog fascinant intre Ratiune si ideologie (feminism), are aproape 8 milioane de vizionari pe youtube (Jordan Peterson vs Cathy Newman), il gasiti aici:
    www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54
    • Like 3
    • @ Gravity
      AdiM check icon
      Peterson is a LEGEND!
      In locul Dvs as fi propus un alt link pe un subiect mult mai controversat si pe care JBP il prezinta atat de bine:
      https://www.youtube.com/watch?v=V_AwCM_cPFM
      "Psychology Professor Dr. Jordan B. Peterson describes the discussion about the legality of abortion as a surface manifestation of a much deeper, underlying problem"
      Cat priveste articolul... subiectul (probabil chiar si ziua) a fost ales cu intentia de a provoca deoarece autoarea trebuie sa fi realizat ca nu are sanse sa-l clarifice
      • Like 1
  • Reason check icon
    Articolul conține mai toate bălăriile feminismului modern, copiate și reciclate la infinit chiar dacă au fost demontate de nenumărate ori. Amintesc doar câteva.
    1. Ideea că între bărbați și femei ar trebui să existe egalitate. Egalitatea există doar în matematică, sau poate între particule elementare din fizică. Oricare doi indivizi sunt diferiți în mii de privințe. Două grupuri cu caracteristici biologice net diferite, într-o specie cu evident dimorfism sexual, vor avea trăsături diferite statistic. Singura preocupare trebuie să fie cea a asigurării unei egalități în fața legii, lipsa discriminării. Acea egalitate nu se va transpune într-o egalitate de rezultat în niciun domeniu.
    2. Ideea că veniturile diferite, în medie, ar fi o dovadă a vreunei discriminări. Studiile demonstrează clar că motivul este cu totul altul, și anume faptul că femeile preferă alte meserii, mai puțin bănoase, sau petrec mai puține ore la locul de muncă. Pentru exact aceeași muncă (calitativ și cantitativ) este interzis să se plătească diferit în funcție de sex (sau orice altceva). Dacă nu ar fi așa, orice patron ar angaja automat doar femei, pentru a putea reduce costurile salariale, și a-și crește profitul și competitivitatea pe piață.
    3. Ideea că tendințele și comportamentele diferite ale sexelor ar fi rezultatul impregnării culturale diferite. Adică, dacă o femeie se preocupă mai mult de cum arată și preferă să fie profesoară în loc să fie sudor, este doar din cauză că societatea a împins-o în această direcție. Trebuie să ai o mare doză de îndoctrinare pentru a-ți închipui că toate societățile și culturile au ajuns cam la aceleași comportamente ale sexelor doar printr-o uriașă coincidență. Trebuie să ai o gândire extrem de superficială pentru a nu înțelege că și cultura are rădăcini biologice, nu vine din neant. Ea nu face decât să consfințească ceea ce oamenii deja au observat, fiind o tendință nativă. Studii pe nou-născuți arată că cei de sex feminin sunt mult mai preocupați de fețe și ființe vii, în timp ce cei de sex masculin mai preocupați de obiecte. Și mai clar - în țările cu cea mai mare libertate și egalitate de șanse, precum cele nordice, există cel mai mic procentaj de femei care merg în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). Și asta tocmai pentru că, libere fiind, aleg ceea ce le place în mod natural.
    • Like 6
    • @ Reason
      Merçi, omule!
      • Like 0
    • @ Reason
      Gravity check icon
      Activistele feministe si stanga postmodernista vor sa impuna egalitatea de rezultat in toate domeniile. Nu le este suficienta egalitatea de sanse. Este o nebunie, competentele de cunoastere si abilitati vor fi inlocuite cu "competentele genitale".
      • Like 6
    • @ Reason
      Vous avez raison, mister Reason ! Chapeau bas !
      • Like 0
  • nicu check icon
    Astept sa vad un articol de 8 martie in care vreo feminista/progresista sa aiba curajul sa vorbeasca despre bullying-ul si discriminarea care au loc in colectivele formate exclusiv din femei, despre mizeriile pe care cate o sefa (ajunsa acolo cu pile) le face zi de zi femeilor din subordine, despre mediul infect pe care il creeaza in ciuda absentei masculinitatii toxice, despre "bitch eat bitch". Asta ar fi un SUBIECT, don'soara! Nu regurgitarea de mai sus.
    • Like 3
    • @ nicu
      O, da, corect! Personal, am fost extrem de surprins să văd bully-ing-ul de mai sus apărând în clasa fiului meu, între două grupuri de fete — clasa a doua primară!!!
      • Like 1
    • @ nicu
      Vai, tu, don'soara, mai intii sa iti pui problema de ce femeile se poarta asa cu alte femei si dupa aceea sa vii pe aici sa privesti de sus un articol care trateaza un subiect dureros in Romania.
      • Like 0
    • @ Diana Ionescu
      nicu check icon
      E subiect dureros sa vezi ca Barbie contra Barbie cand ar putea sa lupte impreuna ca sa puna laba pe vila si pe decapotabila lu' Ken.
      • Like 1
    • @ nicu
      Dureros este sa nu intelegi despre ce e virba in propozitie. Cu adevarat dureros.
      • Like 0
    • @ Diana Ionescu
      nicu check icon
      Vezi tu, Diana, atunci cand te sfădești cu fetele, genul asta de raspuns te face, probabil, invingatoare in mica voastra ciorovăială. Dar daca vrei sa porti discutii decente in lumea adevarata trebuie sa iti pui capsorul la contributie si sa formulezi niste argumente. Incearca!
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult