Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Medici pentru inimi. Cum se manifestă primele semne ale unui posibil infarct și care sunt cele mai noi metode se diagnosticare și tratament

Când Bogdan Comănescu s-a dus panicat la Urgențe la ora cinci dimineața, nu știa că dacă ar fi întârziat chiar și câteva ore, i-ar fi putut fi fatal. „O durere seacă, puternică și seaca! Nu are nici pulsație, nici nimic. Doare sec, puternic și nu iti ajunge aerul. Nu ai suficient de mult aer. Și o stare de amețeală care probabil vine din cauza durerii continue și puternice”, își amintește ca și cum s-ar fi întâmplat ieri.

„Nu mi-a trecut prin cap că ar putea fi o problemă de infarct”, continuă Dan, care recunoaște că nu avea o viață echilibrată- „sunt un om normal, cafele multe, țigări multe, mâncare de toate felurile, dulciuri. Nu sunt genul sportiv, dar nici genul total sedentar”.

Cam așa arată profilul pacienților cu risc- efort mult, odihnă puțină, alimentație în multe momente neglijentă, țigări și mișcare puțină.

Dan Comănescu a fost printre norocoși, pentru că a venit la timp, iar medicii de Ponderas Academic Hospital l-au salvat. Diagnosticul precis a fost pus cu ajutorul unei proceduri neinvazive.

Care sunt cele mai noi modalități de diagnosticare și de tratare a afecțiunilor cardiace acute puteți afla în fișierul video plasat la începutul acestui articol, realizat cu sprijinul Rețelei de sănătate Regina Maria.

„Coronarografia este o investigație care explorează arterele coronare, așa cum îi spune numele, artere responsabile de vascularizația muschiului cardiac. Este o investigație nechirurgicală. Nu implică tăieturi. Implică doar niște puncții arteriale. Facem aceste puncții pe la nivelul încheieturii mâinii, sau la nivelul brațului, sau chiar la nivelul plicii inghinale”, explică Dr. Radu Pretorian, Medic Primar Cardiologie.

După confirmarea diagnosticului, medicii au intervenit ca să-i salveze viața lui Dan.

„Angioplastia coronariană este de fapt partea terapeutică a acestei proceduri, în cazul în care găsim niște leziuni și le rezolvăm intervențional, de obicei, procedură care se realizează în 99 % din cazuri cu implantarea unor stenturi coronariene”, spune Dr. Radu Pretorian.

Dar care sunt semnele pe care ni le dă organismul și ce trebuie să facem?

„Primul semn ar trebui să fie depășirea vârstei de 40 de ani, mai ales când în familie există istoric de boală hipertensivă, de patologie cardiovasculară prezentă la vârstă tânară. De exemplu, părinți care au avut infarct la vârstă tânară cresc, dublează sau cvadruplează riscul unui adult sănătos, sau aparent sănătos de a dezvolta un infarct la vârstă tânără”, explică Prof. Univ. Dr. Doina Dimulescu, Medic Primar Cardiologie. 

În cardiologie există 3 simptome care ar trebui să-i atragă atenția pacientului. Ele sunt în primul rând durerea în piept, respirația grea și palpitatiile. Cu atât mai mult cu cât aceste simptome apar în timpul unui efort, ele sugerează o patologie cardiacă. Astfel că, dacă, de fiecare dată când avem un asemenea simptom ar trebui să consultăm, măcar de prima intenție un cardiolog, ne sfătuiește Dr. Radu Pretorian.

„Pacienții se adresează în cadrul spitalului Ponderas, atât în ambulator cu programare cât și prin prezența lor, la camera de gardă atunci este vorba despre o urgență. Evaluăm coronarografic atat pacienții din ambulator care au indicație certă de coronarografie, cat si pacienți cu infarct miocardic care se prezinta la camera de gardă. Avem posibilitatea de a evalua coronarografic în timp cât mai scurt și de a mobiliza întreaga echipa în maxim 30 de minute, fiind capabili de a efectua coronarografie și atunci când este cazul, angioplastie coronariană, practic redeschiderea vasului infarctat, detaliază Dr Gabriel Crâșmariu, Medic Specialist Cardiologie la Ponderas Academic Hospital. 

Mai multe informații despre procedurile moderne de diagnosticare și tratare a afecțiunilor acute ale inimii, precum infarctul, puteți afla din materialul video realizat cu sprijinul Rețelei de sănătate Regina Maria, plasat în deschiderea acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult