Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

#Medicii stau la spital. Noi putem pune umărul la dotarea spitalelor și la ajutorarea celor care nu pot ieși din casă pentru cumpărături

medici - stati acasa - Foto Facebook Alexandru Rogobete

Foto Facebook Alexandru Rogobete

România este pusă în fața unei încercări. Luni a fost instituită starea de urgență pentru a contracara efectele răspândirii coronavirusului.

În atmosferă se respiră un aer greu, fiecare dintre noi încearcă să găsească metode cât mai eficiente pentru a se pune la adăpost, pentru a se izola. Desigur, ajută enorm să fim responsabili și să respectăm regulile, urmărind comunicatele oficiale și aplicând aceste recomandări întocmai.

Însă dintre noi se înalță și eroi, oameni care se implică, oameni deciși, care se pun la dispoziția societății, oameni dispuși șă ajute, să se implice, să fie parte a unui efort pozitiv.

Eroi fără nume, voluntari, oameni de toată stima, oameni care iubesc oamenii și pentru care aproapele este mai important decât propria persoană.

În perioada imediat următoare va trebui să ne mobilizăm exemplar pentru a învinge în lupta cu un inamic nevăzut.

Eroi sunt voluntarii Geeks For Democracy care, prin intermediul inițiativei „Cumpărături la ușa ta“, ajută bătrâni, persoanele vulnerabile sau familiile monoparentale, astfel încât să nu existe riscul infectării cu COVID-19. Ce fac acești oameni? Cumpărături, în locul persoanelor vulnerabile. Însă pentru asta au nevoie de cât mai mulți voluntari. Detalii complete aveți aici

Alăturați-vă inițiativei Geeks For Democracy, deveniți voluntari, este nevoie de noi toți!

O inițiativă similară există și în Brașov. Voluntarii de la „îngrijiri la domiciliu” vin în sprijinul seniorilor din Brașov și se oferă să ajute cu plata facturilor, a efectuării cumpărăturilor sau orice alte comisioane pentru care ar trebui să vă deplasați. Detalii aveți aici.

Melania Medeleanu, fondatoarea MagiCAMP și Asociatia ZI de BINE, ne oferă platforma potrivită pentru a ne putea implica și a pune umărul concret în dotarea spitalelor. Este ușor a spune că este treaba statului român, și evident, chiar așa este, dar acolo unde statul nu reușeste (în acest moment nu mai contează de ce), compasiunea noastră trebuie pusă în acțiune.

Strângem bani pentru: teste diagnostic, dezinfectați, echipamente de protecție pentru medici, containere în care să se amenajeze camera de primire urgențe, ambulator de specialitate și saloane de spitalizare de zi. Detalii aici.

Pentru a ajuta, putem dona 4 euro prin trimiterea unui SMS cu textul SUS la 8862. Eu am făcut acest lucru. Vă invit și pe voi să donați, pentru că în efortul de a gestiona această criză va fi nevoie și de implicarea noastră, a fiecăruia dintre noi.

Respectarea regulilor, Izolarea și igiena personală sunt esențiale pentru a rupe lanțul răspândirii coronavirusului, dar este necesar să facem mai mult decât atât. Vom reuși acest lucru doar implicându-ne și putem face asta, întrucât solidaritatea, bunul simț, generozitatea și inteligența sunt acele trăsături care ne vor face să câștigăm lupta împotriva coronavirusului.

Vă invit să vorbiți cu cât mai multe dintre contactele voastre despre aceste inițiative, trebuie să fim solidari, uniți, inteligenți și să câștigăm această luptă.

Putem face asta doar prin implicare!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Same1 check icon
    https://evz.ro/gigi-becali-uimeste-romania-cu-gestul-sau-afara-este-urgie-dar-el-a-gandit-o-altfel.html

    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult