Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Menestrelul Tudorel cântă pe nas execuția teroriștilor DNA

În anumite locuri de detenție, teroriștii capturați sunt omorâți de mai multe ori. Duși, de pildă, sub o spânzurătoare, li se pune o cagulă oarbă pe cap, sunt suiți pe scăunel și li se bagă gâtul în laț. Cineva citește o sentință, urmează niște secunde în care insul respectiv psihic moare. Apoi, e dat jos și retrimis în celulă. Unii dintre autorii pseudoexecuției râd satisfăcuți.

Așa râdea ieri ministrul Tudorel. „Este că v-au trecut toate sudorile?”, spunea rânjetul său periodic, în vreme ce își recita poliloghia încheiată cu singura frază care conta: „Nu e oportună revocarea procurorilor-șefi”.

 „Nu e oportună”... Nu că n-ar fi corectă, nu că n-ar fi îndreptățită prin tot ce spun, nu că n-ar fi așteptată de prietenii Justiției, dar, vedeți dumneavoastră, nu e momentul! 

Mai bine de o jumătate de ceas, ministrul Tudorel a mitraliat DNA din toate pozițiile, repetând că și-a depășit atribuțiile, că a încălcat separația puterilor în stat, că a creat presiuni asupra Guvernului, intimidând și descurajând legiuitorul delegat.

Adicătelea, noaptea lui Iordache și Ordonanța 13 erau bune și frumoase, procurorii, niște teroriști antiguvernamentali, iar sutele de mii de oameni ieșiți în stradă niște năuci manipulați.

DNA ar fi uzurpat puterile constituționale ale executivului Grindeanu, a continuat să abereze ritos acest Iordache vorbăreț, când e cât se poate de clar și pentru ultimul imbecil că procurorii nu au anchetat oportunitatea și conținutul Ordonanței 13, ci modul fraudulos în care a fost adoptată. Trebuie lăsat Guvernul să măsluiască acte în liniște, a cântat pe nas menestrelul Tudorel.

Ca într-o piesă bulevardieră, în clipa în care, logic, ar fi urmat anunțul dării afară cel puțin a doamnei Kovesi, d-sa a concluzionat abrupt că nu e momentul. O execuție simulată a teroriștilor DNA – scoateți-le lațul și coborâți-i de pe scăunel. La finalul ăsta schimbat or fi lucrat și vederile față către față cu conducerea UE la Bruxelles și cu ambasadorul SUA la București...

De fapt, tot acest monolog teatral a fost declamat de Tudorel menestrel ca să-i asigure pe cei care l-au pus în funcție că, îndată ce se va ivi prilejul, execuția va fi cât se poate de adevărată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult