Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mergem din greșeală în greșeală până la victoria finală: Plafonările de prețuri la benzină și energie vor genera și mai multă inflație

benzinarie - Bucuresti

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plafonările de prețuri la benzină și energie vor genera și mai multă inflație.

Profesorul meu de matematică din gimnaziu ne spunea, când făceam varză o problemă, „că mergem din greșeală în greșeală până la victoria finală”. El încerca să ne spună că nu putem să reparăm o greșeală printr-o altă greșeală.

Plafonările de prețuri la benzină și energie sunt greșeli din punct de vedere economic. Acest lucru va avea efect de bumerang și va genera și mai multă inflație. Explic acest lucru cum m-a învățat profesorul Mărgineanu, la ora de matematică.

1. Inflația nu este generată de creșterea prețurilor la benzină și energie. Inflația este generată de tipărirea de bani. Creșterile de prețuri la energie și benzină sunt efecte ale tipăririi de bani. Este greșit să spui că inflația a fost generată de creșterea prețurilor la energie și benzină. 

În România s-au tipărit 130 miliarde de lei în ultimii 2 ani. Adică în 2 ani a crescut cu 50% numărul de lei. Este logic să avem inflație când se tipăresc bani fară acoperire în produse. Asta este definiția inflației din manualul de economie din clasa a XI-a. Vezi aici câți bani s-au printat în ultimii 2 ani https://www.bnr.ro/Masa-monetara-M3-și-contrapartida...

2. În lume se produce benzină și energie atât cât este nevoie. Nici mai mult, nici mai puțin.

Inflația este un fenomen economic produs exclusiv de un decalaj între cerere și ofertă. De peste 40 de ani, în lume se extrage petrol și se produce energie atât cât se consumă. Nici mai mult, nici mai puțin.

Vezi link câtă benzină se produce și câtă se consumă la nivel mondial.

Este greșit să spui că inflația este produsă de energie și benzină. În primul rând, dacă s-ar extrage mai mult petrol, nu am avea unde să-l depozităm. Cel mai bun exemplu a fost pauza economică din 2020, când depozitele cu benzină se umpluseră, iar prețul benzinei devenise negativ. Adică producătorii îți dădeau bani dacă le luai benzina din depozit

De asemenea, dacă s-ar produce mai puțină energie și benzină, am fi ca pe vremea comunismului, când stăteam pe întuneric și nu exista benzină la pompe.

3. Plafonarea prețurilor va genera și mai multă inflație.

Pentru a compensa prețul benzinei, statul trebuie să se împrumute. Acest lucru va crește deficitul bugetar (cel mai mare din UE). România plătește dobânzi foarte mari (cele mai mari din UE), aproximativ 10%.

BNR va printa și mai mulți bani pentru a finanța deficitul. Acest lucru va genera și mai multă inflație.

După perioada de plafonare, prețul va reveni la prețul normal, generat de cerere și ofertă. Cu alte cuvinte, aceste plafonări de prețuri sunt bani aruncați pe geam. Pentru care plătim și dobânzi.

PS. Profesorul de matematică se numește Dumitru Mărgineanu, din Buzău. A luat medalia de aur la olimpiada internațională de matematică. Și acum sunt elevi care iau medalii de aur la olimpiade internaționale. Dar nu îi știe nimeni. De ce nu îi știe nimeni? Pentru că olimpiadele de matematică nu se transmit la TV. Iar știrile cu ei nu fac rating în media și social media.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Radule daca te mai uitai si la stiri in loc sa ne bati la cap cu articole despre idolii tai “fentatori de taxe” Musk si Bezos, poate ca ai fi vazut imaginea de ansamblu.
  Teroria de baza a inflatiei pe care ai expus-o este corecta, insa tiparnitele occidentale au functionat la foc continuu din 2009 cand liderii au decis ca gangrena nu se vindeca prin amputare (faliment) ci prin QE (antibiotice luate pe datorie).
  Cand a venit razboiul pe care Cracanatul de la Kremlin l-a planuit de cativa ani, discutand din timp cu lacheii sai din OPEC sa nu creasca productia (mai tii minte cum batea palma la G20 cu MBS ca doi tovarasi de belele din Berceni), s-a mai adaugat o piatra in balanta. Graficul la care ai dat tu link-ul e corect, insa pretul pe care-l platim noi pe baril e cel de la bursa nu cel de dumping platit de China, India, Pakistan.
  In prepararea razboiului Cracanatul a stat cu mana si pe robinetul de gaz din noiembrie incoace, ca sa fragezeasca Europa, provocand explozia preturilor. Odata razboiul declansat a inceput criza cerealelor si a ingrasamintelor ceea ce a provocat o alta explozie a preturilor.
  Toate astea au contribuit la explozia inflatiei nu doar tiparnitele. Doar prin QE inflatia era probabil la jumate din ce este. Cat despre solutii TVA-ul si accizele ar fi cheia, dar decizia trebuie luata la nivel UE din cauza restrictiilor legate de deficitul bugetar.
  • Like 0
 • Văd că vorbiți de plafonare, dar nu este așa. Guvernul a aprobat compensarea prețului benzinei cu 0,5 lei care este și mai grav. Aceasă valoare compensată se va plătii tot de către noi , populația româniei, din taxele și contribuțiile ce le plătește fiecare dintre noi. Cel mai corect era limitare a prețului de vănzare pe toată filierea de la producător până la vănzător.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult