Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mergi la shopping eficient: cum rezistăm tentației de a cumpăra haine inutile doar pentru că au prețuri mici

Shopping eficient

Foto: Guliver Getty Images

Azi, despre mersul la shopping „eficient”.

Primele 2 sfaturi - Ordonează-ți garderoba & Compune-ți garderoba capsulă – au fost tratate în posturi separate și, dacă nu le-ai citit, te invit să le parcurgi.

Cum facem shopping în sales

Cum evităm „falimentul” la shopping?

Cum alegem doar „chilipirurile” de care avem nevoie?

Cum rezistăm tentației de a cumpăra haine inutile doar pentru că au prețuri mici?

Cum să ne simțim bine la shopping?

1. Alcătuiește o listă de cumpărături

Înainte de a pleca de acasă, alcătuiește o listă de cumpărături cu tot ceea ce ai nevoie/ dorești să achiziționezi + bugetul disponibil.

Trebuie să ne îmbrăcăm pentru viața pe care o avem, nu pentru o viață fantezie „de revistă”. Dulapul trebuie sa se potriveasca stilului tău de viață actual.

2. Nu cumpăra haine doar pentru că sunt la reduceri. 

Nu te lăsa influențată de economii, pentru că real sunt bani cheltuiți pe haine pe care nu le purtăm deloc sau foarte rar.

Asigură-te că achiziționezi doar articolele care se află pe lista de cumpărături, care au culorile și formele care ți se potrivesc - deoarece știi că acestea le vei purta - fii puternică, atentă, înțeleaptă.

3. Majoritatea hainelor reduse sunt cele din trendul actual (culori, forme, imprimeuri, materiale). Gandește-te 1 minut dacă jacheta pe care o vezi acum o vei o purta în anul următor, când vor fi în trend alte culori și alt croi. 

Dacă raspunsul este totuși DA, atunci poți cumpăra.

4. Bucură-te de sesiunea de shopping!

Alege să faci shopping atunci când te simți energică și ești in the mood, nu când vrei sa ieși dintr-o pasă proastă.

O zi grea la serviciu? Shopping! 

Nu te simți suficient de frumoasă azi? Shopping! 

Probleme acasă? Shopping!... Sau nu: terapia prin shopping poate să meragă pe moment, dar îți va umple dulapul de tot felul de lucruri pe care nu le vei folosi niciodată.

Recomandarea mea este să ne limităm obiceiurile de cheltuieli emoționale, pentru ca shoppingul este o activitate preponderent rațională.

5. Cumpărăturile sunt uneori obositoare, dar am câteva sfaturi.

5.1. Poartă haine & încălțăminte confortabile și ușor de dezbrăcat/ descălțat

5.2. Dacă ești la cumpărături pentru ținute business, nu uita să ai cu tine niște pantofi pe care știi că îi vei purta cu acea ținută

5.3. Poartă un sutien bun și lenjerie de corp fără cusături, astfel încât să nu influențeze forma hainelor pe care le probezi.

5.4. Aplică-ți un machiaj minimalist, daca se poate fără fond de ten, pentru a nu murdări hainele pe care le probezi.

6. Inainte de achiziție, asigură-te că știi politica de rambursare și/ sau de schimb a magazinului. Femeile au voie să se răzgândească....

7. Ia-ți câteva pauze de cafea și, desigur, un prânz delicios. Nu uita că dieta începe de mâine.

Tips: Orice achiziție făcută care nu te înveselește va fi, fără îndoială, o greșeală.

Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor & formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile de Image and colour.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unde e R-ul în cerculeț pt articole „cu target”?
  • Like 1
 • antonia check icon
  Veniti cu mine la shopping ? Pliiizzzz ... :D
  • Like 0
  • @ antonia
   Dupa workshopurile Image and Colour pe care le predau, veti stii sa mergeti la cumparaturi singure si sa achizitionati eficient doar item-urile de care aveti nevoie.
   Chiar daca este un proces, merita investitia pe termen lung... trust me
   • Like 0
 • De ce e ideea că doar femeile fac shopping? Bărbaților nu li se aplica ideea asta? Bărbații nu fac cumpărături? Unde e egalitatea? Corectitudinea politică?
  • Like 1
  • @ Andrei Ciornei
   storo check icon
   Se aplica, stai linistit....ma rog, mai putin partea cu machiajul si sutienul :)) dar in rest shopaiala e un drog, o dependenta atent creata de catre administratorii de site-uri comerciale....am aprox 30 de perechi de incaltaminte ( (si nu-s miriapod !)) si vreo 50 de camasi....Asa ca stiu ce spun :)))
   Dar imi tratez dependenta cumparind pt altii....:)
   • Like 2
  • @ Andrei Ciornei
   Desigur ca toata lumea face shopping, doar ca femeile fac asta putin mai ineficient decat barbatii....sa raspund elegant :)
   • Like 1
  • @ storo
   Un research WRAP arata ca daca am creste durata de viata a hainelor cu doar 9 luni, am reduce anual emisiile de carbon, consumul de apa si amprenta de deseuri cu 20%-30% fiecare! si asta se aplica si la barbati si a femei
   • Like 0
  • @ Ioana Hurdubelea
   Adi check icon
   oare o fac 'putin mai ineficient' fiindca poate ca banii vin de la iubi? hahaha!
   • Like 0
 • De ce e ideea că doar femeile fac shopping? Bărbaților nu li se aplica ideea asta? Bărbații nu fac cumpărături? Unde e egalitatea? Corectitudinea politică?
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult