Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

10 pași prin garderoba ta: de aruncat, de dat și de păstrat. Femeia „obișnuită” poartă 20% din dulapul ei în 80% din timp

Dulap de femeie

Foto: Guliver Getty Images

Curățenia garderobei, îmbunătățirea stilului vestimentar și diversificarea hainelor pe care le purtați par „munci” complicate. Voi încerca să te ajut să faci asta ceva mai ușor.

Iată câteva sfaturi pe care ți le recomand pentru a avea o garderobă completă, eficientă și potrivită pentru orice sezon:


1. Ordonează-ți garderoba.


2. Compune-ți „garderoba capsulă”.


3. Mergi la shopping eficient.

În acest prim articol vom trata organizarea garderobei. („Compune-ți garderoba capsulă” și „Mergi la shopping eficient” vor fi tratate în zilele următoare).

Gândul că trebuie să rearanjezi tot dulapul te face să amâni tot timpul această activitate. Plus că pare imposibil să te detașezi de o mare parte din haine, chiar dacă nu le-ai purtat în ultimii 3 ani, nu-i așa? Pe de altă parte, ți-ar plăcea să îți vezi toate hainele și să ai loc pentru altele noi.
 Prin urmare, iată câteva sfaturi și trucuri despre cum să îți organizezi garderoba și cum să afli ce să păstrazi și ce să nu păstrezi.

TRUE FACT: femeia obișnuită poartă aproximativ 20% din tot în dulapul ei în 80% din timp

Pasul 1: Scoate-ți toate hainele din dulap (absolut toate, crede-mă!) și începe prin a sorta hainele în 3 secțiuni „de aruncat”, „de dat/ vândut” și „de păstrat”.

Pasul 2: Hainele din secțiunea „de aruncat” te sfătuiesc să le duci către magazinele care au programe de reciclare (exemplu: H&M, Zara) pentru a obține vouchere de discount la alte produse noi.

Pasul 3: Pentru hainele din secțiunea „de dat/ vândut”, îți recomand să intri pe site-uri/ grupuri de vândut – cumpărat haine pre-owned and pre-loved. Vinde lucrurile pe care nu le porți, pentru a câștiga spațiu și bani pentru alte haine noi.

Iată un astfel de grup pe care îl administrez – Tzoale.

Pasul 4: Din secțiunea „de păstrat”, elimină obiectele vestimentare pe care nu le-ai purtat în ultimii 3 ani, deoarece nu le vei mai purta niciodată!

Pasul 5: Probeaza hainele rămase. Dacă nu se mai potrivesc ca măsură – mută-le în secțiunea „de dat/ vândut”! Când vei reveni la aceleași măsuri, o să ai o scuză bună pentru a face cumpărături.


Pasul 6: Asigură-te că păstrezi piesele de rezistență. Când există un dulap de bază bun, rareori va fi o criză de îmbrăcăminte.

Pasul 7: Împarte hainele în sezoane și pastrează-le doar pe cele pe care le vei purta în următoarele 6 luni (din punct de vedere sezon/ anotimp/ temperatură).

Pasul 8: Organizează dulapul în secțiuni - cămăși cu cămăși, pulovere cu pulovere etc. Dacă le grupezi, hainele vor fi mai foarte ușor de găsit.

Pasul 9: Aranjează hainele după culori. Ajută la o identificare mai ușoară a anumitor „item”-uri.

Pasul 10: Invită o prietenă să stea cu tine și chiar să te ajute. Faptul că ea nu este atașată emoțional de anumite haine, îți va face mai ușoară „despărțirea” de hainele pe care nu le mai porți… plus că va fi mai distractiv!

Tips: Folosește modele asemănătoare de umerașe pentru a arăta cât mai frumos dulapul tău.

Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor și formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile Image and colour. Vom petrece împreună cele mai utile și plăcute 2 ore în sesiuni dedicate obiectivelor pe care ți le propui. În stil nu există reguli, există personalitate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ah, sunt singura cu : haine de vara, de iarna, si haine cand slabesc 5 kile? :D
  • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Cu siguranta faci parte din majoritate :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult
sound-bars icon