Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

10 pași prin garderoba ta: de aruncat, de dat și de păstrat. Femeia „obișnuită” poartă 20% din dulapul ei în 80% din timp

Dulap de femeie

Foto: Guliver Getty Images

Curățenia garderobei, îmbunătățirea stilului vestimentar și diversificarea hainelor pe care le purtați par „munci” complicate. Voi încerca să te ajut să faci asta ceva mai ușor.

Iată câteva sfaturi pe care ți le recomand pentru a avea o garderobă completă, eficientă și potrivită pentru orice sezon:


1. Ordonează-ți garderoba.


2. Compune-ți „garderoba capsulă”.


3. Mergi la shopping eficient.

În acest prim articol vom trata organizarea garderobei. („Compune-ți garderoba capsulă” și „Mergi la shopping eficient” vor fi tratate în zilele următoare).

Gândul că trebuie să rearanjezi tot dulapul te face să amâni tot timpul această activitate. Plus că pare imposibil să te detașezi de o mare parte din haine, chiar dacă nu le-ai purtat în ultimii 3 ani, nu-i așa? Pe de altă parte, ți-ar plăcea să îți vezi toate hainele și să ai loc pentru altele noi.
 Prin urmare, iată câteva sfaturi și trucuri despre cum să îți organizezi garderoba și cum să afli ce să păstrazi și ce să nu păstrezi.

TRUE FACT: femeia obișnuită poartă aproximativ 20% din tot în dulapul ei în 80% din timp

Pasul 1: Scoate-ți toate hainele din dulap (absolut toate, crede-mă!) și începe prin a sorta hainele în 3 secțiuni „de aruncat”, „de dat/ vândut” și „de păstrat”.

Pasul 2: Hainele din secțiunea „de aruncat” te sfătuiesc să le duci către magazinele care au programe de reciclare (exemplu: H&M, Zara) pentru a obține vouchere de discount la alte produse noi.

Pasul 3: Pentru hainele din secțiunea „de dat/ vândut”, îți recomand să intri pe site-uri/ grupuri de vândut – cumpărat haine pre-owned and pre-loved. Vinde lucrurile pe care nu le porți, pentru a câștiga spațiu și bani pentru alte haine noi.

Iată un astfel de grup pe care îl administrez – Tzoale.

Pasul 4: Din secțiunea „de păstrat”, elimină obiectele vestimentare pe care nu le-ai purtat în ultimii 3 ani, deoarece nu le vei mai purta niciodată!

Pasul 5: Probeaza hainele rămase. Dacă nu se mai potrivesc ca măsură – mută-le în secțiunea „de dat/ vândut”! Când vei reveni la aceleași măsuri, o să ai o scuză bună pentru a face cumpărături.


Pasul 6: Asigură-te că păstrezi piesele de rezistență. Când există un dulap de bază bun, rareori va fi o criză de îmbrăcăminte.

Pasul 7: Împarte hainele în sezoane și pastrează-le doar pe cele pe care le vei purta în următoarele 6 luni (din punct de vedere sezon/ anotimp/ temperatură).

Pasul 8: Organizează dulapul în secțiuni - cămăși cu cămăși, pulovere cu pulovere etc. Dacă le grupezi, hainele vor fi mai foarte ușor de găsit.

Pasul 9: Aranjează hainele după culori. Ajută la o identificare mai ușoară a anumitor „item”-uri.

Pasul 10: Invită o prietenă să stea cu tine și chiar să te ajute. Faptul că ea nu este atașată emoțional de anumite haine, îți va face mai ușoară „despărțirea” de hainele pe care nu le mai porți… plus că va fi mai distractiv!

Tips: Folosește modele asemănătoare de umerașe pentru a arăta cât mai frumos dulapul tău.

Dacă ești interesată să-ți definești/ redefinești stilul vestimentar, tip & tricks despre o garderobă adecvată culorilor și formelor tale, vârstei și life-style-ului tău, te aștept la workshop-urile Image and colour. Vom petrece împreună cele mai utile și plăcute 2 ore în sesiuni dedicate obiectivelor pe care ți le propui. În stil nu există reguli, există personalitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ah, sunt singura cu : haine de vara, de iarna, si haine cand slabesc 5 kile? :D
    • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Cu siguranta faci parte din majoritate :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult