Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mesajul ambasadorului SUA pentru politicienii adepți ai naționalismului economic: „S-ar putea ca la mijloc să fie aripa xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei”

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a participat luni la Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului și a spus, în timpul unui discurs, că acele persoane care promovează naționalismul economic și atacă multinaționalele vor să creeze animozitate și să îndepărteze România de traseul său euroatlantic.

Foto: Adel Al-Haddad/Inquam Photos

„Cei care se opun liberalismului şi îmbrăţişează naţionalismul economic caută din nou să îi atace şi să îi demonizeze pe evreii din Europa şi pe cei din afara ei. Fac acest lucru direct, prin manifestaţii naţionaliste şi vandalizarea memorialelor şi a cimitirelor. Dar fac acest lucru şi indirect, prin atacarea companiilor multinaţionale şi prin aluzii la pretinse şi presupus infame legături evreieşti ale unor întreprinderi legitime cu scopul de a crea animozitate şi de a prezenta concluzii funeste.

Recrudescenţa acestei retorici antisemite, însoţite de transformările economice cauzate de globalizare, constituie un teren fertil pentru cei care încearcă să manipuleze opinia publica şi să îndepărteze România de temelia principiilor ei euro-atlantice”, a declarat Klemm, citat de Digi24.

„Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism”

Această animozitate este amplificată prin promovarea știrilor false, „fake news”, care au drept scop slăbirea instituțiilor și polarizarea societăților.

„Politicienii şi jurnaliştii care cedează tentaţiei de a folosi aceste scenarii o fac probabil din oportunism, simţind că există şansa unui câştig pe termen scurt chiar dacă ei nu cred în mod necesar în respectivele scenarii. Dar acest oportunism este în cele din urmă devastator. Iar prin intermediul acestuia se realizează de fapt opera duşmanilor noştri, a celor care încearcă sa ne facă rău.

S-ar putea ca la mijloc sa fie aripa marginală, xenofobă şi rasistă a extremei drepte. S-ar putea să fie influenţa nocivă a Rusiei. S-ar putea să fie cei care încearcă să divizeze comunităţile prin agitaţii de un naţionalism economic strident. Toţi caută să ne slăbească parteneriatele şi orientarea noastră transatlantică pentru propriile scopuri ostile”, a afirmat Hans Klemm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin check icon
    Stau și io și mă întreb, cât vă mai uitați în gura ăstuia? Naționalism economic zici, bre? Tu, care ești reprezentantul unei țări care are pib per capita de vreo cinci ori mai mare decât al nostru? Ce zice șeful tău, barosane? "Buy american". Și pe noi ce ne sfătuiești? " Buy ......". Fill in the blanks, mister Klemm. Era mai bine fără ambasador american, decât cu ăsta...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult