Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mesajul unei bucureștence înghețate care a „colindat-o” pe doamna Firea

Protest apă caldă

Dragă domnule viitor primar al Bucureștilor,

Dragă viitor votant la alegerile locale,

Vă văd agitați în ultima vreme și mă bucur. Agitația asta, apărută imediat după alegerile prezidențiale, nu poate fi un semn rău pentru cele care urmează la vară. Nici bine nu s-au golit paharele de șampanie și au început campaniile, mai oficiale sau mai puțin oficiale. Pe surse curg gârlă informațiile. Și speculațiile. Mă bucură interesul și modul în care se ascut cuțitele pentru viitoarele alegeri, la fel de mult cum mă bucură rezultatul recent al celor prezidențiale și (aproape) la fel de mult cum m-am bucurat la europarlamentare. 

Dar, dați-mi voie să vă reamintesc:

- Aveți o singură șansă să schimbați ceva pentru următorii 4 ani. O singură șansă deocamdată, dacă nu face și guvernul ăsta nou ceva bun să schimbe legea. O șansă pentru orașul pe care îl reprezentați amândoi în egală măsură și care poate ajunge orașul care să vă reprezinte cu cinste. Depinde de voi să schimbați asta, de votul și de alegerile voastre.

- Diaspora nu va mai fi alături de nici unul dintre voi în iunie. Nici liste suplimentare nu vom avea și nicio o migrație în masă spre orașele natale nu va să vie. Dacă facem un calcul simplu, bazat strict pe voturile de la prezidențiale, numai în București veți avea aproximativ 300.000 de oameni în minus. În 2016, Gabriela Firea a câștigat Bucureștiul cu puțin peste 200.000 de voturi. Sunteți pe cont propriu.

- Știți cât valorează pierderile de apă caldă din București din ultimii 10 ani? Ar fi bine să știți, înainte de orice promisiune și de orice vot. Sumele care circulă pe internet sunt amețitoare și asta e doar una dintre probleme. 

- Dacă sistemul de termoficare va ceda, la fel se va întâmpla și cu rețeaua electrică din cauza suprasolicitării, a soluțiilor alternative pe care toată lumea va încerca să le găsească. Vom avea ger acasă, vom avea ger în spitale, vom avea ger în școli. Iar dacă nu se schimbă nimic, sistemul de termoficare va ceda curând. Ar fi una dintre priorități.

- Votul vostru cântărește la fel de mult precum cântărește gestul de a arunca o hârtie la coș, diferența e că nu puteți vota în fiecare zi. Votul vostru cântărește la fel de mult ca o reclamație în lipsa coșului de gunoi. Conduita civică vă cere să votați, la fel cum vă cere să păstrați curățenia și să fiți parte din ea, chiar dacă asta înseamnă să iei chiar tu, domnule viitor primar sau domnule votant, hârtia de pe jos. Poate nu uitați asta, după alegeri.

- Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, chiar dacă sunt multe voci care vă vor cere asta. Dar sunt pași mici care se pot face peste noapte, și pași uriași pe termen lung. Am vrea cu toții să vedem și pașii ăștia mici mai repede, să vedem că se mișcă, în sfârșit, ceva.

- Competiția e bună, dar să nu uităm că nu e bine să moară mereu capra vecinului. Poate e bine să vedem poza întreagă, de ansamblu, pentru binele mai mare, al tuturor. Eu pot face pace cu cei care au votat cu dușmanul, voi puteti face pace cu așa-zisul concurent din „tabăra adversă”? 

- Nu vom avea mereu la îndemână ultimul mandat de primar pe care să dăm vina și este fundamental greșit să punem în cârca lui toate neajunsurile prezente. 

- Interesul nu e al unui singur oraș. Miza nu e (doar) pentru București. Amintiți-vă de țelul comun iar dacă nu există, creați unul. 

- E parțial vina tuturor că s-a ajuns aici. A ta că te-ai făcut că nu vezi când ar fi trebuit, a mea că am renunțat prea ușor, a lor că au furat prea mult. În timp ce voi dormeați sau poate erați prinși cu alte treburi, eu am fost recent să îngheț în fața primăriei din București. Am marcat cu înfrigurare momentul de început pentru încă o iarnă rece, și afară, și în casă, alături de câteva zeci de oameni. Am zis că dacă pot să fac ceva, n-o să ezit. Voi? Au fost maximum 50 de oameni să spună ceva, iar ăștia nu sunt singurii bucureșteni care votează.

Vrem să dărâmăm un simbol? Vrem să scăpăm orașul de corupți și să facem din el unul decent, demn de Europa? Nu mai vrem PSD în țară și, implicit, nici Gabriela Firea la București? Foarte bine! Dar nu uitați că 6 luni trec incredibil de repede, iar porcul ăsta nu va putea fi îngrășat în ajun, tot așa cum orașul ăsta nu va putea fi reparat peste noapte. Pentru un oraș sănătos e nevoie de o mentalitate sănătoasă și de perseverență. Și de muncă reală. Nu doar în perioada de campanie și nu doar pe facebook. Fiecare secundă contează. Nu știu despre voi, dar pentru mine lupta asta e personală. Nu-mi pasă de București mai mult decât de România, mă doare la fel de tare, dar aveți, și avem!, acum ocazia lucrurilor concrete. Dragă domnule viitor primar, dragă domnule votant: ne așteaptă cea mai aprigă bătălie electorală a lui 2020 și poate a ultimilor ani. Vă cer să nu mă dezamăgiți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult