Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Microîntreprinderea la care patronul este și salariatul societății, cea mai avantajoasă impozitare

A doua modificare a noului Cod fiscal înainte de intrarea în vigoare aduce o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri din categoria întreprinderilor mici și mijlocii din România, respectiv cota de impozit pe dividende distribuite persoanelor fizice de 5%, procent aplicabil pentru dividendele distribuite începând cu 1 ianuarie 2016.

Acest venit din dividende este scutit la plata contribuției de sănătate în anul 2016 dacă persoana fizică ce încasează dividendul este deja asigurată în sistemul public de sănătate. Din anul 2017, veniturile din dividende sunt în sfera contribuției de sănătate în procent de 5,5%, indiferent dacă persoana fizică mai realizează alte venituri pentru care datorează contribuția la sănătate, urmând ca plafonul maxim al contribuției să fie de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.

Desigur, este mai mult o măsură reparatorie a impozitării capitalului național având în vedere că plățile de dividende făcute de societăți din România către societăți din alte state membre sunt încă de la 1 ianuarie 2007 scutite de impozit pe dividend dacă societatea din celălalt stat membru îndeplinește două condiții foarte ușoare respectiv deține mai mult de 10% din capitalul social al societății din România pe o perioadă mai mare de 1 an analizată la data plății dividendului.

Astfel, această măsură este una bună de stimulare a activității de investiții pe plan național însă este, per ansamblu, o măsură de diminuare asupra impozitării capitalului românesc în raport cu cel străin.

Aceeași ordonanță de modificare a Codului fiscal aduce și o nouă noțiune fiscală, un nou concept privind microîntreprinderea, concept ce poate să fie o alternativă de desfășurare a unei activități economice, având în vedere supraimpozitarea activității independente și a profesiilor libere din anul 2016.

Începând cu 1 ianuarie 2016 o microîntreprindere este societatea ce realizează venituri într-un exercițiu fiscal de până la 100.000 euro. Impozitul pe venitul microîntreprinderii se stabilește în mod diferențiat în funcție de numărul de salariați, respectiv:

- 3% din venituri pentru microîntreprinderile fără salariați;

- 2% din venituri pentru microîntreprinderile cu un salariat;

- 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu doi sau mai mulți salariați.

Desigur, pot fi microîntreprinderi societățile cu o foarte largă gamă de servicii, mai puțin cele care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;

d) desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.

Mai mult, o microîntreprindere nu poate realiza mai mult de 20% venituri din consultanță și management.

Prin urmare, orice microîntreprindere ce are obiectul de activitate altul decât cele precizate anterior poate beneficia de această impozitare favorabilă, impozitare ce devine optimizare fiscală în condiția plății impozitului pe divinded în procent de 5%.

Dacă ținem cont de faptul că proprietarul societății se poate angaja la aceasta, pentru microîntreprinderile cu venituri mai mari reducerea de impozit pe venit de la 3% la 2% acoperă cheltuielile cu impozitele și taxele aferente salariului persoanei angajate, persoană ce va beneficia de asigurările de sănătate și de vechimea contribuțiilor la sistemul public de pensii.

Rămânând în aceeași zonă a analizei fiscale, dacă aceeași activitate ar fi fost prestată sub forma unei activități independente/ profesii libere, activitate desfășurată ca PFA conform limbajului uzual, impozitele datorate în anul 2016 sunt:

- impozitul pe venit 16%;

- contribuția la sănătate de 5,5%;

- contribuția la pensii de 10,5%, plafonată superior la valoarea de 5 ori salariul mediu x 12 luni, contribuție ce nu asigură stagiul complet de cotizare la pensii;

- dacă PFA dorește un stagiu întreg de cotizare la pensii mai achită și procentul de 15,8%.

În acest sens, dragi cititori, dacă doriți să efectuați o activitate și nu aveți o perspectivă de a deveni multinațională în scurt timp, luați în considerare și mecanismul fiscal al microîntreprinderii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • priamus check icon
  Buna ziua
  Ma numesc Sorin Ferche sunt de profesie medic dentist si detin un cabinet stomatologic ,forma de organizare Cabinet medical individual.

  Cabinetele medicale fără personalitate juridică , sunt inregistrate doar la Directia de Sanatate Publica , in registrul cabinetelor medicale .
  Va rog sa ma lamuriti pe mine , si pe alti colegi in urmatoarele aspecte:
  1. Ce tip de activitate desfasuram ? ( sociala sau economica)
  2.Ce text de lege specifica clar activitatea pe care o desfasuram?
  3.De ce trebuie sa platim aceleasi taxe ca si un SRL daca nu suntem inregistrati in Registrul comertului ?
  va multumesc anticipat
  cu stima dr.Ferche sorin

  Cabinete medicale individuale (de sine stătătoare, asociate sau grupate)
  Societăți civile medicale

  • Like 0
 • Mircea check icon
  Buna seara.
  In speranta ca nu voi parea troll, as dori sa atrag atentia asupra unei erori din textul de mai sus, mai exact in paragraful care contine fraza: "este mai mult o măsură reparatorie a impozitării capitalului național având în vedere că plățile de dividende făcute de societăți din România către societăți din alte state membre sunt încă de la 1 ianuarie 2007 scutite de impozit pe dividend".
  In aceasta fraza se confunda 2 tipuri de impozite si anume cel pe profit si cel pe venitul nerezidentilor (ambele aplicate si dividendelor). Trebuie precizat ca nerezidentii membrii UE care indeplineau conditiile precizate in articol erau scutiti doar de impozitul pe venitul nerezidentilor ce ar fi fost retinut la sursa in Romania, ei urmand sa fie oricum impozitati in tara lor de rezidenta pentru venitul obtinut. Astfel, prin scutirea acordata incepand cu 2007 s-a evitat dubla impozitare (o data prin retinere la sursa in Romania si odata pe profit in tara de rezidenta), nu s-a acordat o scutire. Similar si in Romania in aceasta perioada se evita dubla impozitare prin faptul ca impozitul se retinea la sursa de societatea platitoare, dar reprezenta venit neimpozabil la societatea care primea dividendele. In concluzie, modalitatea de impozitare nu era nici un trecut cu nimic diferita intre nerezidenti si rezidenti - ambii erau impozitati o singura data pe veniturile din dividende, doar ca in tari diferite.
  De aceea, nu cred ca este corect sa spunem ca "este o masura reparatorie" ci este pur si simplu o scadere de taxa de la 16% la 5% la nivelul impozitului pe profit si pe venit, fara a impacta cu nimic tratatele semnate de Romania si directivele europene care reglementeaza impozitul pe venitul nerezidentilor.
  O seara frumoasa!
  • Like 2
  • @ Mircea
   Buna ziua. Critica este una constructiva si binevenita. Opinie: Nu este nici o eroare in text. Scrie foarte clar pentru cine citeste cu atentia cuvenita ca este o scutire la impozitul pe dividend, cand societatea mama este din alt stat membru, cu indeplinirea celor doua conditii. Comentariul dvs induce confuzie mentionand impozitul pe profit. Aceiasi scutire se aplica si pentru platile de redevente sau dobanzi, indeplind alte doua conditii (detinere mai mult de 25% din capitalul social pentru mai multe de 2 ani) In rest, pentru mine ca roman ma intreseaza ca veniturile din dividende sunt din Romania, rezidentii sunt impozitati iar nerezidenti sunt scutiti. In rest nu mai intereseaza cum este nerezidentul impozitat in tara mama! Chiar deloc!
   • Like 1
 • Reducerea de la 3% la 2% in cazul unui angajat acoperă taxele si impozitele ... Acum nu prea e corecta exprimarea fără sa specificam cifra de afaceri si salariul la care ne referim. In rest este foarte ok articolul si binevenit.
  • Like 1
 • Doi sau mai multi salariati la impozitul de 1%,trebuie sa fie cu norma intreaga sau poate fi si cu 4 ore?
  • Like 0
  • @ Daniel Daniel
   Bună dimineata. Doar cu norma intreaga. Numai bine. A Benta
   • Like 1
  • @ Daniel Daniel
   Mircea check icon
   Buna seara. Pot fi si mai multi salariati cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi. Astfel, o microintreprindere cu doi salariati angajati cu norma partiala de 4 ore, poate plati impozitul redus de 2% (ca si o microintreprindere cu 1 salariat cu norma intreaga) deoarece, insumat, cei doi salariati reprezinta echivalentul unei norme intregi. Similar, daca societatea are 4 angajati part-time, poate aplica cota de impozit de 1%. Weekend placut :)
   • Like 2
  • @ Mircea
   ilie check icon
   Raspunsurile tale, Mircea, mi se par extrem de bine argumentate si ma intreb daca cumva acorzi si asistenta sau consiliere fiscala . Datele mele de contact: 0733582709 iliecatoiu@yahoo.com. Multumesc si astept raspunsul tau, indiferent care ar fi. Spor si inspiratie !
   • Like 1
 • Pentru venituri din consultanta si management impozitarea rămâne ca si pana acum? Mulțumesc.
  • Like 1
  • @ Dan Bundur
   Da. O societate cu obiect de activitate consultanta sau management nu poate fi microintreprindete din punct de vedere fiscal. Aceasta plăteste impozit pe profit cu procent de 16%.
   • Like 0
 • Multumesc si felicitari pentru articol!
  • Like 0
  • @ Melinda Margareta Kovacs
   Multumesc frumos!
   • Like 0
  • @ Melinda Margareta Kovacs
   Multumesc frumos numai bine si dvs.
   • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  multumim de articol.
  • Like 0
  • @ Dan Dan
   Multumesc frumos!
   • Like 0
 • Multumesc pentru articol, utila informare :) La mai multe!
  • Like 1
  • @ Cismas Bogdan
   Multumesc frumos, speram sa avem inspiratie la mai multe articole.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult