Cu câțiva ani în urmă, Mihaela Buzărnescu juca în calificări pentru a intra pe tabloul principal în turneul bucureștean WTA de la Arenele Moarte, pe atunci încă vii. Jocul ei nu era deloc rău ca nivel tehnic, dar nu aduna puncte: multe lovituri se duceau un deget afară sau în bandă, recepționa cu grimase ca de ulcer atât greșelile proprii, cât și „noroacele” adversarei, rata mingile importante. Părea că tenisul e un chin prin care trebuie să treacă de-o viață, de când muncea din greu antrenată de tatăl ei, pe terenurile de la ștrandul Tineretului.
Ce ne arată acum, la 29 de ani, Mihaela Buzărnescu este o minune într-un sport în care nu există minuni. Hobart, Tasmania, Australian Open Series, finală Mertens-Buzărnescu, set decisiv. Belgianca are 2-1 și 40-15 pe serviciul româncei. Ce face Mihaela noastră, cu un an în urmă pe locul 540 WTA și gata să se lase de tenis?
Schimb de lovituri dure, Elise dă tare, Mihaela, în loc să se apere timorată, ca „pe vremuri”, sau să forțeze imprecis, expediază cu tupeu un forehand lung de linie, imparabil.
Următoarea minge de break o rezolvă cu totul altfel. Din schimb tare în cros, pune, cu două mâini, o scurtă „împământată”, letală, lângă fileu.
Până la urmă, tânăra și talentata Elise Mertens a câștigat setul și titlul, dar nu înainte ca Buzărnescu să-i anuleze 4 mingi de meci, luptând exemplar până în ultima clipă.
Întreg jocul Mihaelei s-a schimbat ca în Transformers: cu aceleași piese componente, mașina second hand cu motorul dând rateuri s-a prefăcut într-un monopost de Formula 1. Forehandul și reverul, lungi și aspre, ciupesc acum tușa, unghiurile sunt ascuțite, desele veniri la fileu le încheie cu voleuri apăsate sau smeciuri sigure, după lovituri de stângace care scot adversara din teren. Mihaela Buzărnescu ne dezvăluie, în fine, secretul ei: de fapt, știa tot tenisul.
Cum a fost posibilă această metamorfoză?
Nu altfel decât printr-o descoperire de sine, provocată de un „magician” al cărui nume nu a dorit să-l facă public. Acest „inginer de suflete” a învățat-o să se uite în alt fel la ea însăși.
Când înoți ani de zile prin mlaștina locurilor de la 200 în sus, în turnee prăpădite, aproape fără spectatori, poți să-ți pierzi stima de sine, să te consideri o jucătoare de rând, iremediabil pierdută. A avut o asemenea autoflagelare chiar și Simona Halep, în fața lui Darren Cahill, la Miami 2017, în perioada neagră a începutului de an, darmite Mihaela...
S-a întâmplat cu Mihaela Buzărnescu ceea ce Ion Țiriac îi cere Simonei Halep: „Trebuie să-ți dai seama cine ești!”. Și, deși Mihaela e locul 44, ea poate fi un exemplu pentru nr. 1 mondial. Îi rămâne marii campioane Simona Halep să împlinească de marți, la Melbourne, dorința lui Țiriac.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp