Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihai Fifor, mutat de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării. Noul ministru al Economiei, Gheorghe Șimon: două firme în insolvență și probleme cu furtul unui TAF în 2006

Fifor

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Mihai Fifor va fi noul ministru al Apărării, iar în locul lui la Ministerul Economiei va fi numit deputatul PSD Gheorghe Șimon. Propunerile pentru cele două portofolii au fost anunțate de liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Cred că Mihai Fifor va fi un ministru al Apărării foarte bun. L-am ales pe Mihai Fifor pentru că este un om responsabil. (...) Gheorghe Șimon are o experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD și o experiență în economia reală. Este inginer, are toate argumentele pentru a fi un bun ministru”, a spus marți președintele PSD Liviu Dragnea.

UPDATE Mihai Fifor și Gheorghe Șimon au depus jurământul la Palatul Cotroceni.

Gheorghe Șimon are 65 de ani și este la al doilea mandat de deputat. Șimon este absolvent al Institutului Politehnic Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanică. Este vicepreședinte al Comisiei economice din Camera Deputaților.

„Programul de guvernare e principala prioritate. Strict pe Ministerul Economiei, avem în lucru Legea minelor, Legea apelor minerale, avem în lucru redevența. Sperăm să ducem la bun sfârșit programul de guvernare”, a spus Gheorghe Șimon.

Propunerile PSD pentru cele două ministere au ajuns la Palatul Cotroceni, potrivit Digi24.

Cine este noul ministru al Economiei

Gheorghe Șimon, propus pentru portofoliul de la Economie, este acționar la SC „Independența” SA Vișeu de Sus, potrivit declarației sale de avere

(Gheorghe Șimon / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Firma se află în insolvență, conform site-ului Tribunalului Maramureș.

În 2006 Gazeta de Maramureș scria că Gheorghe Șimon, care era atunci consilier județean PSD, a fost cercetat penal pentru furt, alături de doi frați din clanul Horjenilor. Cu toții au fost acuzați că au furat un tractor articulat forestier (TAF). Gheorghe Șimon a respins acuzațiile. 

„Notingher (persoana care a făcut denunțul penal - n.n) a cumpărat de la cineva și s-a intabulat. Pentru un miliard și ceva. Fictiv, probabil. Nu știu de ce, Notingher a încercat să mă murdărească și m-a târât pe mine în denunțul penal, cu furtul TAF-ului. Nu e un ou, să-l furi așa. Mă gândesc să-l dau în judecată eu, deși nu știu dacă îmi stă bine să-l dau eu pe el. Eu sunt om serios. Nu-mi stă în caracter să fur TAF-ul nimănui”, a declarat la acea vreme Gheorghe Șimon, citat de Gazeta de Maramureș.

Între 2008 și 2012 Gheorghe Șimon a fost director general la SC Angred SRL din Baia Mare, firmă care se află în insolvență. Potrivit planului de reorganizare a firmei, între motivele care au determinat insolvenţa societăţii se numără și investițiile mari efectuate în cursul anului 2008 pentru achiziționarea SC Angred SA în lichidare, adică în perioada când la conducerea ei se afla Gheorghe Șimon. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu tot respectul , dar insolventa unei firme nu are legatura cu capacitatea mangeriala a individului, dacat daca o instanta se pronunta in acest sens. Hai sa nu pierdem si bruma de obiectivitate cu care ... Altfel terfelim, suntem nedrepți și mozolim cu noroi degeaba .
    • Like 0
  • Și noi ce sã mai comentãm ? Filozofi și repetenți cinici am vrut, asta avem !!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult