Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mihai Șora: „În anul de grație douăzeci nouăsprezece, am trei dorințe: 1. să scăpăm de ei, 2. să scăpăm de ei, 3. să scăpăm de ei”

Mihai Șora 2019

Grafică: Luiza Șora | după ideea lui Mihai Șora & fotografia lui Cornel Brad

Înainte de 1989, pronumele „ei” avea, pentru orice om cinstit, o semnificație foarte clară: „trimitea spontan la clica de securiști, nomenclaturiști, comuniști, parveniți și neciopliți care ne urmăreau, ne parazitau viețile, ne batjocoreau mintea și sufletul. Care ne zdrobeau speranța și destinul, ne nenoroceau copiii. „Ei“ însemna răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaște jumătățile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-și pune problema Binelui, nu are știință de vreun bine oarecare”, scrie filosoful Mihai Șora pe pagina sa de Facebook. 

Astăzi, la aproape 30 de ani de la Revoluție, cuvântul „ei” a căpătat din nou un conținut limpede. „Nu există, din punctul meu de vedere, om întreg și cinstit care să sprijine clica aflată azi la putere și să o facă senin, din convingere. Înțeleg: dintr-o convingere pură. Căci, sprijinind această clică, după ce ea a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale, omul acela nu poate fi altcumva decât legat ombilical de clica jefuitoare, corupt el însuși, cu găuri în fibra morală, cu largi crăpături în însăși umanitatea lui.

De doi ani stăm cu ochii pe ei, citim coduri penale, învățăm legislație, mecanisme juridice; ieșim în stradă și mărșăluim pe bulevarde; protestăm. Unii dintre noi au primit bastoane pe spinare, gaze lacrimogene și pumni în gură. Un om a murit, iar asasinii lui încă circulă nestingheriți. Să nu spuneți că nu servește la nimic! Tocmai dimpotrivă: le este frică, iar frica lor și determinarea noastră fac ca România să nu devină o țară fără niciun căpătâi, țara nimănui”, atrage atenția filosoful care are „în anul de grație douăzeci nouăsprezece, am trei dorințe: 1. să scăpăm de ei, 2. să scăpăm de ei, 3. să scăpăm de ei.”

Din fericire, în ultimii doi ani, s-a născut în România o nouă conștiință civică. „S-a întâmplat, însă, în acești doi ani, și ceva bun: s-a născut și a prins rădăcini în Cetate o nouă generație, una care a înțeles că – în democrație – votul chiar contează, că patrimoniul moral, material și imaterial al României trebuie ocrotit, că școala are drept misiune desțelenirea minților, nu croșetarea unor baloane de săpun, nici zidirea unor castele de nisip. Între oamenii care protestează s-au decantat idei, s-au creat punți de bunătate și dragoste, s-au legat prietenii trainice. Iar lucrul acesta este mai mișcător decât marea singurătății, mai prețios decât foița de aur.

Europa ne prinde, astăzi, pe picior greșit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere. Cei mai răi nu dintre „noi“ – cum aud câteodată spunându-se, căci nu!, nu toți suntem la fel…

Cei mai răi dintre „ei“. Dar șase luni în fruntea Consiliului trec repede. Undeva, prin ministerele și instituțiile noastre, aflați în cotloanele unor funcții minore, sunt și profesioniști de încredere, care duc greul administrației centrale și fac ca restul instituțiilor să nu se surpe cu totul. În acești profesioniști anonimi îmi pun nădejdea. Pe ceilalți va trebui să-i educăm, să-i recuperăm, într-un fel sau altul. Căci și ei sunt cetățeni români, deși hoți, deși mincinoși, trântori, marionete ori bufoni”, scrie Mihai Șora.

Acesta a anunțat că joi, pe 10 ianuarie, va protesta în fața Ateneului, unde cei mai importanți lideri europeni prezenți la ceremonia oficială de preluare de către România a președinției UE. „Aș vrea să știți, dragi prieteni, că mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulțime: pentru ca mai-marii Europei aflați la București să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom scăpa.

Să înțeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiți de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări.

Iar viii cu viii, hoții cu hoții. Europa suntem noi”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema e similară, nici atunci nu am avut alternativă reală, nu am avut dizidentă reală cum au avut cehoslovacii , ungurii sau polonezii și așa ne-am ales cu Iliescu, tot un comunist iar acum nu avem opoziție. Povestea cu Rațiu sau Câmpeanu (o gloabă) e falsă privit din momentul '89, erau niște iluștri necunoscuți. Așa și acum, alternativa e necunoscută, Orban e o glumă iar Muie PSD nu poate ține loc de platformă politică. Cu așa abordare tot PSD-ul o să câștige alegerile spre surprinderea finutzilor cu ,, Muia". Nașpa.
  • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   Cri check icon
   Ion Ratiu era un ""necunoscut"" doar pentru cei care nu ascultau Europa Libera. Pentru romanii informati, dl. Ratiu a fost un patriot adevarat si luptator pentru libertate si pentru drepturile omului.
   Ion Ratiu a facut cunoscut publicului romanesc celebrul aforism ( citez din memorie ) : ""sunt gata sa mor pentru ca tu sa ai dreptul de a nu fi de acord cu opiniile mele"".
   Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult