Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Mihai Șora: „În anul de grație douăzeci nouăsprezece, am trei dorințe: 1. să scăpăm de ei, 2. să scăpăm de ei, 3. să scăpăm de ei”

Mihai Șora 2019

Grafică: Luiza Șora | după ideea lui Mihai Șora & fotografia lui Cornel Brad

Înainte de 1989, pronumele „ei” avea, pentru orice om cinstit, o semnificație foarte clară: „trimitea spontan la clica de securiști, nomenclaturiști, comuniști, parveniți și neciopliți care ne urmăreau, ne parazitau viețile, ne batjocoreau mintea și sufletul. Care ne zdrobeau speranța și destinul, ne nenoroceau copiii. „Ei“ însemna răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaște jumătățile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-și pune problema Binelui, nu are știință de vreun bine oarecare”, scrie filosoful Mihai Șora pe pagina sa de Facebook. 

Astăzi, la aproape 30 de ani de la Revoluție, cuvântul „ei” a căpătat din nou un conținut limpede. „Nu există, din punctul meu de vedere, om întreg și cinstit care să sprijine clica aflată azi la putere și să o facă senin, din convingere. Înțeleg: dintr-o convingere pură. Căci, sprijinind această clică, după ce ea a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale, omul acela nu poate fi altcumva decât legat ombilical de clica jefuitoare, corupt el însuși, cu găuri în fibra morală, cu largi crăpături în însăși umanitatea lui.

De doi ani stăm cu ochii pe ei, citim coduri penale, învățăm legislație, mecanisme juridice; ieșim în stradă și mărșăluim pe bulevarde; protestăm. Unii dintre noi au primit bastoane pe spinare, gaze lacrimogene și pumni în gură. Un om a murit, iar asasinii lui încă circulă nestingheriți. Să nu spuneți că nu servește la nimic! Tocmai dimpotrivă: le este frică, iar frica lor și determinarea noastră fac ca România să nu devină o țară fără niciun căpătâi, țara nimănui”, atrage atenția filosoful care are „în anul de grație douăzeci nouăsprezece, am trei dorințe: 1. să scăpăm de ei, 2. să scăpăm de ei, 3. să scăpăm de ei.”

Din fericire, în ultimii doi ani, s-a născut în România o nouă conștiință civică. „S-a întâmplat, însă, în acești doi ani, și ceva bun: s-a născut și a prins rădăcini în Cetate o nouă generație, una care a înțeles că – în democrație – votul chiar contează, că patrimoniul moral, material și imaterial al României trebuie ocrotit, că școala are drept misiune desțelenirea minților, nu croșetarea unor baloane de săpun, nici zidirea unor castele de nisip. Între oamenii care protestează s-au decantat idei, s-au creat punți de bunătate și dragoste, s-au legat prietenii trainice. Iar lucrul acesta este mai mișcător decât marea singurătății, mai prețios decât foița de aur.

Europa ne prinde, astăzi, pe picior greșit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere. Cei mai răi nu dintre „noi“ – cum aud câteodată spunându-se, căci nu!, nu toți suntem la fel…

Cei mai răi dintre „ei“. Dar șase luni în fruntea Consiliului trec repede. Undeva, prin ministerele și instituțiile noastre, aflați în cotloanele unor funcții minore, sunt și profesioniști de încredere, care duc greul administrației centrale și fac ca restul instituțiilor să nu se surpe cu totul. În acești profesioniști anonimi îmi pun nădejdea. Pe ceilalți va trebui să-i educăm, să-i recuperăm, într-un fel sau altul. Căci și ei sunt cetățeni români, deși hoți, deși mincinoși, trântori, marionete ori bufoni”, scrie Mihai Șora.

Acesta a anunțat că joi, pe 10 ianuarie, va protesta în fața Ateneului, unde cei mai importanți lideri europeni prezenți la ceremonia oficială de preluare de către România a președinției UE. „Aș vrea să știți, dragi prieteni, că mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulțime: pentru ca mai-marii Europei aflați la București să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom scăpa.

Să înțeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiți de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări.

Iar viii cu viii, hoții cu hoții. Europa suntem noi”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema e similară, nici atunci nu am avut alternativă reală, nu am avut dizidentă reală cum au avut cehoslovacii , ungurii sau polonezii și așa ne-am ales cu Iliescu, tot un comunist iar acum nu avem opoziție. Povestea cu Rațiu sau Câmpeanu (o gloabă) e falsă privit din momentul '89, erau niște iluștri necunoscuți. Așa și acum, alternativa e necunoscută, Orban e o glumă iar Muie PSD nu poate ține loc de platformă politică. Cu așa abordare tot PSD-ul o să câștige alegerile spre surprinderea finutzilor cu ,, Muia". Nașpa.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Cri check icon
      Ion Ratiu era un ""necunoscut"" doar pentru cei care nu ascultau Europa Libera. Pentru romanii informati, dl. Ratiu a fost un patriot adevarat si luptator pentru libertate si pentru drepturile omului.
      Ion Ratiu a facut cunoscut publicului romanesc celebrul aforism ( citez din memorie ) : ""sunt gata sa mor pentru ca tu sa ai dreptul de a nu fi de acord cu opiniile mele"".
      Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult