Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mihai Tudose refuză să execute comenzile lui Liviu Dragnea: patru cereri esențiale transmise de șeful PSD au fost trecute de premier la capitolul „discutate și uitate”

Dragnea - Tudose

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Patru dintre măsurile fiscale susținute de liderul PSD Liviu Dragnea au fost trecute de premierul Mihai Tudose, în mai puțin de o lună de când este în fruntea Guvernului, la capitolul „discutate și uitate”.

Taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, impozitul pe gospodărie și, mai nou, trecerea obligației plății CAS și CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului au fost rând pe rând demontate și abandonate de șeful Executivului. „Biblia PSD”, programul de guvernare al coaliției, începe să scârțâie din toate încheieturile.

Considerate adevărate precepte biblice de Liviu Dragnea, „revoluțiile” eonomice din noul program de guvernare au fost stinse una câte una de premierul Mihai Tudose. Mai mult, acesta l-a demis pe șeful Fiscului, Bogdan Stan, unul dintre oamenii-cheie ai lui Liviu Dragnea.

  • Mihai Tudose, miercuri: „Eu dispun. Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri”.

Cel mai recent episod l rupturii dintre Tudose și Dragnea s-a consumat miercuri. Premierul Mihai Tudose s-a arătat iritat atunci când jurnaliștii l-au întrebat despre opiniile din PSD care nu sunt de acord cu decizia sa de păstrare în sarcina angajatorului a plății contribuțiilor la sănătate și la pensie. „Până una-alta, eu sunt prim-ministru și eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri", s-a încruntat primul ministru. Cu o zi înainte șeful Guvernului spusese că obligația plății CAS și CASS nu va trece din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Măsura a fost anunțată în mai multe rânduri de președintele PSD, Liviu Dragnea.

Impozitul pe cifra de afaceri. „Considerați închis acest subiect!”

În urmă cu zece zile, după o ședință a coaliției care s-a desfășurat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, Mihai Tudose punea cruce impozitului pe cifra de afaceri, o măsură dur criticată de mediul de afaceri.

„Am văzut simulările și mi-am dat seama că nu se pot implementa măsurile. Azi am spus și coaliției. Considerați închis acest subiect!”, le-a spus premierul jurnaliștilor. „În programul de guvernare acest lucru a fost pus nu ca scop în sine, ci ca mijloc pentru a încerca să evităm anumiți actori economici care pur și simplu au impresia că sunt mai dibaci ca noi în domeniul acesta. Până acum le-a ieșit, vom avea grijă să nu le mai iasă de-acum încolo”, a adăugat Mihai Tudose. Cu trei zile înainte liderul PSD se pronunța ferm pentru păstrarea măsurii: „Nu se renunță la impozitul pe cifra de afaceri. Aștept simularea de la Ministerul de Finanțe pe cifra de afaceri. Pentru cei care au afaceri de sub 500.000 euro, nu se renunță la impozitul pe cifra de afaceri”, preciza Liviu Dragnea acum două săptămâni.

Taxa de solidaritate - „la discutate și uitate”

Taxa de solidaritate, o altă idee cuprinsă în varianta revizuită a programului de guvernare, cu care Tudose s-a prezentat în fața Parlamentului, a fost trecută de premier acum două zile „la discutate și uitate”. Simulările făcute au arătat că efectele introducerii noii contribuții pentru persoanele fizice care „câștigă mult” ar fi fost în special în planul imaginii. „Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”, a explicat răzgândirea Mihai Tudose.

Impozitul pe gospodărie. „Nu e acum momentul”

Nici cu impozitul pe gospodărie, atât de explicat „la tablă” la TV de Liviu Dragnea, nu s-a mers mai departe, deocamdată. „Nu este momentul acum, nu suntem pregătiţi. Va trebui să lucrăm foarte bine la implementarea acestui tip de impozitare atât din punct de vedere al structurii statului, pentru că este vorba şi de o componentă tehnică, cât şi o componentă umană - acei consultanţi fiscali plătiţi de stat şi care îi ajută pe cetăţeni. E foarte greu să presupunem noi acum că toată populaţia României va şti să completeze formularele, cum se fac deducerile în acest sistem, dar vor fi acei consultanţi fiscali care asta vor face”, spunea acum zece zile Mihai Tudose, la un post de televiziune, potrivit News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Gata, schimbati si guvernu' asta? :D
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult