Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mincinoși sunt morții

Cristian Tudor Popescu

 ●ATP, WTA și nume mari din tenis, ca Nadal, Djoković, Martina Navratilova sau Simona Halep sunt împotriva interzicerii participării jucătorilor și jucătoarelor din Rusia și Belarus la Wimbledon, considerând că aceștia nu au nicio vină în legătură cu atrocitățile comise de Rusia în Ucraina. Este o opinie, au dreptul la ea și trebuie respectată ca atare. 

Dar gândiți-vă puțin... ce urlă în eter seară de seară propaganda oficială a Moscovei? „Torpila noastră nucleară Poseidon, lansată de pe submarin, dacă explodează lângă coastele Angliei va provoca un tsunami cu apă radioactivă de 500 m înălțime. Din Marea Britanie nu va mai rămâne decât un deșert radioactiv”. O animație, prezentată la televiziunea de stat, arată cum Londra, sau Berlin, sau Paris, ar fi pulverizată în 200 de secunde cu rachete plecate din Kaliningrad. „Ar fi suficientă o rachetă Sarmat, și insulele britanice nu vor mai exista”, cuvântează craniul vorbitor.

Cum să-i primești la tine acasă pe jucătorii unei țări care te amenință în felul ăsta? Dimpotrivă, Rusia ar trebui să le interzică să meargă la Londra lui Medvedev, Rublev sau Pavliucenkova, că poate chiar atunci cade bomba lui Putin și pe ei. Sau, să fie primiți pe terenurile de la All England Club, dar fără rachete!

Nadal zice că nu e drept să nu fie lăsați rușii să joace. Serhii Stahovski, fost jucător ATP ucrainean, îi răspunde: „E drept ca jucătorii ucraineni să nu se poată întoarce acasă? Copiii ucraineni nu pot să joace tenis, e drept? E drept ca ucrainenii nevinovați să moară?”

●Amânare după amânare după amânare a pronunțării sentinței în dosarul Colectiv. După 6 ani și jumătate. Judecătorii români procedează potrivit îndemnului mobilizator strigat atunci de un șef de la Pompieri: „Dă-i în p... mea de morți!”

●Până să denazifice, rușii ciordesc tot ce le pică în labe prin Ucraina: mașini agricole, valorând 5 milioane dolari, sute de mii de tone de grâne, materiale radioactive, roți, uși, capace de closet, computere și oameni, violați, uciși sau deportați cu miile în Rusia. Acum pot să înțeleagă și cei tineri vorba pe care bunicii lor o știau prea bine: „Davai cias, davai palton, capra behăia-n șopron, hazaică și damijon!!”

●Nu pot să înțeleg cum s-a pus la baza votării în organismele Uniunii Europene unanimitatea. Numai la Partidul Comunist unanimitatea bătea pe linie umanitatea, ce-i drept, prin rașchetarea rapidă a celui care cuteza fie și să se abțină.

Dacă nu poți să te asiguri că toată lumea ridică mâna, ca în dictatură, atunci unanimitatea obligatorie dă voie oricărui orban să-și bată joc de ceilalți membri. De incontestabil bun-simț și ultranecesară propunerea premierului italian Mario Draghi ca unanimitatea să fie înlocuită în UE cu majoritatea calificată.

●Coimănindu-se să dea un sens denazificării unei țări cu un evreu președinte ales, „distinsul diplomat”, cum îi zic niște alți foști „distinși” de pe la noi, Serghei Javrov mârâie că „până și Hitler avea sânge evreiesc. Unii dintre cei mai mari antisemiți sunt evrei”

Da, Hitler avea sânge evreiesc, pe mâini, pe față, pe tot corpul, se bălăcea zilnic în sânge de evreu.

Carevasăzică, evreii au fost exterminați de evrei, după cum și ucrainenii sunt exterminați de ucraineni, că doar nu de ruși.

O întrebare la care nu cunosc răspunsul: ce sunt mai încremenitoare, crimele sau minciunile Kremlinului?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult