Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un MiG 21 LanceR care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei și un elicopter ce plecase în căutarea lui s-au prăbușit. Cei 7 militari din elicopter au murit. Pilotul MiG-ului, găsit decedat

MIG Lancer

O aeronavă MiG 21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbușit miercuri seara în județul Constanța. Aeronava MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene, executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei și a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. După aproximativ două ore de căutări, epava a fost descoperită. Pilotul MiG-ului este căutat în continuare.

Elicopterul care a plecat în căutarea avionului a dispărut și el de pe radar, iar epava lui a fost ulterior descoperită în zona localității Gura Dobrogei. Toți cei șapte militari de la bord și-au pierdut viața. Inițial, MApN anunțase că în elicopter erau cinci persoane.

Pilotul elicopterului raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

UPDATE: Pilotul MiG-ului a fost găsit decedat.

UPDATE: Lista celor șapte militari morți în urma prăbușirii elicopterului (sursa Ziua de Constanța)  

- Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

- Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

- Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

- Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.

- Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

- Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

- Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

UPDATE: În elicopter se aflau șapte persoane, nu cinci cum se anunțase anterior. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului la bord urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române. Toți militarii și-au pierdut viața. 

UPDATE: Epava aeronavei MiG 21 a fost găsită. Nu se cunoaște nimic deocamdată despre pilot, anunță Digi24, care citează surse.

UPDATE: „Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiți decedați în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, a anunțat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

UPDATE: Elicopterul s-a prăbușit la 11 kilometri de aeroport. Niciunul dintre cei aflați la bord nu a supraviețuit. a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. Acesta a spus că pilotul MIG-ului este căutat în continuare de salvatori. Reprezentatul MApN a vorbit despre existența unor condiții meteo defavorabile.

UPDATE: O filmare publicată de Replica de Constanța și difuzată de Digi24 arată că s-a produs o explozie.

„Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Elicopterul care a plecat în căutarea avionului a dispărut și el de pe radar. Pilotul elicopterului raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Dispariția elicopterului a avut loc la ora 20:44, a anunțat Ministerul Apărării, într-un nou comunicat. În elicopter erau cinci persoane, iar dispariția lui s-a produs la 11 kilometri de aerodrom.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult