Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, despre Schengen: Are sens să includem Croația și să nu includem Bulgaria și România acum

Gerhard Karner

Foto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că în acest moment „are sens” includerea Croaţiei în spaţiul Schengen, însă nu şi admiterea României şi Bulgariei.

„Pentru noi se aplică decizia conform căreia credem că are sens să includem Croaţia şi să nu includem acum Bulgaria şi România. Este important - în cazul sistemului de azil, reţineţi - ca trei aspecte de bază să funcţioneze: protecţia frontierelor externe, refuzurile şi distribuirea. Adevărul este că multe lucruri nu funcţionează în aceste domenii. Şi de aceea trebuie să continuăm să muncim şi să luptăm”, a afirmat ministrul austriac de interne în interviul acordat publicației Kurier, întrebat despre posibilul veto al Austriei cu privire la aderarea celor trei ţări la spaţiul Schengen, scrie News.ro.

Nu este prima oară când ministrul Gerhard Karner își exprimă opoziția față de aderarea României la Schengen. Luna trecută el a spus că Austria nu va fi de acord cu extinderea spațiului Schengen, din cauza valului de migranți ilegali care au ajuns în Austria în 2022.

La rândul său, cancelarul austriac Karl Nehammer a criticat în urmă cu două săptămâni, în timpul unei discuții cu presa, atât România cât și Bulgaria pentru că ar lăsa migranții ilegali să treacă înspre Europa de Vest, arătând că Austria se opune aderării României la Schengen, considerând că aici există o problemă în ceea ce privește securitatea frontierelor.

Austria a rămas singurul stat membru UE care se opune oficial intrării României în spațiul Schengen, în pofida recomandării recent făcute de Comisia Europeană pentru primirea României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul european de liberă circulaţie.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cuvantul german pentru decizie, adica o hotarare deja luata, este "Beschluss". Aici cuvantul este "Festlegung", care inseamna constatare, stabilire (fapt stabilit), deci nu e vorba de o decizie care nu mai poate fi pusa in discutie. Reiau prima fraza in germana asa cum apare in ziarul Kurier si traducerea mea: Für uns gilt die Festlegung, dass wir es für sinnvoll halten, Kroatien aufzunehmen und Bulgarien und Rumänien jetzt nicht aufzunehmen …
    Pentru noi e valabil faptul stabilit, ca noi consideram ca are sens ca sa fie admisa Croatia, iar Bulgaria si Romania sa nu fie admise acum …
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult