Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul de Interne, după „nucleara” Antena 3 - Firea, confirmă că persoana care manevrează sacul cu voturi este reprezentant al PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu

Marcel Vela la MAI -

Foto captura Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat joi că una dintre persoanele prezente în depozitul cu buletine de vot, surprinsă în imagini prezentate de Antena 3, este membru al PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu. MAI a declanșat o anchetă în acest caz.

„Confirm că în urma analizelor și cercetărilor, cei prezenți în depozitul unde sunt buletinele de voturi sunt președintele Biroului Electoral de circumscripție S1, un membru în BES 1, delegat din partea PPUSL, cel care depozitează un sac, președintele secției de votare 141 din cadrul S1, cel care se vede că ridică un sac și 3 observatori candidați din partea partidelor, care supraveghează procedura cu aprobarea președintelui BES 1”, a declarat ministrul de Interne.

Vela spune că ancheta demarată este condusă de doi procurori, fiind analizate şapte procese verbale, iar 23 de persoane care au semnat documentele, din partea formaţiunilor politice, vor fi audiate.

PSD a cerut anularea alegerilor la București, susținând că are imagini cu reprezentanți ai USR-PLUS într-o încăpere securizată a Biroului Electoral al Sectorului 1 în care se aflau sacii cu voturi. 

„Noaptea ca hoții! Imagini șocante! Fraudă dovedită! Membri USR-Plus cotrobăie în sala cu sacii plini cu voturi. Și chiar iau saci și îi scot din sală. Dacă organizam noi alegerile de o asemenea manieră penală, era toată lumea în stradă! Lucrurile nu pot ramâne asa! Trebuie informate toate organismele internaționale! Alegerile trebuie repetate!!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, după difuzarea imaginilor la Antena 3. 

Prezentarea imaginilor „a fost denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului”, a anunțat joi Biroul Electoral al Sectorului 1, condus de procurorul Nicolae Sprîncu, adăugând că niciun sac cu voturi nu a fost scos din încăperea securizată. „Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 și lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispozițiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015”, se arată într-un comunicat de la Biroul Electoral al Sectorului 1.

Citiți și: 

Declarația, începând cu minutul 3:43

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult