Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, face marele anunț: din 15 iunie începe conectarea caselor de marcat la sistemul ANAF, digitalizarea administrației va aduce un plus de 2 la sută în PIB

Casieră supermarket

Foto: Jean-Christophe Milhet/ AFP/ Profimedia

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că procesul de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF va începe la 15 iunie și ar putea include până la sfârșitul anului toate companiile mari. „Acest proiect a fost abandonat acum 2 ani, companiile au fost puse să-și cumpere case de marcat și apoi a fost abandonat acest proiect. Informatizarea ANAF, la fel. În această perioadă de criză am făcut așa: companiile de stat și companiile private pot să lucreze la distanță cu trezoreria statului. Nu mai e nevoie să te duci la trezoreria statului. Poți să faci plăți prin Spațiul Privat Virtual și Ghiseul.ro, poți să plătești amenzile, ai ordin multiplu de plată deja implementat”, a spus Cîțu, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24

Acesta a adăugat că, de la jumătatea lunii, va exista un grup de câteva companii care își vor conecta casele de marcat la ANAF, urmând ca sistemul să fie extins mai apoi. „Începem cu retailerii mari, pentru că e mai ușor așa. Va fi mai ușor să comunicăm cu casa de marcat de la distanță, vom ști live fiecare TVA unde este plătit în fiecare moment.  Până la sfârșitul anului vor fi incluse toate companiile mari.”

Ministrul Finanțelor a afirmat că informatizarea este cea mai bună cale pentru a reforma sistemul public. 

„Dacă vrei un aparat public suplu, eficient și care să nu te coste foarte mult trebuie să-l infomatizezi. Și ceea ce am făcut la ANAF și  la Ministerul Finanțelor Publice în această perioadă exact în direcția asta merge. Informatizarea este modul cel mai simplu, transparent și chirurgical prin care se face reforma aparatului public. dar trebuie să spun încă un lucru. De fiecare dată când încerci să faci o amărâtă de reorganizare într-un minister, apar lucruri pe care nu le bănuiam. Apar oameni care astăzi sunt sănătoși, mâine nu mai sunt sănătoși, intră în concediu medical”, a declarat ministrul Finanțelor. 

Potrivit lui Cîțu, măsurile de digitalizare a administrației fiscale care vor fi luate până la finalul acestui an - între care conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF și un program de E-facturare, vor aduce la buget 2% din PIB-ul României.

„Ce trebuie să știe românii e că nu s-a vrut până acum. Și nu s-a vrut pentru că în acel mediu cu hârtii, cu dosare se fura foarte ușor”, a spus ministrul Finanțelor

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cu siguranta este un lucru bun pentru ca se creste eficienta si productivitatea activitatii financiare int totalitate si ajungem si noi in secolul 20...mai avem mult de lucru sa ajungem in secolul 21.
    Totusi aceasta informatizare nu rezolva problema celor care nu folosesc casa de marcat.
    Degeaba esti super-conectat cu aparate de ultima generatie care iti trimit informatiile instantaneu daca nu reusesti sa ii urmaresti sau prinzi pe cei care nu folosesc casele de marcat si au contabilitate dubla. Si aici in principal vorbim de comert, turism, servicii, productii efectuate de firme mici/mijlocii si mai putin de firme mari unde prin prisma actionariatului multiplu, multe persoane implicate si firme de audit este greu sa fentezi acest lucru. Nu neg ca nu exista corupti si la scara mare, dar si pe acestia nu ii prinzi cu o casa de marcat performanta, ci cu avocati specializati in fiscalitate si/sau cu functionari ANAF bine pregatiti si incoruptibili.
    P.S. Si bineinteles incepem cu comerciantii mari care sunt fiscalizati si lucreaza legal de ani de zile si unde poate vor gasi mici nereguli, dar nu fraude masive. Dar este mai usor pentru ca te vei conecta la un server si cunoscand statul roman sigur tot comerciantul va trebui sa plateasca conectarea. In sfarsit, vom vedea...sper sa iasa ceva bun pana la urma
    • Like 0
  • M-as bucura sa reuseasca acest demers cu casele de marcat. E vremea sa se schimbe ceva si in amarata asta de tara. Si pe urma m-as bucura ENORM ca ANAF-ul sa devina mai "suplu" - mai putini angajati, dar mai competenti.
    • Like 2
  • Inn America ,,frauda fiscala ,,se pedepseste ca o cima umana !!! Se numeste Crima financiara,, !!! Woooaaauuu,,,in acest caz , cum se numeste ,ce a facut ,,psd-stii drecnea ,, videanu ,,si alti criminali fiscali ?
    • Like 2
    • @ Dan Capitan
      AlexisZ check icon
      Se numeste genocid. Si asta se pedepseste incepand de la Nüremberg incoace...
      • Like 0
  • Probleme care sar in ochi la prima citire:
    1. Conectarea fiecarei case de marcat la un sistem informatic al ANAF inseamna trafic imens. Am inteles ca la inceput vor fi cativa, dar la final vor fi multi. Are ANAF capacitatea de a trata toata aceasta comunicatie. Au facut o analiza a capacitatii necesare? Au un plan? Au un plan de rezerva in caz ca nu functioneaza cum au visat ei?
    2. Incepem cu cativa mari ca e mai usor. Unii vor fi fortati sa fie cinstiti din punct de vedere fiscal, altii vor fi lasati sa isi ascunda veniturile ca si pana acum. Cat va dura aceasta discriminare?
    3. Cand sistemul ANAF nu va funtiona, ce se intampla in practica? Nu vom mai cumpara pana isi revine ANAF, asa cum este acum cu sistemul electronic din sanatate unde nu poti fi bolnav daca nu le merge sistemul? De fapt poti, dar esti bolnav pe banii si nervii tai.
    4. Directia pe care o arata guvernul este de a pune toti romanii la colt pentru ca unii fura si guvernul nu e capabil sa le aplice legea. Asa ca daca guvernul nu poate pedepsi evazionistii, sa poata toti romanii sa demonstreze ca nu sunt hoti. Si aparatul administrativ sa creasca pentru ca e nevoie de multi sa ii controleze pe romanii cinstiti, nu de putini sa ii prinda pe evazionisti.
    In concluzie eu privesc cu teama aceasta idee. Teama ca Romania nu se duce spre eficienta si democratie si respect al statului pentru cetateni, ci catre un control absolut de la centru, singura directie pe care o poate intelege orice clasa politica actuala..
    • Like 0
  • Succes si mult curaj d-le ministru!Vedeti voi pesedistilor?De ce este o buna stire pentru mine si multi altii,prin ciuda faptului ca nu mai suntem in tara de multi ani?Pentru ca vrem o Romanie curata,o Romanie guvernata de oameni capabili si inteligenti,o Romanie ce ne lipseste in fiecare zi!!!I-mi mai dau o sansa acest an,daca prin absurd sau mare nefericire psd va cistiga alegerile,(?!)promit ca-mi iau gindul...Va pup pina la alegeri, cu inima strinsa!!!Apropo,uitase-m,nu iubesc si nu-mi place politica deloc...dar de psd ne lovim (tare)de fiecare data cind ne este dor de tara,incepind de la vama pina intr-o mica comuna unde mi-am construit o casa si nu mi-o pot bransa la energie datorita coruptiei generata de zeci de ani de romanii psd-isti de rahat.Rusine sa le fie celor ce nu vor vota Pnl sau Usr!!!Va pup si iertati-mi iesirea(de 3-4 ani sunt respinsa de enel si primaria cu functionari plini de bani, licee si scoli profesionale)
    • Like 3
  • AlexisZ check icon
    Dap, cunoastem, iar formularul online se va depune in continuare la ghiseul de la etajul 2. Atata timp cat partidele politice aflate la putere continua sa mentina o armata administrativa de sute de mii de votanti, treaba cu e-gov ramane doar un bla bla. Aici suntem la portile orientului, nu la Tallin.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult