Foto: Jean-Christophe Milhet/ AFP/ Profimedia
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că procesul de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF va începe la 15 iunie și ar putea include până la sfârșitul anului toate companiile mari. „Acest proiect a fost abandonat acum 2 ani, companiile au fost puse să-și cumpere case de marcat și apoi a fost abandonat acest proiect. Informatizarea ANAF, la fel. În această perioadă de criză am făcut așa: companiile de stat și companiile private pot să lucreze la distanță cu trezoreria statului. Nu mai e nevoie să te duci la trezoreria statului. Poți să faci plăți prin Spațiul Privat Virtual și Ghiseul.ro, poți să plătești amenzile, ai ordin multiplu de plată deja implementat”, a spus Cîțu, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Acesta a adăugat că, de la jumătatea lunii, va exista un grup de câteva companii care își vor conecta casele de marcat la ANAF, urmând ca sistemul să fie extins mai apoi. „Începem cu retailerii mari, pentru că e mai ușor așa. Va fi mai ușor să comunicăm cu casa de marcat de la distanță, vom ști live fiecare TVA unde este plătit în fiecare moment. Până la sfârșitul anului vor fi incluse toate companiile mari.”
Ministrul Finanțelor a afirmat că informatizarea este cea mai bună cale pentru a reforma sistemul public.
„Dacă vrei un aparat public suplu, eficient și care să nu te coste foarte mult trebuie să-l infomatizezi. Și ceea ce am făcut la ANAF și la Ministerul Finanțelor Publice în această perioadă exact în direcția asta merge. Informatizarea este modul cel mai simplu, transparent și chirurgical prin care se face reforma aparatului public. dar trebuie să spun încă un lucru. De fiecare dată când încerci să faci o amărâtă de reorganizare într-un minister, apar lucruri pe care nu le bănuiam. Apar oameni care astăzi sunt sănătoși, mâine nu mai sunt sănătoși, intră în concediu medical”, a declarat ministrul Finanțelor.
Potrivit lui Cîțu, măsurile de digitalizare a administrației fiscale care vor fi luate până la finalul acestui an - între care conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF și un program de E-facturare, vor aduce la buget 2% din PIB-ul României.
„Ce trebuie să știe românii e că nu s-a vrut până acum. Și nu s-a vrut pentru că în acel mediu cu hârtii, cu dosare se fura foarte ușor”, a spus ministrul Finanțelor
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Totusi aceasta informatizare nu rezolva problema celor care nu folosesc casa de marcat.
Degeaba esti super-conectat cu aparate de ultima generatie care iti trimit informatiile instantaneu daca nu reusesti sa ii urmaresti sau prinzi pe cei care nu folosesc casele de marcat si au contabilitate dubla. Si aici in principal vorbim de comert, turism, servicii, productii efectuate de firme mici/mijlocii si mai putin de firme mari unde prin prisma actionariatului multiplu, multe persoane implicate si firme de audit este greu sa fentezi acest lucru. Nu neg ca nu exista corupti si la scara mare, dar si pe acestia nu ii prinzi cu o casa de marcat performanta, ci cu avocati specializati in fiscalitate si/sau cu functionari ANAF bine pregatiti si incoruptibili.
P.S. Si bineinteles incepem cu comerciantii mari care sunt fiscalizati si lucreaza legal de ani de zile si unde poate vor gasi mici nereguli, dar nu fraude masive. Dar este mai usor pentru ca te vei conecta la un server si cunoscand statul roman sigur tot comerciantul va trebui sa plateasca conectarea. In sfarsit, vom vedea...sper sa iasa ceva bun pana la urma
1. Conectarea fiecarei case de marcat la un sistem informatic al ANAF inseamna trafic imens. Am inteles ca la inceput vor fi cativa, dar la final vor fi multi. Are ANAF capacitatea de a trata toata aceasta comunicatie. Au facut o analiza a capacitatii necesare? Au un plan? Au un plan de rezerva in caz ca nu functioneaza cum au visat ei?
2. Incepem cu cativa mari ca e mai usor. Unii vor fi fortati sa fie cinstiti din punct de vedere fiscal, altii vor fi lasati sa isi ascunda veniturile ca si pana acum. Cat va dura aceasta discriminare?
3. Cand sistemul ANAF nu va funtiona, ce se intampla in practica? Nu vom mai cumpara pana isi revine ANAF, asa cum este acum cu sistemul electronic din sanatate unde nu poti fi bolnav daca nu le merge sistemul? De fapt poti, dar esti bolnav pe banii si nervii tai.
4. Directia pe care o arata guvernul este de a pune toti romanii la colt pentru ca unii fura si guvernul nu e capabil sa le aplice legea. Asa ca daca guvernul nu poate pedepsi evazionistii, sa poata toti romanii sa demonstreze ca nu sunt hoti. Si aparatul administrativ sa creasca pentru ca e nevoie de multi sa ii controleze pe romanii cinstiti, nu de putini sa ii prinda pe evazionisti.
In concluzie eu privesc cu teama aceasta idee. Teama ca Romania nu se duce spre eficienta si democratie si respect al statului pentru cetateni, ci catre un control absolut de la centru, singura directie pe care o poate intelege orice clasa politica actuala..