Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor: „Veți avea numărul consultantului fiscal, când simțiți nevoia să îi puneți o întrebare, îl apelați”

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a vorbit la emisunea „În fața ta”, de la Digi24, despre cum va funcționa în opinia sa sistemul consultanților fiscali, al căror număr ar urma să se ridice la 35.000 de persoane. 

„Suntem în faza în care vorbim de un concept, nu avem toate elementele de fundamentare, dar pe un calcul grosier noi am spus că dacă sunt 50.000 de gospodării și un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de gospodării, în medie, am ajuns la 35.000 de consultanți fiscali”, a spus Ștefan. 

El a adăugat că pentru ca o persoană să își aleagă această ocupație „trebuie să fie și o motivație”, iar 10.000 de lei, venitul vehiculat al unui consultant fiscal reprezintă o motivație suficientă. Un simplu calcul matematic arată că statul român ar urma să le plătească consultanților fiscali aproape un miliard de lei anual. Întrebat ce se va întâmpla dacă se va demonstra că măsura va fi ineficientă economic, Ștefan a spus: „Noi credem, si nici nu avem voie să credem altfel, că această măsură va produce efectele pe care le vrem noi. Dacă nu le va produce, atunci noi vom fi sancționați de electorat”.

Întrebat, din nou de moderatori dacă va renunța la măsură dacă se va dovedi ineficentă din punct de vedere economic, Ștefan a declarat. „Nu credem că se va ajunge la situația în care să ajungem la o astfel de concluzie, că cheltuim mai mult decât obținem”.

Viorel Ștefan a mai adăugat că nu drumul contribuabilului către consultantul fiscal, ci drumul consultantului fiscal către contribuabil va fi obligatoriu. „El vă va asista în permanență precum medicul de familie, veti avea telefonul lui, când simțiți nevoia să îi puneți o întrebare îl apelați”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lansarea sistemului de impozitare a gospodariei fara a pregati inainte un sistem online de plata, va duce inevitabil la cozi enervante si nu in ultimul rand la blocaje.
    "Consilierii" la noi in Romania sunt sau vor fi o sursa de de a profita de naivitatea romanilor, nu vor fi disponibili decat contra cost "spaga" ca asa e la noi daca nu se vor prevedea si masuri coercitive pentru stoparea lor.
    • Like 1
  • OK. Sa spunem ca eu nu am nevoie de consultant, ca ma descurc singur. Sunt obligat sa ii dau socoteala? Are, acest consultant, si sarcina de a controla corectitudinea celor declarate? ATENTIE: nu corectitudinea completarii Declaratiilor, ci a provenientei veniturilor si a cheltuirii sumelor deductibile. Cu alte cuvinte, va fi doar consultant sau si politist fiscal?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult