Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Finanțelor: „Veți avea numărul consultantului fiscal, când simțiți nevoia să îi puneți o întrebare, îl apelați”

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a vorbit la emisunea „În fața ta”, de la Digi24, despre cum va funcționa în opinia sa sistemul consultanților fiscali, al căror număr ar urma să se ridice la 35.000 de persoane. 

„Suntem în faza în care vorbim de un concept, nu avem toate elementele de fundamentare, dar pe un calcul grosier noi am spus că dacă sunt 50.000 de gospodării și un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de gospodării, în medie, am ajuns la 35.000 de consultanți fiscali”, a spus Ștefan. 

El a adăugat că pentru ca o persoană să își aleagă această ocupație „trebuie să fie și o motivație”, iar 10.000 de lei, venitul vehiculat al unui consultant fiscal reprezintă o motivație suficientă. Un simplu calcul matematic arată că statul român ar urma să le plătească consultanților fiscali aproape un miliard de lei anual. Întrebat ce se va întâmpla dacă se va demonstra că măsura va fi ineficientă economic, Ștefan a spus: „Noi credem, si nici nu avem voie să credem altfel, că această măsură va produce efectele pe care le vrem noi. Dacă nu le va produce, atunci noi vom fi sancționați de electorat”.

Întrebat, din nou de moderatori dacă va renunța la măsură dacă se va dovedi ineficentă din punct de vedere economic, Ștefan a declarat. „Nu credem că se va ajunge la situația în care să ajungem la o astfel de concluzie, că cheltuim mai mult decât obținem”.

Viorel Ștefan a mai adăugat că nu drumul contribuabilului către consultantul fiscal, ci drumul consultantului fiscal către contribuabil va fi obligatoriu. „El vă va asista în permanență precum medicul de familie, veti avea telefonul lui, când simțiți nevoia să îi puneți o întrebare îl apelați”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Lansarea sistemului de impozitare a gospodariei fara a pregati inainte un sistem online de plata, va duce inevitabil la cozi enervante si nu in ultimul rand la blocaje.
  "Consilierii" la noi in Romania sunt sau vor fi o sursa de de a profita de naivitatea romanilor, nu vor fi disponibili decat contra cost "spaga" ca asa e la noi daca nu se vor prevedea si masuri coercitive pentru stoparea lor.
  • Like 1
 • OK. Sa spunem ca eu nu am nevoie de consultant, ca ma descurc singur. Sunt obligat sa ii dau socoteala? Are, acest consultant, si sarcina de a controla corectitudinea celor declarate? ATENTIE: nu corectitudinea completarii Declaratiilor, ci a provenientei veniturilor si a cheltuirii sumelor deductibile. Cu alte cuvinte, va fi doar consultant sau si politist fiscal?
  • Like 0
  • @ Radu Dănuţ Munteanu
   Mr.Oh check icon
   Chestiunea e simpla. Platesti un consultant fiscal dar raspunderea e a ta. De ce-l mai platesti? Daca angajezi un expert contabil (firma de contabilitate) el e raspunzator pentru calculul impozitului si altor taxe. Daca angajezi un contabil (nexepert) raspunderea e a angajatorului.
   Cand vorbim de conflict de interese intre cel ce incaseaza taxele (statul) si cel ce intocmeste declaratiile fiscale (tot statul), nu vorbim degeaba.
   Numai romanii pot face asemenea legi. In care statul iti completeaza dosarul si raspunderea e a ta ca individ. Si mai platesti salar. Ce fraieri. O lege absolut neconstitutionala.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult