Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, luni dimineața, lasă de înțeles că analizează „alte soluții legislative”: „Amnistia și grațierea - ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri”

Tudorel Toader

(Foto Inquam Photos)

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate, cel mai probabil, printr-o singură ordonanţă de urgenţă, a declarat luni dimineață Tudorel Toader. O primă formă a acestui act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei, potrivit Digi24.

Ministrul Justiției a mai spus că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri și a explicat că dacă vor exista alte opţiuni vor fi aplicate acelea.

„Lucrăm la un draft, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și a codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal și consolidarea prezumției de nevinovăție la procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanțe de urgență, ci una singură”, a spus luni dimineață ministrul Tudorel Toader.

Reporter: În ce stadiu este ordonanța în acest moment?

Tudorel Toader: Care ordonanță?

Reporter: De amnistie și grațiere.

Tudorel Toader: În stadiul în care era aseară. De fapt, ați văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii și o nuanță: chiar acolo, în consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluții legislative de îndreptare a abuzurilor comise, evident, și normal, s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuze, abuzuri, scuze. Dacă nu, atunci se poate discuta de etapa a doua și atunci trebuie văzut care sunt criteriile de referință, dacă e natura, dacă e gravitatea faptei, dacă e pedeapsa aplicată, dacă e pedeapsa prevăzută de lege. Asta înseamnă analiză.

Duminică seara, după Consiliul Naţional al PSD, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar privind adoptarea ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea.„Când voi avea un răspuns structurat, atunci vi-l voi oferi”, a spus el.

Amnistia și grațierea ar putea fi date până la 15 ianuarie. La Consiliul Național al PSD au fost voci care au făcut o astfel de solicitare. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a venit, la rândul său, cu o serie de teme pentru Guvern și social-democrați, inclusiv depunerea, după Anul Nou, a unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Nu, sa nu ne creada prosti domnul Toater. De unde stim noi ca prin acea ordonanta de urgenta nu este introdusa amnistia si gratierea? Pe de alta parte, Iohannis vrea ca Dancila sa-i trimita zilnic "desfasuratorul" sedintelor de guvern, insa guvernul poate sa scrie orice acolo, orice minciuna, numai despre ordonanta nu.
    Sunt numai minciuni!
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult