Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, luni dimineața, lasă de înțeles că analizează „alte soluții legislative”: „Amnistia și grațierea - ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri”

Tudorel Toader

(Foto Inquam Photos)

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate, cel mai probabil, printr-o singură ordonanţă de urgenţă, a declarat luni dimineață Tudorel Toader. O primă formă a acestui act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei, potrivit Digi24.

Ministrul Justiției a mai spus că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri și a explicat că dacă vor exista alte opţiuni vor fi aplicate acelea.

„Lucrăm la un draft, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și a codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal și consolidarea prezumției de nevinovăție la procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanțe de urgență, ci una singură”, a spus luni dimineață ministrul Tudorel Toader.

Reporter: În ce stadiu este ordonanța în acest moment?

Tudorel Toader: Care ordonanță?

Reporter: De amnistie și grațiere.

Tudorel Toader: În stadiul în care era aseară. De fapt, ați văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii și o nuanță: chiar acolo, în consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluții legislative de îndreptare a abuzurilor comise, evident, și normal, s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuze, abuzuri, scuze. Dacă nu, atunci se poate discuta de etapa a doua și atunci trebuie văzut care sunt criteriile de referință, dacă e natura, dacă e gravitatea faptei, dacă e pedeapsa aplicată, dacă e pedeapsa prevăzută de lege. Asta înseamnă analiză.

Duminică seara, după Consiliul Naţional al PSD, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar privind adoptarea ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea.„Când voi avea un răspuns structurat, atunci vi-l voi oferi”, a spus el.

Amnistia și grațierea ar putea fi date până la 15 ianuarie. La Consiliul Național al PSD au fost voci care au făcut o astfel de solicitare. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a venit, la rândul său, cu o serie de teme pentru Guvern și social-democrați, inclusiv depunerea, după Anul Nou, a unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Nu, sa nu ne creada prosti domnul Toater. De unde stim noi ca prin acea ordonanta de urgenta nu este introdusa amnistia si gratierea? Pe de alta parte, Iohannis vrea ca Dancila sa-i trimita zilnic "desfasuratorul" sedintelor de guvern, insa guvernul poate sa scrie orice acolo, orice minciuna, numai despre ordonanta nu.
    Sunt numai minciuni!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult