Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, luni dimineața, lasă de înțeles că analizează „alte soluții legislative”: „Amnistia și grațierea - ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri”

Tudorel Toader

(Foto Inquam Photos)

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală vor fi modificate, cel mai probabil, printr-o singură ordonanţă de urgenţă, a declarat luni dimineață Tudorel Toader. O primă formă a acestui act normativ se află în lucru, în acest moment, la Ministerul Justiţiei, potrivit Digi24.

Ministrul Justiției a mai spus că amnistia şi graţierea ar putea fi ultima soluţie pentru corectarea unor abuzuri și a explicat că dacă vor exista alte opţiuni vor fi aplicate acelea.

„Lucrăm la un draft, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și a codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la codul penal și consolidarea prezumției de nevinovăție la procedură penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru, nu vom propune două ordonanțe de urgență, ci una singură”, a spus luni dimineață ministrul Tudorel Toader.

Reporter: În ce stadiu este ordonanța în acest moment?

Tudorel Toader: Care ordonanță?

Reporter: De amnistie și grațiere.

Tudorel Toader: În stadiul în care era aseară. De fapt, ați văzut că nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii și o nuanță: chiar acolo, în consiliul acela, s-a spus că, dacă există alte soluții legislative de îndreptare a abuzurilor comise, evident, și normal, s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuze, abuzuri, scuze. Dacă nu, atunci se poate discuta de etapa a doua și atunci trebuie văzut care sunt criteriile de referință, dacă e natura, dacă e gravitatea faptei, dacă e pedeapsa aplicată, dacă e pedeapsa prevăzută de lege. Asta înseamnă analiză.

Duminică seara, după Consiliul Naţional al PSD, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar privind adoptarea ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea.„Când voi avea un răspuns structurat, atunci vi-l voi oferi”, a spus el.

Amnistia și grațierea ar putea fi date până la 15 ianuarie. La Consiliul Național al PSD au fost voci care au făcut o astfel de solicitare. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a venit, la rândul său, cu o serie de teme pentru Guvern și social-democrați, inclusiv depunerea, după Anul Nou, a unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Nu, sa nu ne creada prosti domnul Toater. De unde stim noi ca prin acea ordonanta de urgenta nu este introdusa amnistia si gratierea? Pe de alta parte, Iohannis vrea ca Dancila sa-i trimita zilnic "desfasuratorul" sedintelor de guvern, insa guvernul poate sa scrie orice acolo, orice minciuna, numai despre ordonanta nu.
    Sunt numai minciuni!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult