Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, mesaj pentru românii care își pun centrale de apartament: „Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia”

Tanczos Barna

Foto: Facebook Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți seara la Digi24 că locuiește în mediul rural, iar de 22 de ani se încălzește cu centrală pe lemne și a adăugat că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială. Demnitarul spune că România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit.

Întrebat dacă recomandă montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus „fără doar și poate" și a dat exemplul Austriei, care folosește tehnologii bazate „pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile".

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene - n.r.). Există o tendința său o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RNP (Regia Națională a Pădurilor - n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului”, a spus Barna.

Demnitarul a declarat că lemnul de foc s-a scumpit și a punctat că la nivel naţional trebuie să existe un program social pentru un sprijin din partea statului pentru lemnul de foc. 

Încălzirea cu lemne e soluția ideală pentru mediul rural, spune ministrul Mediului. 

„În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn", a mai spus ministrul Mediului, la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Ministrul mediului dar vrea centrala pe lemne cand padurile noastre au fost defrisate 50%…WTF?
    • Like 4
    • @ Ana Gia
      Good point. De parca bati din palme si faci lemn.
      • Like 1
  • Despre ce tehnologie vorbești nene Barnea? Despre tehnologia tăieri suprafețelor întregi de păduri de către Austrieci? Unde au plecat copaci tăiați nu au plecat direct la ei? Le lăudăm cu mare tamtam tehnologiile pe care ei le aplică cu privire la protecția mediului. Probabil că aceștia suferă de un oarecare retard mintal, că au uitat de jăcmăneala pe care acești austrieci pe care tu îi lauzi, au devastat Pădurile noastre. Acuma te legi de Centralele noastre de apartament. Ce dracu ai tu aceste centrale. Să-ți fie rușine nene Barnea că te legi de noi oamenii simple care ne încălzim cu aceste centrale care funcționează pe gaz metan nu pe lemne. Lemnele pleacă la Austrieci și se întorc la noi sub fărmă de mobilă de lux. Dar totul se datorează unor Politicieni ca tine care s-au perindat până în prezent la destinele țâri și care și-au văzut de propriile interese si de privilegiile de care beneficiați toți laolaltă. Toți sunteți corupți până în măduva oaselor. Așa că ce ai zis tu hai să mai apar și eu cu o prostie. Hai că ești de-a dreptul penibil nene Barnea. Face-ți și voi ceva în folosul nostrual oamenilor de rând. Că de aceea ne-ați făcu pe noi oameni de rând, ca Să ne fie Scârbă de Politicieni ca voi.
    • Like 3
  • AM AVUT CENTRALA PE LEMNE IN CONDENSARE SI MA COSTAU LEMNELE 10000LEI PE AN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! INCONDITIILE IN CARE FACEAM ECONOMIE!!!!!
    • Like 3
  • Da, sigur. Sa mai taiem niste copaci... Oare cum credeti ca au ajuns tari ca Marea Britanie si Irlanda fara paduri? S-au evaporat? ... Nu zic ca incalzirea cu gaz sau carbuni e o solutie mai buna, dar exista si energii verzi neexploatate. Poate ar fi momentul sa se investeasca intr-o astfel de solutie... Dar pe cine intereseaza cercetarea, cand padurea e mai aproape? Of, of, mai, mai. As crede ca ne-am mai desteptat, dar vai...
    • Like 2
    • @ Dana Uruci
      exact, am asistat impresionata in UK la plantarea unor suprafete. Am intrebat gazda si a zis ca acolo a fost padure acum 100 de ani, dar au taiat si de la vant /iepuri etc nu si-a mai revenit singura. In satul ala unde am stat 3 zile in airbnb mare parte din case aveau fotovoltaice pe acoperisuri, desi soare e putin in Uk dar ei spun ca produce binisor si cand e inorat, asa ca merita sa isi puna cateva panouri acolo. Inclusiv acoperisurile de ferma de oi si de la haivasul unde stocau fanet era acoperit integral cu fotovoltaice, posibil ca ferma sa castige mai bine din energie fata de ce produce in cresterea animalelor...
      • Like 0
  • Vali Ion Vali Ion check icon
    Nu mai dati exemplu Austria pentru ca stim cu totii de unde se aprovizioneaza cu lemn iar voi cei care conduceti, ascundeti săvârșirea acestor fapte reprobabile.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult