Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, mesaj pentru românii care își pun centrale de apartament: „Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia”

Tanczos Barna

Foto: Facebook Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți seara la Digi24 că locuiește în mediul rural, iar de 22 de ani se încălzește cu centrală pe lemne și a adăugat că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială. Demnitarul spune că România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit.

Întrebat dacă recomandă montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus „fără doar și poate" și a dat exemplul Austriei, care folosește tehnologii bazate „pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile".

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene - n.r.). Există o tendința său o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial. Inclusiv RNP (Regia Națională a Pădurilor - n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului”, a spus Barna.

Demnitarul a declarat că lemnul de foc s-a scumpit și a punctat că la nivel naţional trebuie să existe un program social pentru un sprijin din partea statului pentru lemnul de foc. 

Încălzirea cu lemne e soluția ideală pentru mediul rural, spune ministrul Mediului. 

„În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn", a mai spus ministrul Mediului, la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Ministrul mediului dar vrea centrala pe lemne cand padurile noastre au fost defrisate 50%…WTF?
  • Like 4
  • @ Ana Gia
   Good point. De parca bati din palme si faci lemn.
   • Like 1
 • Despre ce tehnologie vorbești nene Barnea? Despre tehnologia tăieri suprafețelor întregi de păduri de către Austrieci? Unde au plecat copaci tăiați nu au plecat direct la ei? Le lăudăm cu mare tamtam tehnologiile pe care ei le aplică cu privire la protecția mediului. Probabil că aceștia suferă de un oarecare retard mintal, că au uitat de jăcmăneala pe care acești austrieci pe care tu îi lauzi, au devastat Pădurile noastre. Acuma te legi de Centralele noastre de apartament. Ce dracu ai tu aceste centrale. Să-ți fie rușine nene Barnea că te legi de noi oamenii simple care ne încălzim cu aceste centrale care funcționează pe gaz metan nu pe lemne. Lemnele pleacă la Austrieci și se întorc la noi sub fărmă de mobilă de lux. Dar totul se datorează unor Politicieni ca tine care s-au perindat până în prezent la destinele țâri și care și-au văzut de propriile interese si de privilegiile de care beneficiați toți laolaltă. Toți sunteți corupți până în măduva oaselor. Așa că ce ai zis tu hai să mai apar și eu cu o prostie. Hai că ești de-a dreptul penibil nene Barnea. Face-ți și voi ceva în folosul nostrual oamenilor de rând. Că de aceea ne-ați făcu pe noi oameni de rând, ca Să ne fie Scârbă de Politicieni ca voi.
  • Like 3
 • AM AVUT CENTRALA PE LEMNE IN CONDENSARE SI MA COSTAU LEMNELE 10000LEI PE AN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! INCONDITIILE IN CARE FACEAM ECONOMIE!!!!!
  • Like 3
 • Da, sigur. Sa mai taiem niste copaci... Oare cum credeti ca au ajuns tari ca Marea Britanie si Irlanda fara paduri? S-au evaporat? ... Nu zic ca incalzirea cu gaz sau carbuni e o solutie mai buna, dar exista si energii verzi neexploatate. Poate ar fi momentul sa se investeasca intr-o astfel de solutie... Dar pe cine intereseaza cercetarea, cand padurea e mai aproape? Of, of, mai, mai. As crede ca ne-am mai desteptat, dar vai...
  • Like 2
  • @ Dana Uruci
   exact, am asistat impresionata in UK la plantarea unor suprafete. Am intrebat gazda si a zis ca acolo a fost padure acum 100 de ani, dar au taiat si de la vant /iepuri etc nu si-a mai revenit singura. In satul ala unde am stat 3 zile in airbnb mare parte din case aveau fotovoltaice pe acoperisuri, desi soare e putin in Uk dar ei spun ca produce binisor si cand e inorat, asa ca merita sa isi puna cateva panouri acolo. Inclusiv acoperisurile de ferma de oi si de la haivasul unde stocau fanet era acoperit integral cu fotovoltaice, posibil ca ferma sa castige mai bine din energie fata de ce produce in cresterea animalelor...
   • Like 0
 • Vali Ion Vali Ion check icon
  Nu mai dati exemplu Austria pentru ca stim cu totii de unde se aprovizioneaza cu lemn iar voi cei care conduceti, ascundeti săvârșirea acestor fapte reprobabile.
  • Like 3


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult